Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratni zločin

Zločin u Borovu Selu: Zbog loših zakona morali ubrzati kraj istrage

borovo (1)
Goran Ferbežar/Pixsell
Autori: Ivanka Toma, Suzana Lepan Štefančić
05.05.2011.
u 11:56

Osječki sud u posljednji čas dovršio istragu – da nije, morali bi pustiti Marinkovića, jedinog od petorice u pritvoru

Zbog nemara pri pisanju i izmjenama zakona, Županijski sud u Osijeku bio je prisiljen hitno završiti istragu protiv petorice osumnjičenika za ratni zločin u Borovu Selu.

Da osječki sud nije dao sve od sebe i okončao postupak koji se prije toga radio u Vukovaru, a na kraju je prebačen njima, za koji dan Milana Marinkovića morali bi pustiti iz pritvora.

Marinković je, podsjetimo, jedini od petorice osumnjičenika za zločin nad hrvatskim policajcima u Borovu Selu 1991. godine dostupan tijelima kaznenog progona. Marinkovića i Jovana Jakovljevića sumnjiči se da su tukli, zlostavljali i mučili dvojicu zarobljenih pripadnika rezervnog sastava PU Osijek Zvonimira Mekovića i Dalibora Križanovića.

Ubojstva i mučenja

Događalo se to 2. svibnja 1991. u predjelu Savulja u Borovu Selu. Preostalu trojicu, Dragana Rakanovića, Milenka Mihajlovića i Jovicu Vučenovića, sumnjiči se za mučenje 22 vinkovačka policajca ranjena u akciji oslobađanja dvojice zarobljenih kolega. Ranjenike su nastavili mučiti, zlostavljati i udarati te su ih teško ozlijedili.

Istraga protiv petorice počela je lani u studenom na Županijskom sudu u Vukovaru, ali je predmet u završnoj fazi, 15. travnja, ustupljen osječkim sucima.

Inače, u postupcima za ratne zločine primjenjuju se odredbe Zakona o primjeni Statuta Međunarodnog kaznenog suda i progonu za kaznena djela protiv međunarodnoga ratnog prava. Odredbe toga zakona trebale su se primijeniti i na istragu za zločin u Borovu Selu, i to članak 16., koji kaže kako se za istragu i pritvor primjenjuju norme iz Zakona o USKOK-u. To je pak značilo da u slučaju produljene istrage pritvor može trajati dvanaest mjeseci. No, problem je nastao kada se nakon promjene Zakona o kaznenom postupku i u Zakona o USKOK-u uvela državnoodvjetnička istraga koja vrijedi za organizirani kriminal i korupciju.

Jednostavno se nitko nije sjetio da se po istim normama vode istrage za ratne zločine, ali su one ostale sudske, dok su korupcijske potpale pod nadležnost tužitelja. Zbog toga je nemara sudu rok u kojem mora dovršiti istragu (i koliko onda može trajati istražni pritvor) smanjen na šest mjeseci.

Abolirani ubojice

Na Županijskom sudu u Osijeku uspjeli su posao dovršiti u tome roku i zadržati Marinkovića u pritvoru.

Na potezu su tužitelji, koji će odlučiti o podizanju optužnice. U akciji oslobađanja Mekovića i Križanovića u Borovu Selu 2. svibnja 1991. ubijeno je 12 hrvatskih policajaca, a ranjena su 22. Svi ubojice koji su devedesetih osuđeni za taj zločin redom su abolirani.

Komentara 18

OB
-obrisani-
12:26 05.05.2011.

Danas je Borovo selo prepuno spomenika podignutim četnicima :-((((((((((( Hrvatski policajci pobijeni od strane četnika: -Antun Grbavac -Stipan Bošnjak -Ivica Vučić -Josip Culej -Mladen Šarić -Zdenko Perica -Zoran Grašić -Mladen Čatić -Luka Crnković -Marinko Petrušić -Janko Čović -Željko Hrala Lakaa im hrvatska zemlja, počivali u miru.

OB
-obrisani-
13:02 05.05.2011.

poginuli u su u borbi i sta sad.....niko nije ubijao zarobljenike....

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
18:16 05.05.2011.

predmnijevam da će kazne biti od 5 do 54,5 dana zatvora.....otvorenog tipa!.....kakve već hrvatsko pravosuđe daje za četnička klanja, onda kad ne abolira!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije