Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zlata Đurđević dobitnica je međunarodne Nagrade Justitia 2022.

Izuzetna mi je čast da su moje akademske kompetencije te doprinos na području ljudskih prava i rodne jednakosti osobito u borbi protiv nasilja i diskriminacije nad ženama u kaznenom zakonodavstvu i pravosuđu te u akademskoj zajednici te probijanje niza staklenih stropova dobili priznanje na međunarodnoj razini, kazala je Zlata Đurđević
26. rujna 2022. u 15:28 0 komentara 303 prikaza
Zlata Đurđević
Foto: Justitia Award 2022.

Prof. dr. sc. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo, dobitnica je ovogodišnje međunarodne Nagrade Justitia 2022. koja se dodjeljuje istaknutim pravnicama u svijetu. Nagradu Justitia u kategoriji međunarodne akademske zajednice primila je 16. rujna 2022. u Palači pravde Vrhovnog suda Republike Austrije u Beču, a nagradu joj je uručio predsjednik austrijske Odvjetničke komore dr. Rupert Wolff.

"Nagradu dodjeljuje austrijska udruga Inicijativa za žene u pravu pod pokroviteljstvom UNESCO-a između više od stotinu nominiranih pravnica iz pravosuđa, politike, akademije i državne uprave širom svijeta. Njezin cilj je povećanje rodne jednakosti, poboljšanje uvjeta rada i kvalitete u pravnoj profesiji, otvaranje vrata do sada zatvorenih pravnicama, jačanje žena na vodećim pozicijama te stvaranje globalne platforme za povezivanje i podupiranje žena iz svih grana prava. Nagrada Justitia je priznanje iznimnog talenta, posvećenosti, snazi i hrabrosti u pravnoj struci koje se dodjeljuje u tri kategorije: doživotna nagrada za liderice, za postignuća u akademskoj zajednici te za mlade uspješne pravnice i pionirke koje mijenjaju pravila igre i stvaraju nove mogućnosti za žene u pravu. Među dobitnicama ove nagrade upisana su imena poput Sonia Sotomayor, sutkinja Vrhovnog suda SAD-a, Zuzana Čaputova, predsjednica Slovačke i Laura Kovesi, glavna europska javna tužiteljica", poručila je Zlata Đurđević.

"Ove godine međunarodne laureatkinje, uz mene, bile su Eren Keskin, kurdska pravnica i aktivistica za ljudska prava koja se trenutno nalazi u zatvoru zbog borbe za ženska prava u Turskoj i Tadala Chinkwezule, odvjetnica i javna bilježnica iz Malavija, koja se smatra jednom od najboljih pravnica u Africi. Austrijske laureatkinje bile su Marija Berger, pravnica i političarka, bivša sutkinja Europskog suda za ljudska prava i ministrica pravosuđa, Elisabeth Holzleithner, profesorica pravne filozofije i rodnih studija na Sveučilištu u Beču te vodeća znanstvenica na području rodne jednakosti te Zagrepčanka Dora Bertrandt, studentica prava i studentska predstavnica na Sveučilištu u Beču te osnivačica platforme “Paragraphinnen“ koja okuplja mlade pravnice i studentice prava.

Izuzetna mi je čast da su moje akademske kompetencije te doprinos na području ljudskih prava i rodne jednakosti osobito u borbi protiv nasilja i diskriminacije nad ženama u kaznenom zakonodavstvu i pravosuđu te u akademskoj zajednici te probijanje niza staklenih stropova dobili priznanje na međunarodnoj razini. Da se radi o kontinuitetu akademske izvrsnosti na našem fakultetu potvrđeno je finalisticama iz prethodnih natjecanja za Nagrade Justitia sa našeg fakulteta izv. prof. Antonijom Petričušić i izv. prof. Anom Horvat Vuković. Ovogodišnja finalistica, uz mene, bila je i dr. sc. Dubravka Šimonović", dodala je. .

Naglasila je da priznanje duguje deset nastavnica i nastavnika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su je nominirali za ovu prestižnu nagradu zbog inicijative za donošenje i vođenje radne skupine za izradu Pravilnika o zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja i drugih oblika rodne diskriminacije te im je zahvalila. 

Zahvalila se i upravi Pravnog fakulteta na podršci i potpori u dosadašnjem radu uključujući i odlazak na dodjelu ovogodišnje Justitia nagrade. "Drago mi je da je prepoznato da nagrada nije samo individualno priznanje već predstavlja uspjeh hrvatske akademske zajednice i pravne struke na međunarodnoj razini", kazala je. 

Zagreb: Predstavljanje knjige mjeseca svibnja “Jutarnja zvijezda” Karla Ovea Knausgerda tolerantnost u mišljenju i djelovanju Miljenku Jergoviću počasna nagrada Udruge austrijskih nakladnika i knjižara Zagreb: U Ministarstvu znanosti i obrazovanja dodijeljene su nagrade najboljim maturantima Nagrađeni maturanti s najboljim rezultatima Amaliji za uspjeh na maturi 5000 dolara, Viktoru i Danijelu 5000 eura Dobitnici nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost Josipa briljira u fizici i svira klavir, Daron vodi gaming studio i ima žicu za inovacije
EON TV
SVJETSKO NOGOMETNO PRVENSTVO
Pitali smo naše navijače: Evo što nas čeka u Katru
Rezolucija Zemlja
REZOLUCIJA ZEMLJA
Pogled u ekološki održivu budućnost: Okrugli stol na kojem su se razmijenile konkretne ideje za ekologiju
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.