Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dodjeljuje se istaknutim pravnicama u svijetu.

Zlata Đurđević dobitnica je međunarodne Nagrade Justitia 2022.

Zlata Đurđević
Justitia Award 2022.
26.09.2022.
u 15:28

Izuzetna mi je čast da su moje akademske kompetencije te doprinos na području ljudskih prava i rodne jednakosti osobito u borbi protiv nasilja i diskriminacije nad ženama u kaznenom zakonodavstvu i pravosuđu te u akademskoj zajednici te probijanje niza staklenih stropova dobili priznanje na međunarodnoj razini, kazala je Zlata Đurđević

Prof. dr. sc. Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo, dobitnica je ovogodišnje međunarodne Nagrade Justitia 2022. koja se dodjeljuje istaknutim pravnicama u svijetu. Nagradu Justitia u kategoriji međunarodne akademske zajednice primila je 16. rujna 2022. u Palači pravde Vrhovnog suda Republike Austrije u Beču, a nagradu joj je uručio predsjednik austrijske Odvjetničke komore dr. Rupert Wolff.

"Nagradu dodjeljuje austrijska udruga Inicijativa za žene u pravu pod pokroviteljstvom UNESCO-a između više od stotinu nominiranih pravnica iz pravosuđa, politike, akademije i državne uprave širom svijeta. Njezin cilj je povećanje rodne jednakosti, poboljšanje uvjeta rada i kvalitete u pravnoj profesiji, otvaranje vrata do sada zatvorenih pravnicama, jačanje žena na vodećim pozicijama te stvaranje globalne platforme za povezivanje i podupiranje žena iz svih grana prava. Nagrada Justitia je priznanje iznimnog talenta, posvećenosti, snazi i hrabrosti u pravnoj struci koje se dodjeljuje u tri kategorije: doživotna nagrada za liderice, za postignuća u akademskoj zajednici te za mlade uspješne pravnice i pionirke koje mijenjaju pravila igre i stvaraju nove mogućnosti za žene u pravu. Među dobitnicama ove nagrade upisana su imena poput Sonia Sotomayor, sutkinja Vrhovnog suda SAD-a, Zuzana Čaputova, predsjednica Slovačke i Laura Kovesi, glavna europska javna tužiteljica", poručila je Zlata Đurđević.

"Ove godine međunarodne laureatkinje, uz mene, bile su Eren Keskin, kurdska pravnica i aktivistica za ljudska prava koja se trenutno nalazi u zatvoru zbog borbe za ženska prava u Turskoj i Tadala Chinkwezule, odvjetnica i javna bilježnica iz Malavija, koja se smatra jednom od najboljih pravnica u Africi. Austrijske laureatkinje bile su Marija Berger, pravnica i političarka, bivša sutkinja Europskog suda za ljudska prava i ministrica pravosuđa, Elisabeth Holzleithner, profesorica pravne filozofije i rodnih studija na Sveučilištu u Beču te vodeća znanstvenica na području rodne jednakosti te Zagrepčanka Dora Bertrandt, studentica prava i studentska predstavnica na Sveučilištu u Beču te osnivačica platforme “Paragraphinnen“ koja okuplja mlade pravnice i studentice prava.

Izuzetna mi je čast da su moje akademske kompetencije te doprinos na području ljudskih prava i rodne jednakosti osobito u borbi protiv nasilja i diskriminacije nad ženama u kaznenom zakonodavstvu i pravosuđu te u akademskoj zajednici te probijanje niza staklenih stropova dobili priznanje na međunarodnoj razini. Da se radi o kontinuitetu akademske izvrsnosti na našem fakultetu potvrđeno je finalisticama iz prethodnih natjecanja za Nagrade Justitia sa našeg fakulteta izv. prof. Antonijom Petričušić i izv. prof. Anom Horvat Vuković. Ovogodišnja finalistica, uz mene, bila je i dr. sc. Dubravka Šimonović", dodala je. .

Naglasila je da priznanje duguje deset nastavnica i nastavnika Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu koji su je nominirali za ovu prestižnu nagradu zbog inicijative za donošenje i vođenje radne skupine za izradu Pravilnika o zaštiti studentica i studenata od seksualnog uznemiravanja i drugih oblika rodne diskriminacije te im je zahvalila. 

Zahvalila se i upravi Pravnog fakulteta na podršci i potpori u dosadašnjem radu uključujući i odlazak na dodjelu ovogodišnje Justitia nagrade. "Drago mi je da je prepoznato da nagrada nije samo individualno priznanje već predstavlja uspjeh hrvatske akademske zajednice i pravne struke na međunarodnoj razini", kazala je. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije