Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ciparski Rabinović

Žižek usporedio Cipar i EU sa šalom o Židovu u SSSR-u

Slavoj Žižek
Boris Ščitar/VLM/PIXSELL
09.04.2013.
u 09:20

"Ciparska kriza nije oluja u šalici čaja nego je simptom onoga što je krivo u cijelom sustavu EU", piše filozof Slavoj Žižek te dodaje da je rješenje u "radikalnoj promjeni cijelog bankarskog sustava"

Slavni svjetski filozof Slavoj Žižek u svom komentaru za Guardian tvrdi da Cipar ne može otplatiti svoj dug, kao što ni Europska unija ne može "bacati" svoj novac kako bi ga spasila. Smatra da bi rješenje bila radikalna promjena u bankarskom sektoru.

"Dobro je poznata šala iz posljednjeg desetljeća Sovjetskog Saveza o Rabinoviću, Židovu koji želi emigrirati. Birokrat u emigracijskom uredu pita ga zašto, a Rabinović mu odgovara: 'Dva su razloga. Prvi je strah da će komunisti izgubiti vlast i da će na vlast doći oni koji će za sve komunističke zločine kriviti nas, Židove. Pa će ponovno biti pogromi Židova'. Birokrat ga prekida i kaže mu da je to 'besmislica, jer se u Sovjetskom Savezu ništa ne može promijeniti, a vlast komunista trajat će vječno'. 'Pa', odgovara mu Rabinović, 'to je moj drugi razlog'", piše Žižek te dodaje kako je lako zamisliti sličan razgovor između financijskog administratora iz EU i "ciparskog Rabinovića" danas.

"Postoje dva razloga zašto je panika danas ovdje. Prvi je da strahujemo kako će EU jednostavno napustiti Cipar i dopustiti da propadne ekonomija–- rekao bi 'ciparski Rabinović', na što mu birokrat EU odgovara da im mogu vjerovati i da ih neće napustiti. – Dobro ćemo vas kontrolirati i savjetovati vas što treba činiti – kaže birokrat na što mu Rabinović odgovara da je to drugi razlog", piše Žižek.

"Nešto je krivo u cijelom sustavu"

Tvrdi da je bit problema i paradoks u tome što Cipar ne može gospodarski rasti bez EU, ali ne može ni s njim. Kaže i da nam se tako "na horizontu otvaraju konture" podijeljene Europe u kojoj će jug biti zona s "jeftinom radnom snagom, bez sigurnosti i socijalne države, pogodna za "outsourcing i turizam". "Cipar po definiciji ne može otplatiti svoje dugove, dok Njemačka i EU ne mogu jednostavno bacati svoj novac kako bi zakrpali ciparsku financijsku rupu", piše Žižek i dodaje kako se previđa ključna činjenica za rješenje problema, a to je da je "nešto krivo u cijelom sustavu u kojem nekontrolirane spekulacije banaka mogu izazvati bankrot cijele države".

"Ciparska kriza nije oluja u šalici čaja, nego je simptom onoga što je krivo u cijelom sustavu EU", piše Žižek te dodaje da je rješenje u "radikalnoj promjeni cijelog bankarskog sustava". "Lekcija iz slomova 2008. godine diljem svijeta jasna je: cijeli sustav financijskih fondova i transakcija, od osobnih depozita i mirovinskih fondova do funkcioniranja svih vrsta derivata, treba nekako staviti pod kontrolu društva i regulirati", piše slovenski filozof.

"To može zvučati utopijski, ali prava utopija je vjerovanje da nekako možemo preživjeti samo uz kozmetičke promjene", zaključuje Žižek.

>>Ciparska kriza ugrožava ekonomski rast u istočnoj Europi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije