Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MODERNIZACIJA NASIPA

Život uz Savu bez straha od poplava

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
22.09.2021.
u 13:50

Projekt je vrijedan gotovo 370 milijuna kuna, a s 85 posto sredstava sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj

Prijetnji od poplave zbog ugroženog nasipa u naseljima na lijevoj obali Save ubuduće više ne bi trebalo biti. Hrvatske vode predstavile su projekt modernizacije lijevoobalnih savskih nasipa duž 172,5 kilometara obale od Račinovaca na granici sa Srbijom do Nove Gradiške na zapadu Brodsko-posavske županije.

Projekt vrijedan gotovo 370 milijuna kuna s 85% sredstava sufinancira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Već je odrađeno oko 70 posto posla, oko 120 kilometara savske obale, u što su uložena 224 milijuna kuna. Modernizacija nasipa provodi se na ukupno 16 dionica, i to mjerama povećanja sigurnosti nasipa i zaobalja gradnjom zaobalnih bermi s plošnim drenovima i servisnim punktovima.

– Trenutačno se radi na sedam dionica u Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji ukupne dužine 53,46 kilometara, a ukupna vrijednost radova iznosi 140 milijuna kuna – rekao je Davor Vukmirić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda.

Dodao je da Hrvatske vode krajem godine planiraju pokrenuti i zadnji paket javne nabave na preostalim dionicama projekta i time zaokružiti planirane aktivnosti. Osnovni cilj projekta je sprečavanje mogućih poplava te smanjenje rizika od sloma nasipa uslijed nestabilnosti u temeljnom tlu.

Svima su još u sjećanju katastrofalne poplave iz 2014. godine, kada je Sava dosegla rekordnu razinu, probila nasipe kod Rajeva Sela i Račinovaca te potopila nekoliko sela. Dvije osobe smrtno su stradale, nekoliko tisuća ljudi je evakuirano, a materijalna šteta procijenjena je na oko 1,8 milijardi kuna. U Slavonskom Brodu izmjereno je 939 centimetara, što je rekordni vodostaj u sto godina mjerenja na rijeci Savi te je 57 cm viši od dotad najvišeg vodostaja.

– Zahvaljujući golemom zalaganju više od 3000 sudionika, uspjeli smo obraniti Slavonski Brod, sačuvati nasip i zaštititi to područje od poplava. Međutim, visoki vodostaj trajao je od pet do šest dana pa je sve više dolazilo do procjeđivanja vode. Nažalost, u Vukovarsko-srijemskoj županiji nasip nije izdržao – rekao je Davorin Piha, direktor Vodnogospodarskog odjela za srednju i donju Savu. Nakon toga detaljno je ispitana cijela obaloutvrda i pripremljen plan učvršćivanja i modernizacije nasipa.

– Velike vode ne možemo spriječiti, ali možemo smanjiti rizike, i to je upravo ono što činimo – poručio je Piha. Realizacija projekta modernizacije savskog nasipa Slavoncima bi trebala donijeti mirniji san tijekom visokih vodostaja, bez straha od poplava.

>> VIDEO Drama na Kanarima: Vulkan i dalje izbacuje lavu koja ide prema obali i izaziva novu opasnost

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:20 22.09.2021.

općina stara gradiška je ugrožena ,nasip bi mogao popustiti novim porastom vodostaja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije