Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izložba

Fotografije nadahnute privatnim životom i razmišljanjima Ivane Brlić-Mažuranić

Slavonski Brod: Otvorenje izložbe fotografija Dragane Jurišić
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/10
20.09.2021.
u 13:38

Dragana Jurišić mjesecima je iščitavala Ivanina pisma i dnevnike. Inspirirana njenim fotografijama iz raznih životnih razdoblja

Privatni život i razmišljanja najpoznatije hrvatske dječje spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić bili su nadahnuće za izložbu fotografija Dragane Jurišić "Srdce neda spavat". Riječ je o 11 fotografija koje su postavljene u prozorima palače Brlić u središtu Slavonskog Broda. Autorica u fotografijama kombinira suvremene portrete žena koje žive u Slavonskom Brodu s manje poznatim fotografijama književnice iz obiteljskih albuma i ulomcima njenih dnevničkih zapisa i pisama. Naziv izložbe preuzet je iz Ivaninog pisma majci, nakon smrti djeteta.

- Izabrala sam kao temu Ivanu Brlić-Mažuranić jer su mi zanimali njezin privatni život i privatne misli. Većina ljudi zna dosta o njenim bajkama, ali ne znaju toliko o njenom privatnom životu. Htjela sam usporediti stvari s kojima se ona borila sa ženama koje danas žive u ovome gradu - rekla je Dragana Jurišić, umjetnica iz Slavonskog Broda koja već 23 godine živi u Irskoj i koja je na poziv Otvorenog likovnog pogona i kustosice Hane Katanić odlučila napraviti projekt u svom rodnom gradu.

Kako u predgovoru navodi kustosica Hana Katanić, Ivana je za života vrijedno arhivirala svakodnevne borbe između nametnutih očekivanja (koje naziva ''dužnosti'') i neutažive želje za ''literarnim sanjarenjem'', plivanjem, vožnjom biciklom i lovom. Fotografkinja Dragana Jurišić mjesecima je iščitavala Ivanina pisma i dnevnike. Inspirirana njenim fotografijama iz raznih životnih razdoblja – mladosti, zrele dobi i starosti, fotografirala je Ivanine sugrađanke u 2021. godini oslanjajući se povremeno na posture i kompozicije originalnih fotografija. Time je naglasila vremenski razmak od stotinu godina, ali također sabrala dodirne točke između Ivane i današnjih žena koje su jednako rastrgane između ''trebanja i htijenja''.

Slavonski Brod: Otvorenje izložbe fotografija Dragane Jurišić
1/10

- Suvremene protagonistice ne dijele nužno Ivanin stav i priču, već stoje kao arhetipovi životnih razdoblja svake žene koja se tijekom života neminovno suočava s izborom između rodno nametnutih uloga i potrebe za samoaktualizacijom – ističe kustosica.

Izložba je dio programa Umjetnički pojmovnik javnog prostora umjetnike organizacije Otvoren likovni pogon, Zagreb. Ostvarena je u partnerstvu s Muzejem brodskog Posavlja i brodskom Galerijom umjetnina, uz potporu Ministarstva kulture i medija, Grada Slavonskog Broda, Culture Ireland, Grada Zagreva i Zaklade Kultura nova.

Palača Brlić moderna je neoklasicistička građevina u središtu Slavonskog Broda sagrađena 1885. godine. Kuća u kojoj je živjela i stvarala Ivana Brlić-Mažuranić danas je spomenik kulture pod zaštitom. Pročelje palače je obnovljeno, a nakon završetka unutarnje obnove i opremanja palača će u sklopu 17 milijuna kuna vrijednog EU projekta biti preuređena u interpretacijski centar s brojnim sadržajima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije