Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 18
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vojska: Nije državni udar

Dramatično u afričkoj državi: Vojska blokirala ulice, građani dižu novac s računa

Zimbabve
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
15.11.2017.
u 07:32

"Robert Mugabe i njegova obitelj živi su i zdravi i na sigurnome", kazao je vojni glasnogovornik.

Vojska u Zimbabveu poručila je ujutro kako nije na djelu udar u toj državi te kako je predsjednik Robert Mugabe siguran, a raspoređivanje vojske izvedeno je da bi se spriječilo "kriminalce" oko predsjednika da izazivaju ekonomske i društvene patnje. 

"Robert Mugabe i njegova obitelj živi su i zdravi i na sigurnome", kazao je vojni glasnogovornik.

Zimbabve
1/10

"Ovo nije vojno preuzimanje vlasti"

"Ovo nije vojno preuzimanje vlasti. Ono što vojska radi je pacificiranje političke, društvene i ekonomske situacije", dodao je kazavši kako pozivaju  "druge državne servise da surađuju na dobrobit zemlje". Zimbabveanski vojnici i tenkovi blokirali su ulice u glavnom gradu u kojem se nalaze glavni vladini uredi, parlament i sudovi, naveli su svjedoci za Reuters.

Istodobno, Zimbabveanci su stali u redove pred bankama kako bi podigli gotovinu. "Naš su jedini cilj kriminalci oko njega (Mugabea), koji su počinili zločine jer su izazvali društvene i ekonomske patnje u zemlji, želimo ih privesti pravdi", rekao je u srijedu na nacionalnoj televiziji general SB Moyo, šef vojne logistike. "Čim završimo misiju, očekujemo da se situacija vrati u normalu", dodao je.

Zatočili ministra financija

Vojska je zatočila ministra financija Ignatiusa Chomboa, naveo je vladin izvor. Chombo je bio vodeći član tzv. G40, frakcije vladajuće ZANU-PF stranke, koju vodi Mugabeova supruga Grace, koja se natječe za njegovu nasljednicu na vlasti. Vojnici su jučer popodne izišli na ulice, a navečer su zauzeli i državnu televiziju, glavni medij u službi predsjednika Mugabea, nakon što je Mugabeova vladajuća stranka optužila zapovjednika vojske za izdaju pokrenuvši spekulacije o vojnom udaru.

U ponedjeljak je glavni vojni zapovjednik, general Constantine Chiwenga zaprijetio da će stati na kraj čistkama ratnih veterana koji podupiru svrgnutoga potpredsjednika Emmersona Mnangagwu koji, kao ratni veteran, uživa popularnost i smatran je Mugabeovim nasljednikom, no prošloga ga je tjedna predsjednik svrgnuo. Malo nakon izlaska vojske na ulice, u središtu Hararea čule su se tri eksplozije.

Mugabe vodi državu od 1980. godine

Unatoč raspoređivanju vojske, do sada nije bilo objavljeno ni riječi o mogućoj sudbini predsjednika Mugabea (93) koji vodi zemlju od stjecanja neovisnosti od Britanije 1980. Jedini službeni komentar došao je od veleposlanika Zimbabvea u Južnoj Africi koji je ustvrdio da nema ni riječi o udaru protiv Mugabea te da je vlada "netaknuta".

Američko veleposlanstvo u Zimbabveu objavilo je na svojoj internetskoj stranici da u srijedu ostaje zatvoreno te je pozvalo američke građane da ostanu tamo gdje su se zatekli do nove obavijesti. I Britanija je pozvala svoje građane na oprez zbog političke nesigurnosti, odnosno dok situacija ne postane jasnija.

Komentara 34

Avatar saaarac
saaarac
07:42 15.11.2017.

Diktator 37 godina na vlasti brani ustavni i demokratski poredak. Bez brige ljudi.

MK
mksdk
10:32 15.11.2017.

Zimbabve, država koja je izvršila genocid nad bijelim farmerima koji su podigli državu i proizvodili hranu za izvoz, da bi nakon toga potonula u glad i očaj.

AL
Alfredo
09:02 15.11.2017.

Diktatori koji rade sa komunistickim diktatorima. Sa diktatorom i zlocincem titom i slicnima. Strasno. To samo mogu rusi i srbi. Dok se ne posvadaju. Kao i uvijek. I onda kukanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije