Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera fimi media

Zidićeva procjena: Sanaderovih 400 slika vrijedi oko milijun eura

ivo sanader,fimi media,igor zidic,portal (1)
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
02.07.2013.
u 10:48

Zidić je kazao da procjena vrijednosti ne bi bila znatno drugačija ni da se zna kada je točno Sanader koju sliku kupio

Kao sat iz povijesti umjetnosti danas je povremeno izgledalo suđenje Ivi Sanaderu i ostalim optuženicima u aferi Fimi media na zagrebačkom Županijskom sudu. Jer na klupu za svjedoke sjeo je Igor Zidić, čovjek koji je na milijun eura procijenio vrijednost kolekcije od 400 slika u vlasništvu bivšeg premijera. Kao što je poznato, Sanader je u toj kolekciji imao i slike najpoznatijih hrvatskih slikara poput Vlahe Bukovca, Emanuela Vidovića i drugih, a slike su nađene u njegovim tvrtkama, stanu u Splitu i obiteljskoj kući u Zagrebu. Koliki je ljubitelj slikarstva bio Sanader, možda ponajviše svjedoči podatak da je zidove njegove kuće u Kozarčevoj krasilo nevjerojatnih 200 slika.

Što se tiče Zidićeva svjedočenja, odgovarajući na pitanja Sanaderovih odvjetnika, kazao je da ne može ocijeniti kada je i kako koja slika došla u Sanaderov posjed. Objasnio je da to, čak i kad bi to mogao ocijeniti, ne bi bilo od prevelike važnosti za procjenu vrijednosti Sanaderovih umjetnina. – Stanje na tržištu umjetnina otprilike vam je kao i u našem gospodarstvu.

Cijena slika danas je niža no što je bila 2011. kada je ova procjena rađena ili pak 2009. Činjenica je da cijene slika padaju, no teže ih je i prodati – kazao je Zidić. Objasnio je zatim da je on procjenu napravio prema tržišnim vrijednostima pojedinih slika te je dodao da se vrijednost neke slike, osim po cijeni, mjeri i po njezinu povijesnom značaju u kontekstu Hrvatske. Kazao je da se procjena ne bi puno razlikovala čak ni kada bi točno znao kada je koja slika kupljena.

Osim njega, svjedočio je i Slavko Jovanović koji je početkom 90-ih godina Sanaderovu obitelj preselio iz Innsbrucka u Split. Kazao je da je kombijem došao po njih te da je Siniša Poljak njega angažirao za taj put i unajmio kombi. Jovanović je kazao da je u kombiju prevozio između 50 i 70 paketa u kojima su uglavnom bile knjige, slike i umjetnine te mu je Sanader uslugu tog prijevoza platio 200 njemačkih maraka.

>>Na klupu za svjedoke sjest će Vinko Sanader i Igor Zidić

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije