Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ženidba oprost za silovanje

Turska u šoku! Novi zakon silovateljima maloljetnica daje priliku da izbjegnu kaznu

Erdogan
Reuters/PIXSELL
21.11.2016.
u 07:00

Novi zakon silovateljima maloljetnica daje priliku da izbjegnu kaznu

Turska je u šoku. Tisuće prosvjednika izašlo je na ulice Istanbula, Ankare i ostalih turskih gradova u znak nezadovoljstva zbog novog zakona koji uvodi Erdoğanova stranka AKP jer ga smatraju pozivom silovateljima da siluju što više žena.

Naime, Turska tim kontroverznim zakonom želi legalizirati silovanje djevojaka mlađih od 15 godina i pomilovati tisuće postojećih dječjih silovatelja – ako se počinitelj oženi žrtvom.

Pravo na odgodu kazne

Takav zakon omogućit će budućim silovateljima da siluju mlade djevojke i ostanu nekažnjeni ako se ožene za žrtvom. Kontroverzni prijedlog će se primjenjivati na zakonske slučajeve silovanja bez uporabe “sile, prijetnje ili bilo kojeg drugog ograničenog pristanka”, a koji uključuje djevojčice u dobi od 15 godina ili mlađe. Muškarci osuđeni u takvim slučajevima između 2005. i 2016. imat će pravo na “odgodu” svoje kazne ako su u braku sa svojim žrtvama.

Međutim u slučaju da se dogodi razvod za koji je “kriv počinitelj”, kazna će ponovno stupiti na snagu. Oporbeni su zastupnici osudili zakon upozoravajući da bi on mogao dovesti do toga da djevojčice budu prisiljene na brak protiv svoje volje i do poticanja zlostavljanja. Ono što je interesantno, tim bi se zakonom, koji je predložila muslimanska konzervativna stranka, abolirali silovatelji jer je poznato da se, prema islamskoj vjeri, strogo kažnjavaju silovatelji, a pogotovo oni koji siluju maloljetnice i nevine.

Amnestija silovanja

U islamskim zemljama takvim silovateljima prijete dugogodišnje kazne, a u nekim zemljama poput Saudijske Arabije silovatelj može biti i pogubljen. Tursku je javnost zgrozila i izjava turskog premijera Binalia Jildrima, koji je kazao kako je svrha prijedloga da poboljša položaj zatvorenih muškaraca, oženjenih ženskim osobama mlađima od 18 godina u vjerskom obredu i uz pristanak njezine obitelji, odbacujući kritike daje riječ o “amnestiji silovatelja”.

Poznato je da je u Turskoj brak osoba mlađih od 18 godina nezakonit, ali brak muškarca i maloljetne djevojke sklopljen u vjerskom obredu nije neuobičajen, pogotovo u ruralnim dijelovima zemlje, koja ima 78 milijuna stanovnika, većinom sunitskih muslimana.

>>Erdogan: Turska ne mora ući u Europsku uniju, ali se može približiti Rusiji i Kini

Komentara 13

JO
Jozica
08:21 21.11.2016.

U Europu nećete nikad!

Avatar Frano1
Frano1
08:50 21.11.2016.

Ovo ne bi ozakonio ni Sulejman Veličanstveni. Užas!

4M
4mazge
08:51 21.11.2016.

Ono što je interesantno, tim bi se zakonom, koji je predložila muslimanska konzervativna stranka, abolirali silovatelji jer je poznato da se, prema islamskoj vjeri, strogo kažnjavaju silovatelji, a pogotovo oni koji siluju maloljetnice i nevine...................pametnom dosta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije