Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠANGAJ A NE BRUXELLES

Erdogan: Turska ne mora ući u Europsku uniju, ali se može približiti Rusiji i Kini

Erdogan
Foto: Reuters
1/3
20.11.2016.
u 14:10

Turski predsjednik smatra da se njegova zemlja umjesto fiksacije na EU treba okrenuti savezima azijskih zemalja

Turski predsjednik Erdogan izjavio je da njegova zemlja ne treba ustrajati pokušavati ući u Europsku uniju, sugerirajući da bi Ankara mogla pristupiti Organizaciji za suradnju iz Šangaja (SCO) kojoj supredsjedaju Kina i Rusija.

Do izjava koje objavljuje turski dnevnik dolazi u trenutku kad su odnosi Turske i Europske unije zatrovani brojnim čistkama Ankare nakon neuspjela državnog udara 15. srpnja.

Eurozastupnici zahtijevaju prekid pregovora o prijemu Turske u europski blok, prosvjedujući protiv povreda demokratskih prava, posebice zbog uhićenja prokurdskih novinara i zastupnika.

"Turska bi se trebala osjećati opušteno glede pitanja Europske unije, a ne da joj ono bude fiksacija", objasnio je Recep Tayyip Erdogan u zrakoplovu za Uzbekistan novinarima dnevnika Hurriyet.

"Neki bi me mogli kritizirati ali ja iznosim svoja mišljenja. Primjerice, pitam se zašto Turska ne bi pristupila Organizaciji iz Šangaja?", dodao je on, potvrdivši da je o ideji razgovarao s ruskim i kazahstanskim predsjednikom.

U više navrata Erdogan je iznio plan o pristupu SCO-u, organizaciji za političku i gospodarsku suradnju koja okuplja Kinu, Rusiju i bivše sovjetske republike Srednje Azije. Pakistan i Indija sve su bliže integraciji u tu organizaciju.

>> Turska i EU: Je li došao kraj puta?

Komentara 26

Avatar lvan12
lvan12
15:32 20.11.2016.

Neces ti nigdje uci, vec ce tebi tvoj kalifat isila kojeg si hranio, naoruzavao i stitio uci k tebi u tursku i vratiti vas u kameno doba!

Avatar Pavel ic
Pavel ic
15:16 20.11.2016.

zasto bi se oni primilu u bilo kakvu zajednicu kad neslicu niti jednom narodu.oni se trebaju fokusirati na arape jer su isti narod.erdogan bi s europljanima ili rusima samo nece sa svojima."IZGLEDA DA IH I ONI NE ZELE"

Avatar mason
mason
19:17 20.11.2016.

Znaci Turska i Srbija bi u tu organizaciju sa Rusima i Kinezima ,e bas ce zapadnjaci plakat zbog muslimanskih i pravoslavnih Turaka sto nece u EU.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije