Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ravnopravnost

Žene u Vatikanu isto plaćene kao muškarci

papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL
14.05.2015.
u 07:00

Pema podacima Eurostata, razlika u plaćama između muškaraca i žena u Europi iznosi 16%, u Italiji 6,7%, a u Vatikanu razlike nema

- Zašto se smatra normalnim da žene na istom poslu imaju nižu plaću od muškaraca? Ta neravnopravnost je skandalozna! - kazao je nedavno papa Franjo, ali takve neravnopravnosti u Vatikanu nema!

Prema izjavi glavnog tajnika Udruge zaposlenika laika (ADLV), što se smatran vatikanskim sindikatom, Alessandra Candija, plaće muških i ženskih zaposlenika su jednake.

- Glede jednakosti u plaćanju, mi smo sretan, izoliran otok - kaže Candi.

Inače, prema podacima Eurostata, razlika u plaćama između muškaraca i žena u Europi u prosjeku iznosi 16, a u Italiji 6,7 posto.

Novinarka njemačke redakcije Radio Vatikana, Gudrun Sailer, potvrđuje da prima identičnu plaću kao i muškarac s istim radnim obvezama.

Prema podacima s kraja 2014., u Vatikanu je zaposleno 4078 osoba, od kojih su 762 žene. Danas u kuriji rade dvije žene na položajima podtajnica. Žene su i na ključnim mjestima u Vatikanskim muzejima, u Tajnom arhivu, bolnicu vodi žena... Žene će imati, kako i najavljuje papa Franjo, sve važniju ulogu.

- Nije potrebno da jedan svećenik bude na vrhu svega - drži Franjo.

>>Franjo ne mijenja dogmu, samo podsjeća na milosrđe

>>Papini misionari milosrđa dijelit će oprost za grijeh pobačaja

Komentara 5

AB
Abcd...
10:06 14.05.2015.

Nema jedne lijepe vijesti za civilizirani svijet. Vatikan je priznao Palestinu! Cestitke!

GL
glasno
10:26 14.05.2015.

a za kaj jedni druge izbegavaju, muskarci zene a ze ne muskarcen?..zasto ta nepravda prema drugome spolu

ST
staraplanina
08:36 14.05.2015.

Sve je pod kontrolom i svim drustvenim sferama od privrede ,politike ,kulture ,itd itd pa do duhovne se vec vise decenija upravlja iz " centra". Blisko istocni ratovi od 50-tih godina naovamo (i druga zarista naravno) su ,nazalost, samo pozorisniorisni komadi na sceni za cjelokupnu svjetsku publiku i odvracanje paznje od stvarnih procesa daleko ne samo od ociju javnosti vec i od same pomisli (smisljeno i kontrolirano stvaranje osobne i drustvene svijesti). Tu je naravno i blokovski hladni rat ( USA -SSSR ) smisljen i voden iz jednog centra i cijeli svijet drzan u strahu dok je nezvanicna nauka i industrija neometano radila svoj posao .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije