Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNE POSTROJBE

'Želimo vikendima i praznicima držati stražu pred Saborom'

Zrinska garda Čakovec
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/5
08.04.2015.
u 23:15

Onima koji bi se učlanili, a prvo pitaju koliko će novca dobiti nije mjesto među nama, kaže Bekafigo

Dob od 15 do 25 godina, visina između 182 i 197 centimetara... Uvjeti su to koje moraju zadovoljiti mladići žele li postali članovi Počasne sokolske garde u Osijeku. U Zrinskoj gardi Čakovec kriteriji su nešto niži. Dovoljno je i 180 centimetara visine, a i dobni raspon je od 18 do 35 godina.

– To su sve mladi i zgodni dečki pa im i postrojbe izgledaju lijepo. Mi u Požegi imamo člana koji je navršio 82 godine! Pravi bećar – šali se Vatroslav Bekafigo, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Atrakcija u Lourdesu

Ta udruga sastavljena je, kaže, od čak 21 postrojbe koje plijene pozornost gdje god se pojave. No svi će članovi složno reći da su nedovoljno iskorišteni turistički potencijal.

– Država bi nas mogla i bolje iskoristiti. Predložili smo, na primjer, da se postrojbe blagdanima i vikendima izmjenjuju ispred Hrvatskog sabora pa da turisti vide kakvo bogatstvo imamo. Vidjet ćemo hoće li predsjednica Grabar-Kitarović kao zapovjednica vojske to prihvatiti – otkriva zapovjednik Frankopanske garde Ogulin Vedranko Brozović. Ne traže, dodaje, novac, već samo nešto za popiti i pojesti. Na vojnom hodočašću u Lourdesu svake godine su, dodaje, velika atrakcija, a u Hrvatskoj ih se ne uvažava dovoljno.

– Županije i gradovi nas hvale, ali ne pomažu. Pisali smo ministarstvima turizma i obrane, ali nemaju novca. Sve se zato uglavnom svodi na entuzijazam članova, privatne donacije i to koliko si je tko dobar sa županom ili gradonačelnikom – napominje i predsjednik Saveza.

Među posljednjima su u Savez primljeni Senjski uskoci i Križevačka djevojačka straža, jedina ženska postrojba, čije se odore sastoje od korzeta, podsuknje, crvene suknje, plave pregače, crvenog sakoa i čizmica. Varaždinsku građansku gardu osnovala je carica Marija Terezija. Poznati su po tome što su spasili grad od Francuza, a sredinom 19. stoljeća i od Mađara. Komunistička vlast zabranila ih je 1946. Najstarija postrojba je Bokeljska mornarica, koja se uspjela održati od 809. godine. Povijesne postojbe bile su od početka 90-ih vezane uz Počasnu bojnu 1. Hrvatskog gardijskog zbora, a nakon njezina ukidanja 2000. udružile su se u samostalni Savez.

Puška košta 13.000 kuna

Zapovjednik Brozović ističe da njegova odora stoji oko 11.000 kuna, a originalna puška ostroguša čak 13.000. Sve je teže na poslu dobiti i slobodne dane za nastupe koji su često fizički zahtjevni, pogotovo u odori Zrinske garde teškoj 25 kilograma! Satima se stoji i na vrelom suncu i na minus 15.

– Sve se to da izdržati kad se voli svoja povijest i domovina. Ima i onih koji bi se učlanili i prvo pitaju koliko će za to dobiti novca, no njima nije mjesto među nama – kaže V. Bekafigo.

Komentara 7

DU
Deleted user
05:37 09.04.2015.

To bi svakako bilo dobrodošlo u svjetlu turističke renesanse Zagreba, ali bojim se da neće proći jer sve što je dobrovoljno, s naglaskom na očuvanju hrv. tradicijskih vrednota i identiteta će dobiti crveno svjetlo od sadašnje Vlade Hrvatske, koja je to samo po nazivu - a kakav joj je sastav i rezultati koje polučila, e to ćemo drugom prigodom. Ljudi voljni, turisti bi vjerojatno to dočekali s velikim odobravanjem - ali ništa od toga, u konačnici... Nažalost!

RA
raikonen
07:48 09.04.2015.

a ja nek plaćam,hvatajte se lopate

Avatar Getrib
Getrib
00:05 09.04.2015.

Neka se ovi kršni momci uhvate korisnog posla a ceremonije ostave za bolje dane. Hrvatska ima tisuće hektara neobrađene poljoprivredne zemlje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije