Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Želimo vikendima i praznicima držati stražu pred Saborom'

Onima koji bi se učlanili, a prvo pitaju koliko će novca dobiti nije mjesto među nama, kaže Bekafigo
08. travnja 2015. u 23:15 7 komentara 811 prikaza
Zrinska garda Čakovec
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Dob od 15 do 25 godina, visina između 182 i 197 centimetara... Uvjeti su to koje moraju zadovoljiti mladići žele li postali članovi Počasne sokolske garde u Osijeku. U Zrinskoj gardi Čakovec kriteriji su nešto niži. Dovoljno je i 180 centimetara visine, a i dobni raspon je od 18 do 35 godina.

– To su sve mladi i zgodni dečki pa im i postrojbe izgledaju lijepo. Mi u Požegi imamo člana koji je navršio 82 godine! Pravi bećar – šali se Vatroslav Bekafigo, predsjednik Saveza povijesnih postrojbi Hrvatske vojske.

Atrakcija u Lourdesu

Ta udruga sastavljena je, kaže, od čak 21 postrojbe koje plijene pozornost gdje god se pojave. No svi će članovi složno reći da su nedovoljno iskorišteni turistički potencijal.

– Država bi nas mogla i bolje iskoristiti. Predložili smo, na primjer, da se postrojbe blagdanima i vikendima izmjenjuju ispred Hrvatskog sabora pa da turisti vide kakvo bogatstvo imamo. Vidjet ćemo hoće li predsjednica Grabar-Kitarović kao zapovjednica vojske to prihvatiti – otkriva zapovjednik Frankopanske garde Ogulin Vedranko Brozović. Ne traže, dodaje, novac, već samo nešto za popiti i pojesti. Na vojnom hodočašću u Lourdesu svake godine su, dodaje, velika atrakcija, a u Hrvatskoj ih se ne uvažava dovoljno.

– Županije i gradovi nas hvale, ali ne pomažu. Pisali smo ministarstvima turizma i obrane, ali nemaju novca. Sve se zato uglavnom svodi na entuzijazam članova, privatne donacije i to koliko si je tko dobar sa županom ili gradonačelnikom – napominje i predsjednik Saveza.

Među posljednjima su u Savez primljeni Senjski uskoci i Križevačka djevojačka straža, jedina ženska postrojba, čije se odore sastoje od korzeta, podsuknje, crvene suknje, plave pregače, crvenog sakoa i čizmica. Varaždinsku građansku gardu osnovala je carica Marija Terezija. Poznati su po tome što su spasili grad od Francuza, a sredinom 19. stoljeća i od Mađara. Komunistička vlast zabranila ih je 1946. Najstarija postrojba je Bokeljska mornarica, koja se uspjela održati od 809. godine. Povijesne postojbe bile su od početka 90-ih vezane uz Počasnu bojnu 1. Hrvatskog gardijskog zbora, a nakon njezina ukidanja 2000. udružile su se u samostalni Savez.

Božo Skoko o inauguraciji Božo Skoko: Nošenje lente na prisegi čast je i simbolika straža Križevci KRIŽEVAČKE STRAŽARICE 'Čuvale' i Kolindu: U korzetu i podsuknji vješto barataju mačem

Puška košta 13.000 kuna

Zapovjednik Brozović ističe da njegova odora stoji oko 11.000 kuna, a originalna puška ostroguša čak 13.000. Sve je teže na poslu dobiti i slobodne dane za nastupe koji su često fizički zahtjevni, pogotovo u odori Zrinske garde teškoj 25 kilograma! Satima se stoji i na vrelom suncu i na minus 15.

– Sve se to da izdržati kad se voli svoja povijest i domovina. Ima i onih koji bi se učlanili i prvo pitaju koliko će za to dobiti novca, no njima nije mjesto među nama – kaže V. Bekafigo.

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • mikrogrizzly:

    To bi svakako bilo dobrodošlo u svjetlu turističke renesanse Zagreba, ali bojim se da neće proći jer sve što je dobrovoljno, s naglaskom na očuvanju hrv. tradicijskih vrednota i identiteta će dobiti crveno svjetlo od sadašnje Vlade Hrvatske, koja je ... prikaži još! to samo po nazivu - a kakav joj je sastav i rezultati koje polučila, e to ćemo drugom prigodom. Ljudi voljni, turisti bi vjerojatno to dočekali s velikim odobravanjem - ali ništa od toga, u konačnici... Nažalost!

  • raikonen:

    a ja nek plaćam,hvatajte se lopate

  • ivica3213:

    Savez povijesnih postrojbi Hrvatske vojske ne postoji od 2001. godine, od tada do danas radi protuzakonito . Savez je trenutno u jako velikim problemima, ove godine nije u Požegi održana Skupština saveza jer je došlo do verbalnog sukoba udruga koje ... prikaži još! žele vidjeti papire i blagajnu Saveza te na drugoj strani predsjednik i još par članova koji to nikome ne daju na uvid. Na stranicama Ministarstva uprave RH možete vidjeti registar udruga i sami se uvjeriti da od 2001. godine savez ne funkcionira, zahvaljujući jednoj osobi. Ta ista osoba je Društvo Sv. Grgur razorila i imovinu udruge protuzakonito prisvojila na vlastita imena, sve vidljivo u gruntovnici kat. čest. 5675/1 Požega . Nadalje su napravili troškove udruge koje netko treba podmiriti, tada su osnovali novu udrugu upravo sa sjedištem na njegovu osobnu kuću a neplaćene račune ostavili staroj udruzi. Evo samo da se zna kako to funkcionira. Predsjednik saveza je osoba koja je na svojoj odori nosila odlikovanja iz Domovinskog rata iako nikada nije niti dana bila u Domovinskom ratu a isto tako nije Hrvatski branitelj. Takva osoba vodi Savez povijesnih postrojbi koji odavno ne postoji. Zapovijedi predsjednik Saveza izdaje po JNA sistemu što smo se svi mogli uvjeriti ove godine u Požegi, gospodin Brozović iz Ogulina priča u svoje osobno ime, ne u ime drugih postrojbi, jer nas ostale nitko ništa nije pitao, ovo ako bi se i ostvarilo mora netko snositi trošak, to je bar svima jasno. Eto tako to ispada kada članice saveza nitko ništa ne pita a pojedinci iznose svoja osobna mišljenja u ime svih.