Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U EUROPI

Direktor CIA-e: Rusi nisu ozbiljni u pogledu pregovora o miru, napadi na civile će se nastaviti

Aftermath of shelling in Donetsk
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.12.2022.
u 20:40

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je svima koji pomažu u obrani ukrajinskog neba

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg snažno je u petak osudio nove ruske raketne napade na Ukrajinu, naglasivši da ruska strategija u toj zemlji neće uspjeti. Pokušaji da se ukrajinski narod liši vode, struje i grijanja namjeran je napad na civile, rekao je Stoltenberg u intervjuu za dpa u Bruxellesu. Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak će se u Bjelorusiji sastati s čelnikom Aleksandrom Lukašenkom, što će biti njegov prvi posjet toj zemlji u nekoliko godina. Kremlj je objavio kako će dvojica čelnika razgovarati o strateškom partnerstvu država, ujedinjenih u Uniju, kao i o regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Poštovani čitatelji, ovaj članak sa praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku

Tijek događaja:

20:40 - Bill Burns, direktor CIA-e, rekao je da agencija ne misli da su Rusi "ozbiljni" u pogledu stvarnih pregovora o miru. Rekao je televizijskoj mreži PBS da je došlo do "smanjenog tempa u borbama" kako dolazi zima - ali vjeruje da će se ruski udari na infrastrukturu nastaviti, prenosi Sky News.

"Nije naša procjena da su Rusi u ovom trenutku ozbiljni oko pravih pregovora", rekao je Burns. "Ali nema nimalo smanjenog tempa Putinovih sve brutalnijih napada na ukrajinske civile i ukrajinsku civilnu infrastrukturu." Rusija je u više navrata pokretala napade na ukrajinsku infrastrukturu od listopada, a posljednji se dogodio u petak i prekinuo opskrbu energijom i vodom za mnoge.


20:36 - Ruski projektil pogodio je danas ustanovu za njegu starijih osoba, potvrdio je guverner južne regije Herson. Jaroslav Januševič rekao je da je danas u selu Stepanivka pogođen "gerijatrijski centar" - vjerojatno starački dom.

Dodao je kako su se “Okupatori podlo obrušili na ustanovu koja pruža pomoć starijim osobama. “Na objektu centra uništene su kapije, razbijeni prozori i vrata, a oštećeno je krovište i trijem. – Na sreću nije bilo žrtava i ozlijeđenih. 


20:28 - Moskva je započela novu kampanju kako bi potaknula Ruse da se prijave u oružane snage i bore se u Ukrajini, unatoč tome što je Kremlj prethodno rekao da ne treba više novaka. U pokušaju da privuku više dobrovoljaca na frontu, ruski propagandni videozapisi objavljeni na društvenim mrežama u posljednjih nekoliko dana koriste narative domoljublja, morala i uzlazne društvene mobilnosti.

Mnogi isječci muškarcima prikazuju rat kao bijeg od sumorne stvarnosti svakodnevnih života - koji se sastoji od ispijanja votke, siromaštva i bespomoćnosti, sudeći po videima, piše CNN.

Jedan od uradaka, objavljen 14. prosinca, prikazuje mladića koji se odlučuje otići u rat umjesto na zabavu sa svojim prijateljima, a zatim iznenadi sve kupnjom automobila novcem koji je zaradio boreći se na vojnom ugovoru. U videosnimci objavljenoj 15. prosinca, bivša djevojka jednog vojnika je impresionirana njegovom hrabrošću i moli ga da ponovno budu zajedno. U drugom videu sredovječni muškarac napušta posao u tvornici koji nije dovoljno plaćen da bi potpisao vojni ugovor i otišao na frontu.

Još jedan od videozapisa prikazuje otmjene Ruse u 30-ima kako utovaruju automobil. Starija žena pita kamo idu, na što jedan od muškaraca kaže: “U Gruziju. Zauvijek." Kad druga žena prospe vrećicu s namirnicama, umjesto pomoći, otmjeni muškarci samo uđu u auto i odu, dok grupa mlađih Rusa žuri po namirnice. “Dečki su otišli, muškarci su ostali”, kaže jedna od starijih žena.

Za usporedbu, ovo je oglas ukrajinske vojske iz 2014.


13:45 - Muškarac (36) ubijen je u svom automobilu nakon što su ruske snage jutros granatirale južni ukrajinski grad Herson, rekao je regionalni guverner Yaroslav Yanushevych. 

Također, jedna 70-godišnja žena ozlijeđena je nakon što su ruske trupe pogodile zapadni dio grada topništvom i bacačima raketa. 


13:41 - Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova rekla je da će posljednja runda EU sankcija protiv Moskve samo dovesti do "pogoršanja" problema unutar bloka.

- Sadašnji ‘paket’ imat će isti učinak kao i svi prethodni – pogoršanje socioekonomskih problema u samoj Europskoj uniji - poručila je. Pozvala je Bruxelles da ukine sva ograničenja koja izravno ili neizravno utječu na ruski izvoz žitarica i gnojiva.


10:50 - Ruski predsjednik Vladimir Putin zatražio je prijedloge od zapovjednika svojih oružanih snaga o tome kako misle da bi se trebala odvijati ruska vojna kampanja u Ukrajini tijekom posjeta stožeru operacije, priopćio je Kremlj u subotu.

>> OPŠIRNIJE


10:48 - Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi narediti milijunima vojnika da uđu u rat, smatra general bojnik Andrii Kovalchuk (48), jedan od najviših ukrajinskih vojnih časnika.

>> OPŠIRNIJE


07:52 - Gradonačelnik glavnog grada Ukrajine rekao je rano ujutro u subotu da je gradski sustav podzemne željeznice ponovno u funkciji i da su svi stanovnici ponovno priključeni na opskrbu vodom, dan nakon posljednjeg vala ruskih zračnih napada na ključnu infrastrukturu.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da je Rusija u petak ispalila više od 70 projektila u jednom od svojih najvećih napada od invazije Kremlja 24. veljače, zbog čega je došlo do hitnih isključenja struje diljem zemlje. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko također je rekao da je grijanje vraćeno u polovicu grada i da je struja vraćena u dvije trećine.

"Ali rasporedi hitnih isključenja se provode jer i dalje nedostaje električne energije", napisao je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Kličko je ranije ovog mjeseca upozorio na scenarij "apokalipse" za ukrajinsku prijestolnicu ako se ruski zračni udari na infrastrukturu nastave, ali je također rekao da još nema potrebe da se ljudi evakuiraju. "Borimo se i činimo sve što možemo kako bismo osigurali da se to ne dogodi", rekao je.


07:30 - Ruski predsjednik Vladimir Putin možda planira svoj bijeg iz Rusije u slučaju poraza,  tvrde brojni izvori. Teorija o mogućem bijegu pojavila se nakon što je otkazana Putinova tradicionalna konferencija za medije kao i njegovi 'razgovori s ljudima', koji mogu potrajati i više od četiri sata, piše britanski portal Express.

>> OPŠIRNIJE


07:15 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je svima koji pomažu u obrani ukrajinskog neba. Naime, istaknuo je kako je jučer oboreno 60 projektila. 

- Djelovala su sva zračna zapovjedništva – Centar, Jug, Istok i Zapad, a posebno je učinkovita bila 96. raketna protuzračna brigada koja štiti Kijevsku regiju. Više od 40 raketa terorista uništeno je na nebu središnjih regija zemlje i blizu Kijeva. Zahvaljujem vam, ratnici! - poručio je.

- Teroristima je u napadu potreban toliki broj projektila da barem dio njihovih "proizvoda" stigne do cilja. Svi njihovi današnji ciljevi su civilni, a to su uglavnom energetski i toplinski objekti - kazao je u sinoćnjem obraćanju pa dodao: "Još uvijek imaju dovoljno projektila za nekoliko tako teških udara".

 

Komentara 21

DU
Deleted user
10:14 18.12.2022.

Victoria Nuland:Fuck the EU.Sve ostalo je povijest.Jos samo da EU otvori oci da ne postane dio iste.

Avatar kakomijetakomije
kakomijetakomije
00:52 18.12.2022.

zar se civilne zrtve ne nazivaju koleteralna steta

DO
DomagojMarić
10:30 18.12.2022.

Pa jesu komunisti ikada bili ozbiljni? Nisu oni kao mi i naš Zelenski...Ili se varam?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije