Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TREBA IM JOŠ ORUŽJA

Ukrajinski zapovjednik: Putin bi mogao narediti milijunima vojnika da uđu u rat, moramo biti spremni

Ukrainian service members fire a shell from a howitzer at a front line in Zaporizhzhia Region
Foto: Stringer/REUTERS
1/6
17.12.2022.
u 09:36

General bojnik Andrii Kovalchuk kaže da Ukrajina treba oružje zapadnih saveznika koje je namijenjeno za ofenzivne operacije. "Trebamo i tenkove i avione. Također, trebamo pouzdan sustav protuzračne obrane koji je učinkovit barem 95%", ističe

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi narediti milijunima vojnika da uđu u rat, smatra general bojnik Andrii Kovalchuk (48), jedan od najviših ukrajinskih vojnih časnika. Tvrdi kako će ukrajinske oružane snage biti spremne čak i ako će se boriti protiv milijuna Rusa, no da će trebati potporu zapadnih saveznika, uključujući potencijalno kazetnu municiju - vrstu oružja koju su mnoge zemlje zabranile.

Zapovjednik Operativnog zapovjedništva Jug, odlikovani i vrlo iskusni časnik, upozorio je da bi najžešće borbe mogle tek uslijediti. Upitan hoće li ruske snage ponovno pokušati izvršiti invaziju na Ukrajinu sa sjevera, istoka i juga, možda čak i 24. veljače, na godišnjicu početka invazije Kremlja, za Sky News je kazao: "Da, predviđamo takve opcije. Mi se za to pripremamo. Živimo s mišlju da će opet napasti. To je naš zadatak". Također, naveo je kako se razmatra moguća ofenziva iz Bjelorusije krajem veljače.

"Mi se pripremamo za to. Gledamo gdje akumuliraju snagu i sredstva", kaže. Prvi pokušaj Rusije da osvoji Kijev sa sjevera završio je neuspjehom. Ukrajinske motivirane snage, potpomognute isprva ograničenim dotokom zapadnog oružja, uspjele su odbiti loše pripremljene i loše opremljene invazione trupe u roku od nekoliko tjedana.

Upitan očekuje li mobilizaciju milijuna, general-bojnik Kovalchuk je rekao: "Mislim da Putin razmišlja o tome. I ne možemo isključiti takvu opciju. Moramo biti spremni za to".

Što se tiče toga hoće li se Ukrajina moći nositi s tako velikom invazijskom silom, rekao je: "Definitivno da. Vjerujem da bi naša pozicija i pozicija naših partnera danas trebala biti jasna. Ako Putin provede punu mobilizaciju, naši partneri spremni su pružiti nam snagu i sredstva da zaustavimo ne vojsku od 300 000, već vojsku od milijun".

Također, kaže da Ukrajina treba oružje zapadnih saveznika koje je namijenjeno za ofenzivne operacije. "Trebamo i tenkove i avione. Također, trebamo pouzdan sustav protuzračne obrane koji je učinkovit barem 95%", ističe.

Osvrnuo se na operaciju njegovih snaga za ponovno zauzimanje dijelova okupiranog teritorija na zapadnoj strani rijeke Dnjepar na jugu, uključujući glavni grad regije Herson 11. studenog. Rekao je da je krajnji cilj bio uništiti sve ruske vojnike na zapadnoj obali rijeke. Međutim, vremenski pritisci i nedostatak streljiva značili su da su se Rusi u konačnici uspjeli povući.

Daljnje planove nije otkrivao, no kazao je kako oni uključuju ponovno zauzimanje Krima. "Krim je neophodan, to je samo pitanje vremena", zaključio je.

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 36

SI
siroma
10:30 17.12.2022.

Rusi su pobijegli u Srbiju,odakle sada milijun?

Avatar uputnik
uputnik
22:40 17.12.2022.

Američki Kongres želi izbaciti Rusiju iz Vijeća sigurnosti UN-a.

Avatar Foton
Foton
17:13 17.12.2022.

Ma nema problema, Hrvati su uvijek spremni pomoci. Pa ne bas.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije