Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRISTUPNI PREGOVORI

Zeleno svjetlo EU Albaniji i S. Makedoniji

Andrej Plenković i Zoran Zaev
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
20.03.2020.
u 21:57

Iako je svijet stao, Hrvatska u Bruxellesu progurala odluku koja puno znači Skoplju i Tirani - prošao je nacrt zaključaka o otvaranju pristupnih pregovora

Svijet je stao zbog koronavirusa, i Bruxelles se ispraznio, zgrada Vijeća EU koja izgleda kao košnica sada izgleda kao medvjeđi brlog tijekom zimskog sna, ali Hrvatska i u takvim uvjetima gura jednu odluku koja puno znači za Sjevernu Makedoniju i Albaniju: nacrt zaključaka o otvaranju pristupnih pregovora sa te dvije zemlje prošao je raspravu na Odboru stalnih predstavnika (Coreper), jedinom sastanku u Vijeću EU koji se još održava uz fizičku prisutnost svih na jednom mjestu.

Nizozemski zahtjev

Kao što smo i najavljivali, u toj je raspravi nacrt teksta dobio neke preinake u obliku dodatnih uvjeta za Albaniju, ali ostalo je ono glavno: formulacija koja objema državama kandidatkinjama daje ono što su dugo čekale i što je bilo nekoliko puta odgađano, a to je zeleno svjetlo za početak pregovora.

Prvotni hrvatski nacrt teksta išao je u smjeru spominjanja kraja lipnja kao roka do kojeg Europska komisija treba izraditi pregovarački okvir za obje zemlje, ali novi, kompromisni nacrt zaključaka ne spominje ni lipanj ni neki drugi rok. Države članice koje su i inače skeptičnije prema proširenju očito su željele ostaviti još prostora za kasnije usporavanje, iako tog prostora već sada ima dovoljno, a s novom metodologijom pregovora koju je predložila Europska komisija imat će ga još i više.

Komisija je, podsjetimo, izradila novu metodologiju po kojoj će pregovori moći napredovati, ali prvi put i nazadovati, odnosno vraćati se unatrag na neka već zatvorena poglavlja, ako kandidatkinja ne bude pokazivala željeni napredak. Ta metodologija skrojena je kao odgovor na zahtjeve Francuske, koja je blokirala otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom potkraj prošle godine, ali sada je dala zeleno svjetlo. Nizozemska je bila najskeptičnija prema spremnosti Albanije za početak pregovora, ali i ona sada daje zeleno svjetlo, premda je na njezin zahtjev u nacrt zaključaka dodan jedan oveći paragraf s dodatnim uvjetima za Albaniju.

Korupcija i kriminal

Prije prve međuvladine konferencije, što je poseban događaj kojim pregovori i službeno otpočinju, Albanija će morati ispuniti pet uvjeta, kaže posljednji nacrt zaključaka u koji smo imali uvid u Bruxellesu prije izglasavanja sljedeći tjedan. Izglasati reformu izbornog sustava u skladu s preporukama OSCE-a i ODHIR-a. Nastaviti provedbu pravosudne reforme, što uključuje funkcionalan Ustavni i Vrhovni sud.

Finalizirati uspostavu specijalnih pravosudnih tijela za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Tu borbu protiv korupcije i kriminala Albanija mora jačati i suradnjom s državama članicama EU, što je vjerojatno poruka koja se odnosi na činjenicu da albanska mafija kontrolira ilegalnu trgovinu i druge kriminalne aktivnosti u zemljama EU poput Nizozemske. Albanska vlada mora se pozabaviti i fenomenom neutemeljenih zahtjeva za azil te prihvaćati slučajeve repatrijacije. I mora izmijeniti zakon o medijima u skladu s preporukama Venecijanske komisije.

Tekst zaključaka trebao bi biti usvojen na Vijeću za opće poslove u utorak, a potom i blagoslovljen na Europskom vijeću na razini premijera i predsjednika u srijedu sljedeći tjedan. Oba sastanka održat će se kao videokonferencije zbog globalne pandemije koronavirusa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije