Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Velikom Trgovišću bez divljih odlagališta

Zeleni objavili rat: Onima koji su gomilali otpad slijede i kazne!

otpad
Marina Buhin/VLM
26.02.2010.
u 17:25

Krivci su pronađeni uz pomoć svjedoka i dojava građana, a prekopavalo se i po papirima u smeću kako bi se doznalo tko je vlasnik smeća

Kutije svih veličina, štednjaci, hladnjaci, automobili, industrijska ulja, odjeća, obuća, čak i pelene te papir, koji, nažalost, još "krase" puteve i šume u općini Veliko Trgovišće, uskoro će ipak postati prošlost. Naime, Udruga za zaštitu okoliša Zeleni štit i Hrvatska stranka zelenih – Ekosavez službeno su objavile rat svima koji uništavaju okoliš.

Da nije riječ o još jednoj odluci koja će možda godinama čekati u ladici, dokazuje tvrdnja da su za tri velika divlja smetišta već pronađeni i krivci. Riječ je o četvero neodgovornih, a sada slijedi sudska borba.

Pomogli im svjedoci
– Na temelju izjava svjedoka i dojava građana, ali i papira na kojima su pisala imena počinitelja, a bacali su ih sami, pronašli smo odgovorne osobe i opomenuli ih da saniraju divlja smetišta. Budući da to nisu željeli učiniti, prijavili smo ih Inspekciji za zaštitu okoliša – rekao nam je Robert Špoljar, predsjednik Hrvatske stranke zelenih – Ekosaveza.

Počinitelje tako uz vrtoglave kazne koje će morati platiti očekuje i sanacija deponija, a trenutačno se sanira jedno od tri velika divlja odlagališta. Iako je često teško pronaći krivca jer su tragovi dobro zameteni, u nekim je slučajevima to vrlo lako. No, kako bi divljih smetišta bilo sve manje, Robert Špoljar i Željko Kanceljak, predsjednik udruge, osnovat će ekopatrolu, koja će obilaziti šume i na temelju otpada ili pak svjedoka koji znaju tko dovozi smeće otkriti krivca i on će odgovarati zbog uništavanja okoliša.

Odlažu i tvrtke
– Najčešće su veliki deponiji oni na koje smeće dovoze tvrtke jer ne žele plaćati zbrinjavanje otpada pa nećemo imati mnogo posla u pronalaženju odgovornih jer je poznato koja tvrtka ima kakvu djelatnost. Čak smo na jednom deponiju pronašli i arhivu tvrtke – navodi Špoljar.

A odlaže se sve, čak i salonitne ploče pune azbesta, a neodgovorni i ne shvaćaju koliku štetu mogu nanijeti životinjama i mještanima koji žive u blizini odlagališta. Ima i starih olupina automobila, koje su izvrsna zarada. Umjesto 500 kuna, koliko se može dobiti za stari automobil, prodajom dijelova prikupi se i po dvije tisuće kuna pa tako nastaju groblja automobila. No, na divlja odlagališta smeće često dovoze i stariji ljudi pa je potrebna i edukacija. Osim borbe s neodgovornima, cilj Udruga za zaštitu okoliša Zeleni štit i Ekosaveza jest na području općine urediti i ekodvorište.

Vjerojatno će i prve kazne koje će platiti sada poznati počinitelji utjecati na to da se ostali ponašaju drukčije.

– Kazne su visoke. Prema Zakonu o zaštiti okoliša, članku 219., kazne za pravne osobe za odlaganje ambalaže iznose od 50 do 200 tisuća kuna. Od 300 do 700 tisuća kuna kazna je prema članku 88. Zakona o otpadu, a ako se otpad ne zbrinjava u ovlaštenoj tvrtki, kazna je od 150 do 400 tisuća kuna – dodao je Špoljar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije