Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STUBIČKE TOPLICE

Žele bolje iskoristiti vodu koja se ispušta u potok

Stubičke Toplice
Foto: Matija Topolovec/PIXELL
1/2
11.11.2014.
u 16:00

Ovo je pilot projekt plasteničkog uzgoja povrća za potrebe bolnice, a eventualni višak plasirali bi drugim ustanovama ili na tržište

Za sada tek zanimljiv projekt uzgoja eko povrća u plastenicima za potrebe Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, mogao bi u postati i ostvariv.

Izračun energetičara

Prema riječima ravnatelja Bolnice Davora Gredičaka, radi se o pilot projektu održivog razvoja pod nazivom “Green concept - Zelena samoopskrba hranom”.

- Specijalna bolnica Stubičke Toplice već godinama se u cilju energetske učinkovitosti grije na geotermalnu vodu. Temperatura na našim izvorištima je 58 stupnjeva, a prolaskom kroz izmjenjivače topline temperatura se spušta na 40 do 45 stupnjeva. Takva tehnička voda iskorištava se u sanitarnim čvorovima u svim bolesničkim sobama, hidroterapiji te u tri bolnička bazena - rekao je ravnatelj Gredičak te dodaje kako se najveći dio te vode, otprilike deset litara u sekundi, ispušta u potok. - Energetičari su izračunali da je ekvivalent topline koju bacamo otprilike jednak količini 500 litara lož ulja dnevno. Prema tome radi se o velikom energetskom potencijalu koji želimo na neki način iskoristiti - kaže dr. Gredičak, te ističe kako je i zemljište predviđeno za tu namjenu u vlasništvu Bolnice, između pruge i potoka Topličine, a prostire se na površini od 12.000 četvornih metara. Stoga se rodila ideja o mogućem iskorištavanju besplatnog energenta u cilju plasteničke ili stakleničke proizvodnje povrća.

Povrće za pacijente

- Povrće bi iskoristili za prehranu naših pacijenata, a eventualni višak plasirali bi drugim ustanovama ili tržištu. U tom cilju ekipa stručnjaka iz sektora arhitekture, građevinarstva i agronomije izradila je idejno urbanističko rješenje na temelju čega Zagorska razvojna agencija izrađuje studiju izvodljivosti i poslovni plan. Ukoliko će poslovni plan pokazati profitabilnost ovog projekta, prići će se daljnjem projektiranju i iznalaženju mogućnosti apliciranja projekta prema europskim fondovima - rekao je ravnatelj Gredičak. Općina Stubičke Toplice, prema riječima načelnika Vladimira Bosnara, projektu će dati svu moguću podršku. S obzirom da je bolnica u vlasništvu Županije, s projektom je upoznat i župan Željko Kolar, koji ipak sve odluke vezane uz razvitak bolničkih kapaciteta prepušta vodstvu bolnice, koji će, smatra on, najbolje ocijeniti što je najbolje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije