Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zekanović napustio emisiju, a predstavnicima Srba odbrusio: 'Doviđenja i samo se sjetite Oluje'

- Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s Istoka - rekao je Zekanović netom prije odlaska
13. veljače 2021. u 11:46 160 komentara 28084 prikaza
Zagreb: Sjednica Predsjedništva Hrvatskog sabora s Klubovima zastupnika
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrvatski suverenisti) napustio je emisiju Crvena linija na N1 televiziji nakon manje od 20 minuta rasprave sa Srđanom Mazalicom, predstavnikom SNSD-a u Skupštini Republike Srpske, i Brajanom Brkovićem, potpredsjednikom gradskog ogranka SSP-a u Novom Sadu.

Koronavirus u svijetu pandemija usporava Stručnjaci iznenađeni padom zaraženih u svijetu: Nema jasnog objašnjenja, to je fenomen

“Meni je u neku ruku drago da ste me pozvali u ovu emisiju da čujem suludost koja dolazi s Istoka. Vi možete i jedan i drugi pjevati borbene jer je hrvatska vojska u Domovinskom ratu, u oslobodilačkoj akciji Oluja i drugim oslobodilačkim akcijama, pobijedila u ratu i vas, i sve četnike, otjerala daleko od Hrvatske. Ja ovu emisiju napuštam. Doviđenja i samo se sjetite Oluje”, rekao je Zekanović.

Tema emisije je bila to tko su izdajnici, kolaboracionisti, tko ratni zločinci, a tko heroji u zemljama regije? Za primjer je uzeto to da je, usprkos Zakonu o zabrani manifestacija neonacističkih organizacija, u Novom Sadu održan skup povodom godišnjice smrti Milana Nedića. Također, i da su usprkos odluci Ustavnog suda Hrvatske da je pozdrav “Za dom spremni” ustaški i da nije u skladu s Ustavom, ova obilježja zabilježena u državnom protokolu na godišnjici Bljeska i Maslenice. Kao i da, usprkos presudama suda u Hagu i zahtjevu Visokog predstavnika u BIH, Skupština RS odbija povući priznanja ratnim zločincima.

Zekanović je na samom početku krenuo oštro i naveo da je “očekivao tako nešto iz Beograda”, ocijenivši da se ne može stavljati znak jednakosti između ta tri slučaja. “Jer se radi o nagrađivanju ratnih zločinaca u Banja Luci, a s druge strane radi o veličanju fašističkog režima, dok se u trećem slučaju radi o obrambenom ratu, gdje su nas vaši sunarodnici, iz Srbije i BIH napali, pokušali osvojiti, ali su na njihovu žalost, a na našu sreću poraženi”, rekao je. 

Zagreb: Hrvoje Zekanović pozvao desne opcije na zajednički izlazak na lokalne izbore potrebno 30 potpisa Suverenisti prikupljaju potpise za zakonsku zabranu pobačaja, vjeruju da će ovaj put uspjeti

Kazao je i da je “po zakonu dopušteno” u Hrvatskoj jer su HOS bile legitimne jedinice, a “Za dom spremni” je stajalo na njihovom amblemu kao legitiman pozdrav, i tu za njega nema dileme. Rekao je i da u Srbiji ima rehabilitacije četničkog pokreta, navodeći da postoje brojni murali, dok “u Hrvatskoj to ne postoji”.

Na pitanje što s odlukom Ustavnog suda Hrvatske da je uzvik “Za dom spremni” protuustavan, kaže da ta odluka “ne postoji, i da postoji odluka da se može koristiti na komemoracijama”. “Taj se pozdrav jedino može gledati u kontekstu Domovinskog rata kada su hrvatski mladići ginuli, na primjer u Vukovaru, od četničke agresije koja je dolazila preko Dunava… Oni su ginuli pod tim pozdravom, ne da bi veličali državu od sada već prije 80 godina, nego zbog skroz drugih razloga”, rekao je.

 

Šibenik: Ispred nekih trgovina već se stvaraju gužve
RAZLIČIT STANDARD ŽIVOTA
Vratio se iz Irske i razočarao: ‘Neki su proizvodi u Hrvatskoj luksuz i duplo skuplji nego u Dublinu'
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • fmica:

  bravo,skidam kapu....

 • Avatar LuckyLeprechaun
  LuckyLeprechaun:

  Na istoku ništa novo. Neka pate i crknu! ZDS

 • Blacknemesis8:

  Cinjenica da u srbiji nema promjena, sto je cudno nakon 30 godina, govori jasno, da netko opet planira neki sukob u buducnosti. Tenzije su iste. Protueuropske i nacionalisticke. A, priznanja gotovo na nuli. To su uvjeti za novi sukob. Iako ... prikaži još! ima normalnih i razumnih.