Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marić o Agrokoru: Ne bih komentirao što bi bilo, kad bi bilo

Na upit bi li hrvatske vlasti ranije reagirale na situaciju u Agrokoru da je novi zakon o reviziji donesen na vrijeme, Marić je rekao da ne bi odgovarao na hipotetska pitanja.
16. lipnja 2017. u 18:40 13 komentara 958 prikaza
Zdravko Marić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Glavni je razlog kašnjenju u prenošenju direktive o reviziji u nacionalno zakonodavstvo, zbog čega je Hrvatska prijavljena Sudu EU-a, u poteškoćama kako definirati ulogu i mjesto neovisnog tijela za nadzor revizorskih društava, a novi zakon bi se barem u prvom čitanju trebao naći pred Saborom prije ljetne stanke, izjavio je u Luxembourgu ministar financija Zdravko Marić.

Zdravko Marić Ministar financija Marić otkrio 3 stupa kroz koje će smanjivati javni dug

Europska komisija prijavila je u srijedu Hrvatsku Sudu EU-a zbog nepotpunog prenošenja direktive o reviziji. Komsija je još u srpnju prošle godine zatražila od Hrvatske da u svoje zakonodavstvo prenese direktivu o reviziji, a u veljači joj je uputila obrazloženo mišljenje. Budući da to nije do sada urodilo plodom, Komisija se odlučila obratiti Sudu EU-a.

Na tragu rješenja

Komisija navodi da se pravodobnom i ispravnom primjenom direktive o reviziji potvrđuje i osnažuje zakonodavstvo EU-a o obveznoj reviziji kojim se nastoje ukloniti nedostaci uočeni tijekom posljednje krize. Marić je rekao da je novi zakon o reviziji već dugo u javnoj raspravi i da je jedina točka koja nije do kraja definirana "situacija i položaj neovisnog tijela koje će biti odgovorno za nadzor revizorskih društava, a koja provode nadzor nad društvima od javnog interesa".

agrokor LIDIJA KISELJAK Pouke Agrokora: EU traži i jači nadzor revizora

"Mi smo sada na tragu rješenja. Idućih dana otvorit ćemo dodatnu javnu raspravu i nastojimo to riješiti do ljetne stanke. Ako budemo brzi i efikasni da barem prvo čitanje u Saboru bude prije ljetne stanke, a konačna implementacija na jesen", rekao je Marić, dodajući da je Komisiji obećao dostaviti kredibilan vremenski okviru u kojem će ta obveza biti ispunjena. 

Neovisno tijelo

Ministar je pojasnio da tijelo koje će biti odgovorno za nadzor revizorskih društava, budući da mora biti neovisno, ne može biti u Hrvatskoj revizorskoj komori, kao i da je s obzirom na velike razliku u plaćama u državnoj administraciji i privatnom sektoru teško naći odgovarajuće mjesto za takve tijelo. "Ono mora biti izbalansirano, adekvatno pozicionirano i neovisno, a s druge strane mora biti adekvatno ekipirano kako bi moglo isporučivati odgovarajuće rezultate", kaže ministar.

Agrokor Milijarde kuna Jamnica, Belje i PIK Vinkovci objavili za kolike iznose su jamčili Agrokoru

Na upit bi li hrvatske vlasti ranije reagirale na situaciju u Agrokoru da je novi zakon o reviziji donesen na vrijeme, Marić je rekao da ne bi odgovarao na hipotetska pitanja. "Ne bih komentirao što bi bilo, kad bi bilo. Ovo je implementacija novih odredbi direktive koje su donesene zbog financijske krize na razini Europske unije. Ali i prije ove direktive, bila je druga s kojom je naš zakon bio u potpunosti usklađen", rekao je Marić.

Agrokor Agrokor Završen prvi dio procesa prijave tražbina: Zaprimljeno ih ukupno 9.864 Zlatko Marić Prevarila me obitelj Todorić, to je bio čisti organizirani kriminal SOLIDAN RAST IZVOZA Kriza u Agrokoru prikočila vanjsko-trgovinske tokove u travnju
Radni dan KBC Firule
PREMINULA 17-GODIŠNJAKINJA
'Djevojka je imala i kronične svoje bolesti, ali ne možemo zanemariti činjenicu da je bila COVID pozitivna'
PBZ CROATIA OSIGURANJE obvezni mirovinski fondovi
NIKA ISTRAŽUJE
Hrvatski građani imaju 113,2 milijarde kuna mirovinske štednje, evo što se događa s tim novcem
 • Draš:

  Nemoj da mi tko dira mog mezimca ,frizura postojana (trovremenski taft bi mogao reklamirati,Heidi čuvaj se),rolex ,kravatica,audi ,ma ko´ bombon.

 • propalismoFranjoskroz:

  Već vidim Marićevu obranu za dvije godine kad bankrotiramo.Nisam ja ništa znao, pa ja sam bio samo jedan od ministara

 • Avatar dobry
  dobry:

  Kako doznajem u Sabor se vraća i I. Šuker, Sanaderov ministar financija...pa neka ga upita za savjet. Šuki rule!...i tako u procesu je prodaja m...pod bubrege, 40 MILIJARDI isparilo sistemskom pljačkom kroz Agrokor (od strane zna se koga), Ramljak i ... prikaži još! dalje oteže i mulja, a Marić niš ne zna. Bogu za plakat.