Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mamića zadržali u Sarajevu, sud bi sutra trebao odlučiti hoće li ga izručiti Hrvatskoj

RH i BiH ne izručuju svoje državljane unatoč potpisanom sporazumu. Danas će se Mamić vjerojatno vratiti u Međugorje
14. lipnja 2018. u 20:43 68 komentara 6399 prikaza
Zdravko Mamić
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

“Imali smo informaciju da bi ročište za Mamića moglo biti održano danas, ali je sve prebačeno za sutra”, rekao je za Večernjak Mamićev bosanskohercegovački odvjetnik Zdravko Rajić koji je zastupao i njegova sina Marija kada su mu 2015. godine bili blokirani bankovni računi i s njim povezane fizičke i pravne osobe u BiH. 

Zdravko Mamić ostaje u pritvoru Uhićen Zdravko Mamić: Usprotivit ću se izručenju Hrvatskoj!

Rajić je pojasnio da je Zdravko Mamić u popodnevnim satima dovezen u prostorije državne policijske agencije SIPA-e, čiji su ga pripadnici tijekom dana lišili slobode u Međugorju, nakon čega je oko 19:30 sati prebačen u Sud BiH i zadržan do održavanja ročišta. Prespavat će u pritvorskoj jedinici Suda BiH na kojemu će se sutra održati ročište.

[video: 25250 / ]

Pojasnio je kako je njegov klijent dovezen u prostorije državne policijske agencije SIPA-e, čiji su ga pripadnici tijekom dana lišili slobode, nakon čega će biti prebačen u Sud BiH i zadržan do održavanja ročišta.

Ministar Dražen Bošnjaković SUSRET S BIH KOLEGOM Bošnjaković: Procedura izručenja Mamića ide svojim tijekom

Ročište se održava na temelju zahtjeva pravosudnih vlasti Hrvatske koje su raspisale međunarodnu tjeralicu za Dinamovim savjetnikom nakon što je prošli tjedna otišao u BiH prije izricanja presude po kojoj je proglašen krivim jer je navodno oštetio Dinamo i hrvatski proračun. Mamić je u više navrata, ali i danas nakon što je uhićen, izjavio da će se pred Sudom BiH u Sarajevu izjasniti protiv izručenja RH.


“Ja ću se na sudu izjasniti, reći tko sam, što sam i gdje sam. I to je to, vraćam se nazad”, rekao je Mamić. Kao i njegov odvjetnik, izrazio je očekivanje da će biti pušten na slobodu nakon sudskog ročišta. Mamić ima bosanskohercegovačko državljanstvo s obzirom na to da je njegov pokojni otac rođen u BiH, a prošli tjedan podnio je zahtjev za izdavanje osobnih dokumenata BiH. Poručio je da ne želi ići u hrvatski zatvor te da ne vjeruje hrvatskome pravosuđu. Dvije države, RH i BiH, imaju potpisan sporazum o međunarodnoj suradnji u kaznenim stvarima, no praksa je da ne izručuju svoje državljane.

Zdravko Mamić
1 / 15
Zdravko Mamić
Šuker i Boban U MOSKVI Šuker i Boban u zagrljaju, a Hrvatsku predstavljao nepravomoćno osuđeni Vrbanović Zdravko Mamić JAVIO SE IZ MEĐUGORJA Zdravko Mamić: Ja živ u hrvatski zatvor neću!
Celebrity
ZVIJEZDE
Najpoznatiji slučajevi osiguranja celebrityja – od dlaka na prsima do cijelog tijela

A1 izdvaja za Vas