Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog zastave na Thompsonovu koncertu kažnjen sa 350 kuna

- Ovdje je riječ o HOS-u koji je osnovan 1990. godine i nema nikakve veze s prošlošću i ustaškim postrojbama iz Drugoga svjetskog rata. Ovdje je riječ o legalnoj postrojbi - brani se Hunjadi
20. prosinca 2010. u 08:27 2 komentara 239 prikaza
'POK BIH.....CAPLJINA.....MARKO PERKOVIC THOMPSON....KONCERT....FOTO: Zoran Grizelj 08. prosinac 2007......'
Foto: 'Zoran Grizelj'

 Čakovečki student Martin Hunjadi (22), povjerenik mladeži HSP-a Međimurske županije, na sam bladan svetog Nikole dobio je na dar šibu. Prekršajni sud u Čakovcu 6. prosinca donio je presudu da Hunjadi mora platiti 350 kuna novčane kazne jer je 19. lipnja prošle godine na koncertu Marka Perkovića Thompsona nosio crnu zastavu sa šahovnicom i natpisima HOS i "Za dom spremni". Time je, kaže se u presudi, izazvao osjećaj nesnošljivosti kod sudionika na javnom skupu, prekršivši Zakon o javnom okupljanju. Koncert je održan na stadionu u Zasadbregu. Hunjadija, koji je bio pod utjecajem 0,85 promila alkohola u krvi, legitimirala je policija i oduzela mu zastavu.

Hunjadi ne poriče da je zastavu nosio, ali smatra da time nije nikome naškodio, a nije čuo ni da ostali posjetitelji na koncertu negoduju. Naprotiv, neki su posjetitelji, veli, negodovali kad su vidjeli da mu policija oduzima zastavu pod kojom su se u Domovinskom ratu borili branitelji. Ne smatra da bi slogan pod kojim su u Drugome svjetskom ratu djelovale vojne postrojbe koje su počinile zločine, mogao izazvati bilo kakav oblik nesnošljivosti i negodovanja.

- Ovdje je riječ o HOS-u koji je osnovan 1990. godine i nema nikakve veze s prošlošću i ustaškim postrojbama iz Drugoga svjetskog rata. Ovdje je riječ o legalnoj postrojbi - brani se Hunjadi. Sud je uvažio činjenicu da je to zastava uredno i prema zakonu registrirane udruge, pa će mu ju uredno i vratiti, no sporan je natpis "Za dom spremni". Zakonom o javnom okupljanju zabranjeno je, naime, nositi odoru, dijelove odore, oznake ili drugog obilježja kojim se potiče ili poziva na nasilje, nacionalnu, rasnu ili vjersku mržnju ili bilo koji drugi oblik nesnošljivosti. Takvom natpisu, ističu na sudu, nije mjesto na koncertu na koji su ljudi došli slušati glazbu. U HSP-u su već prije potez policajaca koji su Hunjadiju oduzeli zastavu ocijenili neprimjerenim, zatraživši ispriku. Sud je studentu izrekao kaznu manju od propisane zbog nekih olakotnih okolnosti, poput nekažnjavanosti.

Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

  • -obrisani-:

    cccc konačno da se složim sa tobom i svaka čast lijep pozdrav iz srbije

  • -obrisani-:

    . Mi Hrvati konačno očekujemo da se tako revno kažnjavaju one koji veličaju i zločinački komunizam Fašizam je kao i komunizam zločinački sistem