Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ustaški pozdravi

Zbog 'Za dom spremni' dosad podignuto 13 prekršajnih prijava

Čavoglave
Foto: Leonard Ninčević/VLM/PIXSELL
Autor
Ivanka Toma
22.11.2013.
u 16:15

Pozdrav u praksi: Za Prekršajni sud u Kninu “Za dom spremni” nije simbol mržnje, već je povijesni hrvatski pozdrav

Izvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u Hrvatskoj nije iznimna pojava, ali nije ni osobito učestalo. Iz konkretnih slučajeva zabilježenih u policijskoj praksi vidljivo je da su posrijedi trenutačni, emotivni istupi pojedinaca (bilo da je riječ o emocijama koje prati proslava Oluje, kakav sportski susret ili alkohol) koji se u pravilu prekršajno sankcioniraju.

Upotreba ustaškog pokliča kažnjava se po nekoliko prekršajnih zakona, a u rjeđim slučajevima, i to kada je ustaški pozdrav povezan sa još kakvom radnjom, primjenjuje se Kazneni zakon. U praksi to znači primjenu Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakona o javnom redu i miru, te Zakona o javnom okupljanju. Za Prekršajni sud u Kninu “Za dom spremni” nije simbol mržnje već je povijesni hrvatski pozdrav.

Tijekom ove godine zabilježena su tri slučaja (a četiri osobe) u kojima se rabio pozdrav “Za dom spremni”. Cijele prošle godine policija je zabilježila četiri takva slučaja, a tijekom 2011. godine bilo ih je šest.

1. Dvadesetogodišnjak je u Umagu u siječnju ove godine imao šal s natpisom “Bog i Hrvati, Hrvatska, za dom spremni”. Sa tim šalom pojavio se na rukometnoj utakmici Hrvatska - Norveška. Policija mu je oduzela šal i prijavila ga po Zakonu o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima. Postupak nije pravomoćno okončan.

2. U travnju se zbio incident u školskom autobusu u Lici. Policija je prijavila za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju više NN počinitelja jer je u autobusu na poleđini sjedala bilo ispisano. “Srbine, mater ti j...”, “Ubi, ubi Srbina”, “Za dom spremni” i dr.

3. Za vrijeme proslave Oluje u Čavoglavama dvojici muškaraca oduzete su majice s natpisima “Za dom spremni” i “Crna legija, za dom spremni”. Prijavljeni su za prekršaj protiv javnog reda i mira, te po Zakonu o javnom okupljanju.

4. Okitili su si kuću ustaškim porukama. U srpnju prošle godine obiteljska kuća na području Šibenika osvanula je s ispisanim natpisima “Ustaški dom (imena i prezime članova obitelji), za dom spremni”. Protiv vlasnika “ustaškog doma” policija je podnijela prijavu za prekršaj protiv javnog reda i mira.

5. Na proslavu Oluje 45-godišnjak je lani došao s kapom na kojoj je pisalo “Za dom spremni”. Kapa je izazvala pažnju, pa onda i intervenciju policije koja je oduzela kapu, a vlasniku prišila optužni prijedlog za prekršaj protiv javnog reda i mira.

6. Lani je proslava Oluje u Kninu prekršaja koštala i dvadesetogodišnjaka iz Požege. Za proslavu je obukao majicu na kojoj je pisalo “Za dom spremni”. Kao i drugi u sličnim situacijama, ostao je bez nje i prekršajno je prijavljen za narušavanje javnog reda i mira.

7. Prošle godine u Vukovaru, pri obilježavanju tragedije, 18. 11. u dvorištu bolnice incident je izazvao 55-godišnjak. Nakon izvođenja državne himne podignuo je desnu ruku u zrak i izvikivao “Za dom spremni”. Dobio je prijavu za prekršaj protiv javnog reda i mira.

8. U siječnju 2011. godine zbog grafita na osnovnoj školi u Babinoj Gredi kazneno su prijavljene dvije osobe. Oni su ispisali poruke “Za dom spremni”, “Ubij Srbina”, “Srbe na vrbe” i dr. Općinski sud u Vinkovcima obojici je izrekao kazne zatvora na tri mjeseca, uvjetno na godinu dana.

9. U Šibeniku, u ožujku 2011. na javnom skupu 54-godišnjak je vikao “Za dom spremni”. Policija je reagirala na njegov poklič i prekršajno ga prijavila za narušavanje javnog reda i mira.

10. U Donjem Miholjcu u svibnju 2011. četrdesetogodišnjak je glasno na javnom mjestu vikao “Za dom spremni”. Policija ga je prijavila zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Još nema pravomoćne odluke prekršajnih sudova.

11. U Čavoglavama za proslavu Oluje 2011. jedan Zagrepčanin došao je s majicom na kojoj je pisalo “Za dom spremni”. Prijavljen je za prekršaj iz Zakona o javnom okupljanju, no Prekršajni sud u Kninu ga je oslobodio navodeći da natpis “Za dom spremni” ne predstavlja oblik mržnje, nego je to pozdrav poznat kroz dugu hrvatsku povijest.

12. Trojica prijatelja su u rujnu 2011. u mjestu Batinjani pijani pjevali što ne treba. Pjevalo se “Evo zore, evo dana” i vikalo “Za dom spremni”. Sva trojica dobila su prekršajne globe od po 300 kuna.

13. Puljanin star 19 godina, štićenik Doma za odgoj djece i mladeži, imao je u rujnu 2011. majicu na kojoj je pisalo “Za dom spremni”. Prijavljen je za prekršaj protiv javnog reda i mira. Sud mu je izrekao ukor i mjeru oduzimanja predmeta (u ovom slučaju majice).

Ključne riječi

Komentara 33

DU
Deleted user
17:07 22.11.2013.

Eto ne tako davno se tako prolazilo za "Ustani Bane" i "Vilu Velebita".

MA
matijazaga
17:15 22.11.2013.

"za dom spremni" je inacica jednog puno starijeg pozdrava koji datira iz 19tog ako ne i 16tog stoljeca. Znaci on nije niti je nikada bio iskljucivo ustaski pozdrav. ja ne vidim nista sporno u tom pozdravu. Npr. netko bi mozda isao usporediti taj pozdrav sa "sieg heil" ali takva usporedba je bespredmetna i potpuno kriva. Jel bi mozda trebali sve sto je upotrebljavano za ustaske vlasti isto tako kaznjavati? meni se cini da se tu ipak malo pretjeruje sa svim tim medijskim i pravnim hajkama. A sto se tice toga tko bi trebao proucit povijest, bojim se da je to I gospodin Jovanovic.

MA
manjara
17:36 22.11.2013.

Ja ništa ne kužim. Novac za vrijeme NDH je bila Kuna. Kako to nije ustaška valuta , a pozdrav je?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije