Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog 'Za dom spremni' dosad podignuto 13 prekršajnih prijava

Pozdrav u praksi: Za Prekršajni sud u Kninu “Za dom spremni” nije simbol mržnje, već je povijesni hrvatski pozdrav
22. studenoga 2013. u 16:15 33 komentara 12050 prikaza
Čavoglave
Foto: Leonard Ninčević/VLM/PIXSELL

Izvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” u Hrvatskoj nije iznimna pojava, ali nije ni osobito učestalo. Iz konkretnih slučajeva zabilježenih u policijskoj praksi vidljivo je da su posrijedi trenutačni, emotivni istupi pojedinaca (bilo da je riječ o emocijama koje prati proslava Oluje, kakav sportski susret ili alkohol) koji se u pravilu prekršajno sankcioniraju.

Upotreba ustaškog pokliča kažnjava se po nekoliko prekršajnih zakona, a u rjeđim slučajevima, i to kada je ustaški pozdrav povezan sa još kakvom radnjom, primjenjuje se Kazneni zakon. U praksi to znači primjenu Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima, Zakona o javnom redu i miru, te Zakona o javnom okupljanju. Za Prekršajni sud u Kninu “Za dom spremni” nije simbol mržnje već je povijesni hrvatski pozdrav.

Tijekom ove godine zabilježena su tri slučaja (a četiri osobe) u kojima se rabio pozdrav “Za dom spremni”. Cijele prošle godine policija je zabilježila četiri takva slučaja, a tijekom 2011. godine bilo ih je šest.

Ivan Zvonimir Čičak Slučaj Šimunić Pozdrav 'Za dom spremni' ekvivalent je nacističkom 'Sieg Heil!' Mija Barbarić Napisala 'Za dom' Prijavljena službenica Vlade FBiH zbog podrške Šimuniću

1. Dvadesetogodišnjak je u Umagu u siječnju ove godine imao šal s natpisom “Bog i Hrvati, Hrvatska, za dom spremni”. Sa tim šalom pojavio se na rukometnoj utakmici Hrvatska - Norveška. Policija mu je oduzela šal i prijavila ga po Zakonu o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima. Postupak nije pravomoćno okončan.

2. U travnju se zbio incident u školskom autobusu u Lici. Policija je prijavila za kazneno djelo poticanja na nasilje i mržnju više NN počinitelja jer je u autobusu na poleđini sjedala bilo ispisano. “Srbine, mater ti j...”, “Ubi, ubi Srbina”, “Za dom spremni” i dr.

3. Za vrijeme proslave Oluje u Čavoglavama dvojici muškaraca oduzete su majice s natpisima “Za dom spremni” i “Crna legija, za dom spremni”. Prijavljeni su za prekršaj protiv javnog reda i mira, te po Zakonu o javnom okupljanju.

4. Okitili su si kuću ustaškim porukama. U srpnju prošle godine obiteljska kuća na području Šibenika osvanula je s ispisanim natpisima “Ustaški dom (imena i prezime članova obitelji), za dom spremni”. Protiv vlasnika “ustaškog doma” policija je podnijela prijavu za prekršaj protiv javnog reda i mira.

5. Na proslavu Oluje 45-godišnjak je lani došao s kapom na kojoj je pisalo “Za dom spremni”. Kapa je izazvala pažnju, pa onda i intervenciju policije koja je oduzela kapu, a vlasniku prišila optužni prijedlog za prekršaj protiv javnog reda i mira.

6. Lani je proslava Oluje u Kninu prekršaja koštala i dvadesetogodišnjaka iz Požege. Za proslavu je obukao majicu na kojoj je pisalo “Za dom spremni”. Kao i drugi u sličnim situacijama, ostao je bez nje i prekršajno je prijavljen za narušavanje javnog reda i mira.

7. Prošle godine u Vukovaru, pri obilježavanju tragedije, 18. 11. u dvorištu bolnice incident je izazvao 55-godišnjak. Nakon izvođenja državne himne podignuo je desnu ruku u zrak i izvikivao “Za dom spremni”. Dobio je prijavu za prekršaj protiv javnog reda i mira.

8. U siječnju 2011. godine zbog grafita na osnovnoj školi u Babinoj Gredi kazneno su prijavljene dvije osobe. Oni su ispisali poruke “Za dom spremni”, “Ubij Srbina”, “Srbe na vrbe” i dr. Općinski sud u Vinkovcima obojici je izrekao kazne zatvora na tri mjeseca, uvjetno na godinu dana.

9. U Šibeniku, u ožujku 2011. na javnom skupu 54-godišnjak je vikao “Za dom spremni”. Policija je reagirala na njegov poklič i prekršajno ga prijavila za narušavanje javnog reda i mira.

10. U Donjem Miholjcu u svibnju 2011. četrdesetogodišnjak je glasno na javnom mjestu vikao “Za dom spremni”. Policija ga je prijavila zbog prekršaja protiv javnog reda i mira. Još nema pravomoćne odluke prekršajnih sudova.

11. U Čavoglavama za proslavu Oluje 2011. jedan Zagrepčanin došao je s majicom na kojoj je pisalo “Za dom spremni”. Prijavljen je za prekršaj iz Zakona o javnom okupljanju, no Prekršajni sud u Kninu ga je oslobodio navodeći da natpis “Za dom spremni” ne predstavlja oblik mržnje, nego je to pozdrav poznat kroz dugu hrvatsku povijest.

12. Trojica prijatelja su u rujnu 2011. u mjestu Batinjani pijani pjevali što ne treba. Pjevalo se “Evo zore, evo dana” i vikalo “Za dom spremni”. Sva trojica dobila su prekršajne globe od po 300 kuna.

13. Puljanin star 19 godina, štićenik Doma za odgoj djece i mladeži, imao je u rujnu 2011. majicu na kojoj je pisalo “Za dom spremni”. Prijavljen je za prekršaj protiv javnog reda i mira. Sud mu je izrekao ukor i mjeru oduzimanja predmeta (u ovom slučaju majice).

Ouverture de la 57ème édition du Festival de la Télévision de Monte-Carlo
SKLADAN BRAK
Ljubavna priča slavnog glumca i srpske liječnice: 'Nisam imala pojma tko je on'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Deleted user:

    Eto ne tako davno se tako prolazilo za "Ustani Bane" i "Vilu Velebita".

  • matijazaga:

    "za dom spremni" je inacica jednog puno starijeg pozdrava koji datira iz 19tog ako ne i 16tog stoljeca. Znaci on nije niti je nikada bio iskljucivo ustaski pozdrav. ja ne vidim nista sporno u tom pozdravu. Npr. netko bi mozda ... prikaži još! isao usporediti taj pozdrav sa "sieg heil" ali takva usporedba je bespredmetna i potpuno kriva. Jel bi mozda trebali sve sto je upotrebljavano za ustaske vlasti isto tako kaznjavati? meni se cini da se tu ipak malo pretjeruje sa svim tim medijskim i pravnim hajkama. A sto se tice toga tko bi trebao proucit povijest, bojim se da je to I gospodin Jovanovic.

  • manjara:

    Ja ništa ne kužim. Novac za vrijeme NDH je bila Kuna. Kako to nije ustaška valuta , a pozdrav je?