Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zahlađenje odnosa

Zbog spora Josipović-Kosor vojska bez šefa Glavnog stožera

josipovic
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
Autor
Ivanka Toma
18.02.2011.
u 11:13

Josipović je rekao da je pogrešan način na koji je otvoreno istraživanje partizanskih zločina te da istrage ne smiju biti u funkciji političkih borbi

– Odluka o imenovanju načelnika Glavnoga stožera HV-a donijet će se vrlo brzo, već idućih dana. Postavljanje generala Drage Lovrića na tu dužnost nije sporno, već su posrijedi neki drugi razlozi zbog kojih predsjednik Republike Ivo Josipović još nije supotpisao njegovo imenovanje – izjavio nam je jučer Zlatko Gareljić, savjetnik predsjednika Republike za obranu.

Gotova stvar ipak zapela


Gareljić je tako potvrdio da je Lovrićevo ustoličenje, koje je na početku mjeseca predstavljeno kao gotova stvar, ipak zapelo.

Neslužbeno se može čuti da je razlog Josipovićeve suzdržanosti zahlađenje u odnosima između Vlade i Pantovčaka, odnosno da je odgoda predsjedničkog potpisa na odluku o postavljanju novog načelnika Glavnog stožera HV-a reakcija na neke nefer poteze premijerke Jadranke Kosor. Iz kruga bliskog predsjedniku konkretno se spominje pokušaj zaobilaženja Josipovića pri imenovanju nekih drugih kadrova unutar sustava nacionalne sigurnosti premda je bilo drukčije dogovoreno.

Predsjednik navodno uz to zamjera Vladi što ga se posve zaobilazi u donošenju iznimno važnih dokumenata i zakona.

Tako se spominje da je predsjednik ozbiljno zamjerio što nije bio konzultiran pri donošenju Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Taj je zakon Hrvatskoj iznimno važan za zatvaranje Poglavlja 23 – pravosuđe i temeljna ljudska prava, no bitan je i zbog unutarnjopolitičkog života i određivanja pravila ponašanja na političkoj sceni.

Ističući kako ni po čemu nije sporan Lovrić kao budući načelnik Glavnoga stožera HV-a, Gareljić je kao razlog zbog kojeg Josipović još nije potpisao njegovo imenovanje naveo samo rješavanje buduće pozicije formalno još aktualnog zapovjednika vojske, generala Josipa Lucića.

– General Lucić ne želi otići u mirovinu i trenutačno još traje dogovaranje o njegovoj budućoj poziciji – rekao je Gareljić, koji se nije želio upuštati ni u kakva nagađanja.

Premda je Lucić u nedavnu javnom istupu pokušao ostaviti dojam kako ga smjena nije zatekla, njegovi su bliski suradnici novinarima posvjedočili posve suprotno.

Naime, odluka da ga se smijeni bila je donesena toliko brzo da Lucić uopće nije stigao otkazati sastanke i aktivnosti koji su mu prije bili dogovoreni i isplanirani pa se našao u vrlo nezavidnoj situaciji.

Lucićevih osam godina

To što predsjednik Josipović još nije potpisao dokument o postavljanju Lucićeva nasljednika govori da se na Pantovčaku ipak honorira činjenica što je osam godina bio na čelu Oružanih snaga te posebno što su u tom razdoblju načinjeni koraci prema NATO savezu.

Odmah poslije iznenadne smjene Lucić je izjavio kako odlazi ponosan i dodao “kanim još 20 godina raditi na poslovima za koje sam osposobljen”. Potvrdio je, međutim, da ga je namjeravao smijeniti još bivši predsjednik Stjepan Mesić.

Josip Lucić smatra da je njegova smjena politički potez. Ipak, o generalu koji ga treba zamijeniti Lucić je kazao da je standardizirani general, stručan, krasi ga neumornost, inteligentan je i sigurno se ubraja u skupinu od tri ili četiri generala iz koje se bira načelnik.

Komentara 59

OB
-obrisani-
12:00 18.02.2011.

Josipovicev čaca je učestvovao u pokolju Širokobrijeških fratara a poslije je radio kao upravitelj na golom otoku

Avatar netstoper
netstoper
12:14 18.02.2011.

Srbo-četnici \"namirisali krv RANJENE ŽIVOTINJE\" ,zato će i dobiti Tihomira Purdu... SUDIT ĆEMO VAM ZA \"VELEIZDAJU...!

VE
velikazmija
18:32 18.02.2011.

još neko vrime i bit će stoposto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije