Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 96
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zastarjela oprema

Zbog propisa EU Hrvatska ostaje bez jaja?

jaja (1)
Dusko Jaramaz/PIXSELL
08.09.2013.
u 21:13

To bi se moglo dogoditi zbog toga jer je oprema hrvatskih farmera zastarjela, odnosno nije u skladu s normativima za koke nesilice u kaveznom uzgoju koje je Hrvatska prihvatila tijekom pristupnih pregovora s EU

Hrvatska bi zbog obveza koje je prihvatila u pristupnim pregovorima s EU u dogledno vrijeme mogla ostati bez jaja. To bi se moglo dogoditi zbog toga jer je, kako donosi Slobodna Dalmacija, oprema hrvatskih farmera zastarjela, odnosno nije u skladu s normativima za koke nesilice u kaveznom uzgoju koje je Hrvatska prihvatila tijekom pristupnih pregovora s EU, pa bi u sljedećih godinu dana proizvodnja jaja mogla rapidno padati.

Od 1.srpnja farmeri u zastarjele kaveze ne smiju useljavati mlade pilenke, a iz farmi useljenih prije 1. srpnja jaja se smiju plasirati samo na domaće tržište do isteka proizvodnog ciklusa, što je, kako navodi Slobodna Dalmacija, u najboljem slučaju još otprilike 15 mjeseci. Zbog nedostatka novca, izgledi da će svi vlasnici farmi sa zastarjelom opremom u tom razdoblju uspjeti zamijeniti stare kaveze novima u skladu s propisima su minimalni.

Inače, kokošja jaja su među rijetkim poljoprivrednim artiklima koje Hrvatska proizvodi u dostatnim količinama za vlastite potrebe.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.  

>> U godinu dana proizvodnja mlijeka za piće pala 32 posto!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije