Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužnici

Zbog problema s naplatom i gubitka tržišta zatvoreno 450 obrta

'07.07.2009., Cakovec, Hrvatska - U obrtnickoj komori u Cakovcu podijeljene su diplome za majstore. Slavko Faltak, predsjednik obrtnicke komore Medjimurja. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji list'
'Vjeran Zganec-Rogulja/Vecernji l'
08.08.2012.
u 14:20

– Vjerujem da ni jedan obrtnik ne bi ostao dužan da može naplatiti svoj posao – kaže S. Faltak koji je dužan 1,2 milijuna kuna

Slavko Faltak, predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije, godinama upozorava na probleme s kojima se obrtnici svakodnevno susreću zbog slabe naplate obavljenih poslova. S funkcije predstavnika međimurskih obrtnika upozoravao je na sivu ekonomiju, nelojalnu konkurencija koja ne plaća poreze i doprinose... I onda je na popisu dužnika koji je objavila Porezna uprava osvanulo i njegovo ime.

Državi je dužan 1,280.988 kuna! Nešto više od milijun kuna doprinosa za obvezna osiguranja, 245.458 kuna za PDV i 24.283 kuna za porez i prirez na dohodak. S tim iznosima našao se na 12. mjestu fizičkih osoba koje u Međimurju obavljaju djelatnost, a dužne su Poreznoj upravi. Na tom popisu vodi još jedan čakovečki obrtnik, Nenad Pikl, sa 2,7 milijuna kuna duga.

Slavko Faltak, ugledni soboslikar, kaže da ne bježi od duga. Otići će na Poreznu upravi pokušati dogovoriti način otplate. – Stanje u građevinarstvu je jako teško. Kao predsjednik Obrtničke komore upozoravao sam da građevinarstvo tone i da je pitanje koliko će dugo izdržati zbog problema s naplatom. Unazad četiri do pet godina teško je naplatiti obavljene poslove – ističe Faltak. Njegov dug odnosi se na neplaćene doprinose za njega i radnike, a nastao je, kaže, upravo zbog loše naplate poslova koje je obavio.

– Vjerujem da ni jedan obrtnik ne bi ostao dužan da može naplatiti svoj posao. Na žalost, situacija je u državi takva da se na novac čeka mjesecima, a ima slučajeva da se ne dobije ni kuna – upozorava. U Međimurskoj županiji broj obrta u stalnom je padu od 2004. godine, kad ih je bilo 2013. Prošle godine evidentirano ih je 1561, što znači da su u sedam godina vrata zatvorila čak 452 obrtnika! Podataka za ovu godinu još nema, no može se pretpostaviti da njihov broj i dalje pada.

Ključne riječi

Komentara 2

KR
krka
11:20 09.08.2012.

Balkanko-talibanska država, kao i vlast.U Hrvatskoj vlada uvjerenje da je budala ko plaća poreze i doprinose. Gazimir je na godišnjem, kolega koji dela kod njega mi priča da im visi 4 plaće, za doprinose i poreze državi, valjda ni vrli ministar nezna kad je zadnji put platil. E, sad tek dolazi pravo vrijeme, moreš otvoriti firmu s ulogom 10 kuna, a pokupiš od dobavljača i partnera 1 miljun, proglasiš bankrot i naravno, nemaju ti kaj uzeti da se namiri ljude.

LI
liliZG
14:52 08.08.2012.

obrtinici obično rade kao podkooperanti i zadnji su u nizu za naplatu, tako da svoju lovu rijetko vide, a još rijeđe uspiju naplatiti........ ...i naravno ima onih koji namjerno ne plaćaju svog radnika , bolje rečeno njegove doprinose, jer na kraju uvijek možeš proglasiti nekakav bankrot i nitko ti niš ne može.......jeste to skužili, ak ne možeš platiti ništ ti ne mogu.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije