Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog prilagodbe softvera informativni izračuni mirovine nakon 10. veljače

Vlada je na početku siječnja dala suglasnost mirovinskom osiguranju da kupi milijunsko superračunalo, prilagodba na nove uvjete umirovljenja traje 40 dana.
24. siječnja 2019. u 06:45 4 komentara 7664 prikaza
mirovina
Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje još nije počeo slati informativne izračune mirovina prema uvjetima koji su stupili na snagu 1. siječnja 2019. godine. Prva pisma s iznosima budućih mirovina mogla bi stići na kućne adrese tražitelja oko 10. veljače. Taj datum naveden je i u sustavu e-građani za one koji pokušavaju doznati iznos buduće mirovine korištenjem te aplikacije.

Umirovljenici UMIROVLJENICI Stariji od 60 vraćaju se na radna mjesta na četiri sata

Informativni izračun mirovine postao je ključni dokument na osnovi kojega će novi umirovljenici, osiguranici drugog mirovinskog stupa, donositi odluke koju će mirovinu uzeti. Cijeli siječanj i prvih desetak dana veljače HZMO prilagođava svoj informatički sustav izmijenjenim uvjetima umirovljenja, a neslužbeno se može čuti da zastoj u izračunima nema veze s novim superračunalom koje HZMO, uz suglasnost Vlade, nabavlja od IBM-a za više od 30 milijuna kuna.

Taljat Selmani (82) Povratak na piste: Najtraženiji umirovljenik opet će raditi kao maneken

U informatičkim krugovima već godinama upozoravaju da Hrvatska preskupo plaća svoju ovisnost o jednoj tvrtki i njezinu softveru preko kojega se obračunavaju mirovine.

Radnici koji su poslije 1. siječnja predali zahtjev za odlazak u mirovinu još će tri tjedna čekati da otkriju ključnu informaciju – je li im bolje vratiti se u prvi mirovinski stup ili zadržati dvostupnu mirovinu.

Novost je da od početka ove godine osiguranici drugog mirovinskog stupa također stječu pravo na dodatak na mirovinu – i to 27 posto za staž do 2002. te 20,25 posto za staž nakon tog razdoblja, a navodno je to cijepanje radnog staža razlog što informatičarima treba više od mjesec dana za softversku prilagodbu.

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje Procedura Kako izabrati mirovinu i koraci koje treba poduzeti

Dosad se 98 posto osiguranika drugog stupa vraćalo u prvi, no sad bi se taj odnos trebao bitnije izmijeniti u korist ostanka u drugom stupu. Tijekom jedne kalendarske godine papire za mirovinu predaje oko 50 tisuća radnika, s tim što je veći pritisak na mirovinski sustav na početku i pred kraj kalendarske godine.

Lani je, prema podacima za 11 mjeseci, bilo oko dvije tisuće zahtjeva za mirovinu više nego 2017. Velik broj radnika – posebno drugostupaša s beneficiranim radnim stažem – odgodili su odlazak u mirovinu za 2019. godinu jer su im novi uvjeti povoljniji.

Kina Politika jednog djeteta Kina će izgubiti čak 200 milijuna radno sposobnih stanovnika

Informativni izračun mirovine besplatan je za korisnike sustava e-građani, dok je cijena izračuna u poslovnici 70 kuna. Sve dosad taj je izračun bio samo informativnog karaktera i zainteresiranima je pokazivao s koliko novca mogu računati ako odu u mirovinu. No po novome, izračuni dobivaju na važnosti jer moraju pokazati razliku u primanjima ovisno o tome ostane li osiguranik u drugom mirovinskom stupu ili svu svoju štednju prenese u prvi stup.

O izračunu, također, ovisi i tko će od osiguranika drugog stupa moći odmah podići 15 posto svoje štednje iz drugog stupa. Prema odluci Regosa, izračune će morati dostavljati i mirovinska društva registrirana za isplatu mirovina drugog stupa. U za sada jedinom RMOD-u kažu da Regos u siječnju nije zatražio nijedan izračun mirovine. Očito svi čekaju da superračunalo odradi svoj dio posla.

Pogledajte i video: Evo kolike su zapravo plaće po zanimanjima u Njemačkoj

Lesnina roštilj
PROLJETNE RADOSTI
Došlo je proljeće, a mi smo se uputili u potragu za novim roštiljem

A1 izdvaja za Vas

 • ObrenM:

  Koliko je novca zamraceno kupnjom super racunala,kojeg se ni Njemacka nebi posramila?Sada ce se povecati mirovine.

 • iva.begovic:

  Ako će to super računalo smanjiti mogućnost zlouporabe tj. "kupljenih mirovina", trebali bismo biti strpljivi i dulje. Jer ako nitko ne dobije nezasluženo, biti će veće zaslužene mirovine. Nije li nedavno bila vijest o službenicama HZMOa koje se tereti da ... prikaži još!da su namještale mirovine za financijsku naknadu?. A ja sam bila mislila da je to u informatičko vrijeme nemoguće. Očito je i dandanas moguće, a zanima me koje su performanse ovog računala da se to spriječi. Pa molim novinari ne pišite parcijalne senzacionalističke vijesti nego nas cjelovito informirajte.

 • Avatar matalan
  matalan:

  međed se ubacuje sa 20.000 novootkrivenih rezervista imovinskog rata..