Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IMA I TOGA

Zbog nedostatka dokaza obustavljena istraga protiv bivšeg člana EU parlamenta i asistentice mu

European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Horst Galuschka/DPA
12.10.2023.
u 07:11

Prijava je bila podnesena protiv Jacquesa Colombiera, koji je u inkriminirano vrijeme bio član Europskog parlamenta te zastupnice Edwige Diaz, koju je on  u to vrijeme zaposlio kao pomoćnicu u lokalnom parlamentu

Ne događa se često da Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) protiv nekog, kako oni kažu, odbaci (obustavio, op.a.)  postupak, ali dogodi se. "Sretnici" Jacques Colombier, bivši član Europskog parlamenta i  Edwige Diaz, njegova bivša asistentica, koje je francuski EPPO od srpnja 2021. istraživao zbog sumnji u fiktivno zapošljavanje. Riječ je bila o događajima iz 2018. i 2019. a EPPO je istragu počeo nakon što su dobili  prijavu od francuske antikorupcijske udruge Anticor.

Prijava je bila podnesena protiv Jacquesa Colombiera, koji je u inkriminirano vrijeme bio član Europskog parlamenta te zastupnice Edwige Diaz, koju je on  u to vrijeme zaposlio kao pomoćnicu u lokalnom parlamentu. U prosincu lani, po nalogu EPPO-a u  Parizu Colombier je bio preveden na policiju, a njemu i Diaz pretraženi su  domovi i poslovni prostori, a bile su pretražene  i prostorije  Francuske nacionalne skupštine i prostorije  stranke kojoj Diaz i Colombier pripadaju u Bordeauxu. Ona je  tada tvrdila da je riječ o političkom podmetanju.

VEZANI ČLANCI: 

 

Uglavnom, preliminarna istraga protiv njih bila je pokrenuta jer su se sumnjičili za zloporabu javnih sredstava, suučešništvo i prikrivanje, a istragu je uz EPPO vodila i Služba za financijske sudske istrage.  No nakon kaže EPPO opsežne istrage nije nađen niti jedan relevantan dokaz da  je bila riječ o zloporabi javnih sredstava, pa je EPPO odlučio slučaj odbaciti, nakon što je tako odlučilo njihovo nadležno stalno vijeće. Stalno vijeće čine tri EPPO tužitelja koja dolaze iz različitih zemalja članica, a posao im je da nadziru sve što je poduzeto tijekom istrage  nakon čega odlučuju hoće li se neki postupak pokrenuti, odbaciti ili primijeniti pojednostavljeni postupak. Kako bi se osigurala neovisna procjena slučaja, niti jedan od članova stalnih vijeća ne dolazi iz zemlje iz koje je izvješće poteklo. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije