Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zatvorena cesta

U Splitu zabilježeni najjači udar bure na Jadranu, čak 146 kilometara na sat. Nevrijeme i u Šibeniku

Bura u Splitu
Foto: Dalmacija danas
1/4
04.02.2023.
u 20:09

U pojedinim dijelovima centra grada jaki vjetar je nosio sve pred sobom, a ima i oštećenih automobila. Također, djelatnici ugostiteljskih objekata imali su posla zbog vjetra koji je razbacao stolice i stolove posvuda po ulicama.

Olujni vjetar puše u cijeloj Hrvatskoj, a zbog njega u Splitu s pojedinih zgrada padaju dijelovi konstrukcije, potvrdila je za Večernji list Željka Radošević iz PU splitsko-dalmatinske. Za sada nije poznato o kojim se zgradama radi. No promet je u oba smjera zatvoren do daljnjega, dok se vjetar ne smiri. Uz zatvorenu prometnicu za sva vozila kod križanja ulice Domovinskog rata, Dubrovačke, te Solinske i dio Hercegovačke ulice, zatvorena je i brza cesta Solin- Klis.

Osim toga vjetar je stvorio golemi kaos po gradu. Na nekim su zgradama popucala stakla, a srušenih stabala i kontejnera po ulicama ima po cijelom gradu. 

VIDEO: Dalmacija Danas: VELIKO NEVRIJEME U SPLITU Policija regulira promet u Dubrovačkoj

Sve pješake i vozače iz policije mole na oprez zbog ovakvog vremena, a trenutno su i brojni splitski vatrogasci na intervencijama po cijelom gradu da bi na vrijeme osposobili prometnice i ulice. U pojedinim dijelovima grada jaki vjetar je nosio sve pred sobom, a ima i oštećenih automobila. Također, djelatnici ugostiteljskih objekata imali su posla zbog vjetra koji je razbacao stolice i stolove posvuda po ulicama.

Kaotično je i na splitskom Spinutu. Tamo je nekoliko stabala palo na prometnicu, a još ih nekoliko prijeti parkiranim automobilima. Kako doznajemo u nekim djelovima grada nestalo je i struje. 

Tijekom noći očekuje se i dodatno jačanje bure

Prema službenim podacima DHMZ-a, najjači udar bure u Splitu iza 21 sat iznosio je čak 146 kilometara na sat, a to je najjača izmjerena brzina vjetra u posljednjih godinu dana u Splitu. Na Zvjezdanom selu Mosor su zabilježeni još jači udari, od čak 155 kilometara na sat. Na Marjanu je izmjerena brzina vjetra od 148 km/h. Time je Split u petak navečer najvjetrovitiji grad na našoj obali, javlja Dalmacija Danas

Iako su prve informacije bile da dijelovi konstrukcije padaju s Najvišeg nebodera u Hrvatskoj, Dalmatia Towera, doznajemo da to nije tako. 'Nije istina da s nebodera padaju konstrukcije. Riječ je o građevinskoj ogradi koja se nalazila ispred objekta i koju je orkanska bura srušila na tlo. Također, na Dalmatia Toweru nije slomljeno nijedno staklo već je riječ o građevinskom i staklenom otpadu s gradilišta u dvorištu objekta kojeg je vjetar razlomio. Na Dalmatia Toweru radovi su još uvijek u tijeku i držimo se svih sigurnosnih protokola, no ne možemo utjecati na ekstremne vremenske prilike koje su danas zahvatile Split i Hrvatsku', kazali su iz WestGate Grupe.

Olujna bura izazvala probleme i u Šibensko-kninskoj županiji

Uslijed olujnih udara bure na području Šibensko-kninske županije zabilježeno je u subotu nekoliko većih intervencija, tako je, prema informacijama Županijskog Centra 112, u Grebaštici potopljena jedrilica, dok je u Šibeniku olujna bura digla limeni krov i bacila ga na krov susjedne kuće. U nesreći nije bilo ozlijeđenih osoba.

Olujni udari vjetra, prema mjerenjima Šibenik Meteo tima, objavljeni na internetu, dosezali su oko 95 km/h u samom centru Šibenika. Naleti orkanske bure osjetili su se i u drugim dijelovima Šibensko-kninske županije pa je tako u unutrašnjosti županije, u Kistanjama izmjeren udar vjetra od 64 km/h, a na otoku Žirje 70 km/h.

Za priobalno područje cijele Dalmacije, Državni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje ili upozorenje na izuzetno opasno vrijeme s jakim i vrlo jakim vjetrom, mjestimice olujnom burom i udarima vjetra između 65 i 130 km/h.

 

Komentara 3

ST
sttipe
22:20 04.02.2023.

Bura je malo jača, ali još uvik duplo slabija od onih najjačih, šta sam ih ja doživija. Padaju bolesna stabla, ni jedno nije izvaljeno zdravo, s korjenom i nešto zemlje...

DU
Deleted user
21:04 04.02.2023.

Da,jedino sam u Splitu vidio kako otpada fasada i to jos prije par godina.

TE
Teig1
08:02 05.02.2023.

Treba se pomoliti i otići u Međugorje kom Mamića. Hajduk je prvak Hrvatske!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije