Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VATIKAN

Završena era velikog utjecaja kardinala Tarcisija Bertonea

bertone (1)
Foto: Reuters/Pixsell
16.01.2014.
u 12:30

Papa Franjo nije ga više potvrdio ni u kardinalsko nadzorno vijeće vatikanske banke IOR.

Zaključeno je razdoblje velikog utjecaja kardinala Tarcisija Bertonea na odluke i držanje Svete Stolice. Nakon što ga je na dužnosti državnog tajnika zamijenio s Pietrom Parolinom, koga će proglasiti kardinalom 22. veljače, sada ga papa Franjo nije više potvrdio ni u kardinalsko nadzorno vijeće vatikanske banke IOR (Istituto per le Opere di Religione).

Tarcisio Bertone, kao desna ruka najprije kardinala Josepha Ratzingera na čelu Kongregacije za nauk vjere, pa zatim pape Ratzingera, bio je ključna osoba u rješavanju vrućih pitanja kao što je odnos prema teologiji oslobođenja, rascjep s Lefebvreom i njegovim sljedbenicima, pitanje treće Fatimske tajne, slučaj afričkog biskupa Milinga koji se oženio, pitanje Međugorskog fenomena navodnih ukazanja, a navodno je bio i iza slučaja Dajla.

Bertonea, koji je rođen 1. prosinca 2014. što znači da od toga datuma ove godine više neće moći biti sudionikom ni konklave, je na položaj državnog tajnika postavio Benedikt XVI. premda nije bio u državnoj tajništvu, nije prošao vatikansku diplomaciju kao što su to uvijek bili njegovi prethodnici.

I njegov nasljednik Parolin je iz državnog tajništva. U Vatikan je stigao početkom osamdesetih godina i bio je u raznim dikasterijima, a najviše u Kongregaciji za nauk vjere. Imenovan je 1988. u vještačku skupinu koja je trebala pomoći tadašnjem pročelniku Kongregacije za nauk vjere kardinalu Ratzingeru u pregovorima s ultra tradicionalističkim biskupom Lefèbvreom. Ivan Pavao II. ga je 1991. godine postavio za biskupa Vercellija, a dvije godine kasnije ga je Talijanska biskupska konferencija imenovala predsjednikom komisije Pravda i mir. Papa Wojtyla ga je 1995. imenovao tajnikom bivšeg Sant'Uffizija, odnosno Kongregacije za nauk vjere.

Bio je jedan od ključnih autora objavljivanja treće tajne Gospe iz Fatime (dva puta je posjetio Suor Luciju u Coimbri, u Portugalu, jedinoj od troje vidjelica iz Fatime, te je bio i papinim izaslanikom na njezinoj sahrani 15. veljače 2005.), kao i onaj koji se najviše bavio slučajem biskupa Milinga, koji je bio pristupio seksti Moon u kojoj se vjenčao s Koreankom. Nadbiskup Genove postao je 2002., a godinu dana kasnije ga Ivan Pavao II. proglašava kardinalom. Sudjelovao je na konklavi koja je 19. travnja 2005. izvarala Ratzingera za papu, kao i na konklavi koja je prije manje od godinu dana izabrala Bergoglija. U tih deset mjeseci Bergogliova pontifikata Bertone je prestao biti državnim tajnikom (dužnost koju je obnašao od 2006.), a sada i članom nadzornog vijeća vatikanske banke. Jedinu dužnost koju još ima Bertone je kamerlengo svete Rimske crkve.

>>Bertone već smijenjen, čeka se službena objava

>>Vatikan tuži Republiku Hrvatsku zbog zemljišta u Dajli

Komentara 1

TE
Televizor
13:25 16.01.2014.

"Bertonea, koji je rođen 1. prosinca 2014. " Za osobu koja se još nije rodila ima impresivnu biografiju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije