Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
09.09.2011. u 00:01

Tvrdoća kojom nastupa kardinal Tarcisio Bertone, štiteći isključivo interese talijanskih benediktinaca, ne govori samo o želji da njima osigura materijalnu dobit nego i o načinu funkcioniranja najvišeg crkvenog vrha. I to zabrinjava.

U Vatikanu očito nemaju ni sluha ni pameti za ono što se događa u Hrvatskoj, a što je iniciralo slučaj Dajle. Tvrdoća kojom nastupa kardinal Tarcisio Bertone, štiteći isključivo interese talijanskih benediktinaca, ne govori samo o želji da njima osigura materijalnu dobit nego i o načinu funkcioniranja najvišeg crkvenog vrha. I to zabrinjava.

Čudi, dakako, i činjenica da se Sveta Stolica tako grubo (i nevjerojatno brzo) postavlja na jednu stranu, tj. da preferira isključivo talijanske benediktince, a ne jednog biskupa i njegovu biskupiju.

U nekim drugim slučajevima posve je drukčije. Ne mora se ići dalje od Crkve u Hrvata i prisjetiti se tzv. hercegovačkog slučaja, koji se isprepleo s fenomenom Međugorja.

Vatikan je ondje stajao upravo uz biskupa jer je biskup stup Crkve. I nije žurio, štoviše uvijek se protek vremena uzimao kao najkvalitetnija kategorija za budućnost i tako teških sporova. Međugorje bi odavno bilo priznato da Vatikan nije poštovao stav biskupa Perića.

U slučaju Dajle sve je drukčije. Zašto? Da su se benediktinci odlučili vratiti u Dajlu, još bi bilo i jasno. Ali ovako... Ovako se čini da iza svega stoji nečiji golem interes. Toliko velik da ga jedan Bertone mora osobno braniti i postati “župnik” u Dajli. I zaratiti i s državom i s narodom koji uz Svetu Stolicu veže isključivo ljubav. Drugih interesa tu nikada nije bilo.

Komentara 33

Avatar delminium
delminium
02:19 09.09.2011.

Novinar Pavičić izvrće istinu. Međugorje i Dajlu ne spaja ono što dotično predmnijeva već ih spaja nešto asvoim drugo. Spaja ih pohlepa Biskupa, istarski biskup kao i Mostarski imaju samo pohlepu. Istarski je odmah prodao zemlju za golf teren a mostarski izgradio mljekaru. . Redovnici u Hercegovini kao i Benediktinci su živi sveci.

SA
santovena
06:17 09.09.2011.

Delminium, pričaš gluposti. Pavičić je dobro povukao paralelu o uobičajenom štičenju biskupa od strane Vatikana.

OB
-obrisani-
16:00 09.09.2011.

@ A.M. --- Sasvim moguće. Malo je prestar da sada traži novi posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?