Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sinovi Zagorja

Zavičaj Tuđmana, Tita, Jarnjaka... nikad s manje političke moći

Franjo Tuđman
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
23.01.2013.
u 18:47

Ministar prometa Hajdaš Dončić jedini je nasljednik nekada moćne grupe jakih zagorskih političara.

Danas je knjiga “lepega, zelenega” Zagorja spala na tek jedno slovo – SDP-ova ministra Sinišu Hajdaša Dončića. Iako iz zagorskih brega ima i ponešto saborskih zastupnika i pokoja zamjenica ministra, samo se Hajdaš Dončić može svrstati uz bok nekad moćnim političarima Zagorcima.

“Navek bu Zagorje davalo političare, jer Zagorec se rodi s malom maturom, pa ima dobar start. To je tak!”

A što se dogodilo zagorskim političarima? Od jakih igrača sada vidim samo ministra Hajdaša Dončića?

“Niš se nije dogodilo, došlo je do smjene generacija.“

Zagorje je dalo Tita i Tuđmana. A o cijelom nizu jakih hadezeovaca iz devedesetih da ne govorim.

“Je, da, od ‘45. do ‘90. godine Zagorje je imalo samo jednog velikog, to je bio Tito. A imali smo mi tada i pripadnike NOB-a. E, onda je došao Tuđman, pa Franjo Gregurić. Ali ima ih i sada iz Zagorja, pa tu je Hajdaš, Čačić...”

I Varaždinca Čačića smatrate Zagorcem?

“Naravno. A tu su i hadezeovci Žarko Tušek i Milivoj Škvorc” – nabrojio nam je stari hadezeovac Ivan Jarnjak, bivši ministar unutarnjih poslova i Zagorec od glave do pete. Rodom iz Bednje.

Nekoliko zastupnika

On je jedan o pripadnika nekadašnjih zagorskih moćnika. Osim prvog predsjednika Franje Tuđmana, Hrvatskom su, rodom iz Zagorja, drmali i Zlatko Canjuga, poznat kao Crna guja, zatim spomenuti Franjo Gregurić, jedan od predsjednika Vlade iz ratnih devedesetih, pa i Ivić Pašalić koji je, iako rođen u Šujici, u Varaždinu i Ivancu osnivao HDZ. Upravo u Zagorju započeo je i svoju “doktorsku” karijeru.

Danas je knjiga “lepega, zelenega” Zagorja spala na tek jedno slovo – SDP-ova ministra prometa Sinišu Hajdaša Dončića. Iako iz zagorskih brega ima i ponešto saborskih zastupnika i pokoja zamjenica ministra, samo se Hajdaš Dončić, po svojoj funkciji i utjecaju, može svrstati uz bok nekad moćnim političarima Zagorcima. Ministar nije samo mladi, ambiciozni političar poprilične energije nego je i osebujna ličnost. Iz sebe ima priču, nije konvencionalan, ne uklapa se u kalup dosadnog političara. Kada je imenovan ministrom, nakon što se SDP riješio Zlatka Komadine, novine su bile pune naslova: “Novi ministar ima tetovažu, bivši je HDZ-ovac i pušio je travu”. Hajdaš je tvrdio da ga je u HDZ učlanio otac kao tinejdžera. Taj Zabočanin otac je dvoje djece, a kad je postao županom, majka njegove supruge uplatila mu je misu zahvalnicu. Svećenik je nije htio služiti. Jedan je i od rijetkih muškaraca koji je uz svoje prezime dodao i suprugino.

Iz Zagorja stiže i zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol (SDP). Ona je pak bila u debeloj sjeni, a iz ormara anonimnosti ispala je tek kad se doznalo da je službeni automobil ministarstva audi A4 vozila s probušenom gumom i pritom nanijela štetu nešto veću od 14.000 kuna. Ali, automobil je službeni, pa se, valjda, može voziti i s praznom gumom.

Zagoraca ima i u Saboru. Željko Kolar, ujedno i SDP-ov kandidat za zagorskog župana, te Dunja Špoljar, SDP-ovi su Zagorci u parlamentarnim klupama. Zastupnica Špoljar ostala je upamćena po emocionalnom govoru u parlamentu o svojoj kćeri, koju je dobila umjetnom oplodnjom.

– “I da, moja je kći dijete iz epruvete. Da je 1997. godine bio na snazi (tada op.a.) važeći Milinovićev zakon, nje danas ne bi bilo”, govorila je D. Špoljar pred saborskim kolegicama i kolegama.

Upražnjeno Hajdaševo mjesto u Krapinsko-zagorskoj županiji zauzela je pak Sonja Borovčak. Ta esdepeovka trenutačno je v.d. županice. I ona je medijske stupce punila zbog kupnje novog službenog, poprilično skupog, passata. Tada je obrazlagala da je županija imala staru vectru koja se pokvarila, štoviše i zapalila, pa se više nije dala ni popravljati. Energično je tada bila poručila da neće valjda riskirati živote u starim autima.

U poplavi esdepeovaca, zagorske metropole Krapine dočepao se jedan hadezeovac – Josip Horvat. I on se proslavio odlukom da bude gradonačelnik volonter uz naknadu od 13-ak tisuća kuna. Poznat je i po tome što je u posljednji tren odustao od kandidature za predsjedničko mjesto u županijskom HDZ-u koji vodi mladi Žarko Tušek. U vođenju zagorskog HDZ-a svojim iskustvom pomaže i Ivan Jarnjak koji je u mirovini pa ima sve vrijeme ovog svijeta.

Zabok pak drži esdepeovac Ivan Hanžek. Protiv njega je netko bio podigao anonimnu kaznenu prijavu koja je proslijeđena USKOK-u, pa DORH-u, a Hanžeka se pod krinkom anonimnosti optužilo za nesavjesno upravljanje gradom. On sam žalio je što je, kako je rekao, prijava zapravo podignuta protiv Grada Zaboka jer ispada da ništa što se u deset godina radilo nije valjalo.

Nema ni gospodarstvenika

Zagorci se, nažalost, i ne mogu baš pohvaliti moćnim gospodarstvenicima. Najzvučniji i najeksponiraniji je Antun Presečki, član i veliki donator HDZ-a te vlasnik Presečki grupe. Osnovni mu je biznis autobusni prijevoz, a sa svojim busevima pokriva više od 80 posto linija u Zagorju. U središtu skandala bio je prije osam, devet godina kada je zbog tobožnjeg mita bio pod istragom Uskoka. Ništa mu nije dokazano.

Zašto su Zagorci ispali iz prve političke lige, upitali smo i Franju Gregurića, Tuđmanova ratnog premijera.

– Teško je odgovoriti gdje su nestali Zagorci, ali vrijeme je za mlade, nove ljude. Hajdaš Dončić dobar je predstavnik te mlade generacije. Bilo bi dobro da je više takvih. On je odlučan, a u politici, kao i u firmi, odluke treba donositi na vrijeme jer ništa se neće samo od sebe riješiti – kaže Gregurić. Po njemu se političari iz određenih krajeva Hrvatske mijenjaju u kontinuitetu. Prvo su dominirali Zagorci, sada Dalmatinci, Riječani, pa i Istrani.

– Nekada je bila jaka varaždinska garnitura. Ali mladi ljudi danas se teško odlučuju za politiku ako su već ostvarili karijeru u biznisu – rekao je Gregurić koji je predsjednik NO-a IGH-a. Hoće li Zagorje opet iznjedriti nekog Tita ili Tuđmana? Ako stoji Jarnjakova da se Zagorci rađaju s malom maturom, tko zna. Možda je i bolje da se bave politikom nego onom “se bum vas tužil”. Sudovi su ionako u komi...

Komentara 4

BC
bratstvo.crnog.bodeža
18:54 23.01.2013.

Predsjednik Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. u Velikom Trgovišću, selu u Hrvatskom zagorju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata priključio se Titovim partizanima. Na početku karijere u komunističkoj partiji Jugoslavije bio je rukovoditelj tehnike Okružnog komiteta Krapine, a poslije će u partizanima postati zamjenik političkog komesara Zagorskog partizanskog odreda. U travnju 1944. unaprijeđen je u 32. zagorsku diviziju NOVJ na položaj vršitelja dužnosti političkog komesara,Josip Broz Tito također iz Zagorja što znači da zagorje ima lijepu povijest koje se nitko ne treba postidjeti te je treba znatno iskoristiti,.

FE
Felicijen
20:32 23.01.2013.

Ponestalo Zagoraca i sve odmah ode nizbrdo...

DU
Deleted user
11:45 17.02.2014.

ja mislim da je dosla nova smijena orobi otmi ovi prvi su se osigurali sad su mjesta prepustili prijateljima .pa ce ti prijatelji kasnije prepustit opet prijateljima i tako u nedogled ,dok nedojde kraj krajeva

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije