Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI POTEZI tsiprasa

Zaustavio prodaju luke Pirej i otvorio novu šansu Rijeci

Alexis Tsipras Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
30.01.2015.
u 10:45

All-inclusiveu zbogom, žele turiste u restoranima, barovima, dućanima

Prvi potezi nove grčke vlade sastavljene od Syrizinih mladih revolucionara pod vodstvom Alexisa Tsiprasa mogli bi posredno imati utjecaj i na Hrvatsku u područjima od prometne infrastrukture do turizma i stabilnosti na Balkanu. Premijer Tsipras zaustavio je privatizaciju najveće grčke luke Pirej, koju su željeli kupiti Kinezi, što može dovesti u pitanje kineske planove da kroz tu luku opskrbljuju robom srednju Europu te da sagrade brzu željeznicu od Atene preko Beograda do Budimpešte.

Takav kineski plan prijetio je da dugoročno smanji šanse za razvoj luke Rijeka i brze željeznice od Rijeke prema Budimpešti, no čitav je počivao na ulasku kineske tvrtke Cosco u većinsko vlasništvo grčkih luka Pirej i Solun, što je Syriza dovela u pitanje. Premijer Tsipras susreo se u utorak s kineskim veleposlanikom u Grčkoj kako bi mu zajamčio da, bez obzira na prekid privatizacije, Grčka i dalje želi surađivati s Kinezima. No u Pekingu su zabrinuti jer se boje da se može urušiti čitav plan, uključujući i gradnju prve dionice brze željeznice od Beograda do Budimpešte.

Promidžbena mašinerija

Drugi primjer gdje Tsiprasova promjena u grčkoj politici može imati utjecaja na Hrvatsku jest turizam. Syriza, naime, želi obeshrabriti velike “all-inclusive” resort hotele. Aranžmani u čiju je cijenu uključeno sve, do zadnjeg soka i sladoleda koje će dijete unutar resorta poželjeti, u Grčkoj su se ukorijenili nakon investicija velikih europskih turoperatora u tamošnji hotelijerski biznis. Tsipras svojim hotelijerima poručuje da dignu ručnu, degetoiziraju turizam i vrate ga tradicionalnijem modelu u kojem turisti više izlaze u lokalne restorane, barove, trgovine.

U moru grčkih ekonomskih problema zadržavanje gostiju iza “ograda” resorta pokazalo se katastrofom za posao okolnih restorana i trgovina. Masovno okretanje grčkog turizma od all inclusivea moglo bi protresti i promijeniti tijekove na europskom turističkom tržištu. Ali ne ove sezone, jer ugovori su potpisani i za 2015. nema natrag. Naš turizam nije all inclusive destinacija, no eventualno bi mogao profitirati ako dijelu Europljana Grčka s novom vlasti bude manje simpatična. No sa svom svojom promidžbenom mašinerijom u prvom redu čekaju turističke velesile Španjolska i Turska.

Kontra EU

Treći je primjer vanjska politika. Čim je Europsko vijeće u utorak objavilo izjavu uime svih 28 premijera i predsjednika u kojoj se najavljuju nove sankcije Rusiji zbog eskalacije sukoba u Ukrajini, nova se grčka vlada distancirala otvorivši tako nagađanja da će Grčka pod Syrizom biti najveći ruski saveznik unutar EU. S obzirom na to da je Grčka također dio Balkana, europski diplomati se boje scenarija u kojem bi Rusija počela raditi probleme na Balkanu, a Grčka bi to podržavala otvoreno ili kroz protivljenje jednoglasnoj reakciji EU. Njemačka kancelarka Angela Merkel u studenom je u jednom govoru upozorila da bi se Rusija, nakon uplitanja u unutarnja pitanja Ukrajine, Moldavije i Gruzije, mogla početi uplitati i u Srbiju i u države zapadnog Balkana. To je izjavila nakon što je Rusija u Vijeću sigurnosti prvi put u 14 godina odbila podržati produljenje mirovne misije EU u BiH, s obrazloženjem da ne želi podržati ubrzanu integraciju te zemlje u EU i NATO. Već se godinu dana nagađa da bi Rusija, ako to poželi, mogla ući u novu konfrontaciju s EU i SAD-om tako što bi snažnije počela podržavati separatiste iz Republike Srpske u BiH, a grčka blagonaklonost u takvom scenariju mogla bi onesposobiti Europsku uniju koja odluke poput onih o sankcijama donosi jednoglasno. Odnosno ne može ih donijeti ako netko uloži veto.

Komentara 16

Avatar bok
bok
12:11 30.01.2015.

...podsjecam da je tijekom velikrspke agresije Grcka sustavno krsila embargo srbiji... Ovaj ciprijas bude odmogla Grckoj onoliko kolko je odmogla kukulele koalicija Hrvatskoj...

PE
peugeot
15:07 30.01.2015.

Grcka je prekrasni turisticki div sa tri tisuce otoka. Ne nadajmo se da cemo Grcima uzeti i dijelic turistickog kolaca. Grcka je turisticka velesila i kod njih se osjecas bas kao kod kuce. Nema dalmatinskih arogancija i maltretiranja turiste sto cijenama sto losom kvalitetom usluge ! Nema onog, dalmatinskog, jami sad, briga nas za slijedecu turisticku godinu. Bio sam vise puta u Grckoj, tamo turizam funkcionira kao svicarski sat.

DU
Deleted user
11:54 30.01.2015.

Moje želje & moji snovi - tip starta novog vladara u Grčkoj, a koji će se brzo razbiti o zid zvan Realpolitik... Tko želi biti uspješan, mora slijediti organizaciju i način rada u najviše uspješnim državama - nema tu mjesta za inovacije nego arbeiten und sparen (raditi i štedjeti), te izvoz kao paradna nacionalna disciplina. Anarhisti "plešu jedno ljeto"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije