Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okupio ministre

Alexis Tsipras: Grčka neće bankrotirati. Moramo krvariti za poštovanje ljudi

Alexis Tsipras
Foto: Reuters/PIXSELL
28.01.2015.
u 12:49

Kao prve prioritete svoje Vlade najavio je borbu s humanitarnom krizom, jačanje ekonomije te pregovore o poštenom i održivom rješenju oko duga

Na prvoj sjednici Vlade nakon nedjeljnih izbora, novi grčki premijer Alexis Tsipras rekao je da Grčka neće bankrotirati zbog svojih dugova, piše BBC.

Premijer iz radikalne ljevičarske stranke Syriza najavio je da će pregovarati s kreditorima oko 240 milijardi eura teškog "paketa pomoći" Grčkoj. – Nećemo ulaziti u uzajamno razarajući okršaj, ali nećemo niti nastaviti politiku podložnosti  – jasno je kazao Tsipras na koji način planira pregovarati s EU-om i MMF-om.

"Vlada društvenog spasa mora se suočiti sa okrutnom realnošću"

Kao prve prioritete svoje Vlade najavio je borbu s humanitarnom krizom, jačanje ekonomije te pregovore o poštenom i održivom rješenju oko duga s grčkim partnerima, piše portal To Bhma.

Kao glavni cilj njegove Vlade naveo je vraćanje vjerodostojnosti države, poštovanja i osjećaja pravde građanima. – Držat ćemo se čvrsto i činit ćemo sve što treba kroz raspravu, ali bez kompromisa. Vlada društvenog spasa mora se suočiti s okrutnom realnošću, a neoprostivo će biti ako ne opravda očekivanja naroda – kazao je Tsipras te najavio kako nisu došli kako bi "preuzeli strukture i uživali u privilegijama".

"Moć pripada ljudima"

– Želimo radikalno promijeniti način na koji se provodi politika u Grčkoj – rekao je Tsipras i dodao kako "moć ne pripada njima, već ljudima koji su ih izabrali".

– Ljudi pate i od nas zahtijevaju poštovanje u svakoj akciji i djelu, da krvarimo kako bismo sačuvali poštovanje naroda – naglasio je Tsipras. Naglasio je da smanjivanje broja ministarstava na samo 10 nije simo simboličan čin već početak šire reforme javne uprave čiji cilj mora biti stvaranje efikasnije i odgovornije države.

>>Tsipras, revolucionar s tatinim novcima

>>Faymann: Grci se moraju držati ugovora

Komentara 27

DU
Deleted user
13:06 28.01.2015.

Meni se cini da bi ovaj Alexis i jednu Njemacku mogao dovesti u bankrot da je vodi.

Avatar EU afrodita
EU afrodita
13:35 28.01.2015.

smanjivanje javne uprave je dobar potez

Avatar Josip_Šimić
Josip_Šimić
14:14 28.01.2015.

Grčka neće moralno bankrotirati makar su balkanci jer oni nemaju nevinih vitezova u liku haških robijaša i ne plačaju velike novce za EU arbitraže posle kojih če se suejedi smijati uz jedrenje po novom svome.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije