Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OSAMDESET POSTO GLASOVA PREBROJENO

Zatvorena birališta u Crnoj Gori: Milatović pobijedio sa oko 60 posto glasova

Podgorica: Predsjednički kandidat Jakov Milatović u pratnji supruge dolazi na biralište
Foto: Amir Hamzagic/ATA Images/PIXSELL
1/6
02.04.2023.
u 21:03

Izlaznost u drugom krugu veća je nego u prvom krugu koji je održan prije dva tjedna, objavio je Centar za monitoring

Birališta u Crnoj Gori za drugi krug predsjedničkih izbora u kojem se natječu Milo Đukanović i Jakov Milatović zatvorena su u nedjelju u 20 sati, a prvi privremeni rezultati očekuju se iza 21 sat. Oba kandidata, Đukanović i Milatović, izrazili su optimizam u izjavama koje su ranije u nedjelju dali nakon glasanja.

Treći predsjednik Crne Gore

Jakov Milatović pobijedio je nedjelju na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori osvojivši oko 60 posto glasova, dok je njegov protukandidat i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović osvojio oko 40 posto, objavio je CEMI na temelju preko 80 posto prebrojanih glasova.

Izlaznost na izborima bila je 70 posto od ukupno upisanih oko 550 tisuća birača.  

Izbornu strategiju Milatović je temeljio na gospodarskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne sa 220 na 450 eura. Uoči drugog kruga Milatovića je podržala većina protukandidata iz prvog kruga izbora, a prije svih Andrija Mandić, čelnik prosrpskog Demokratskog fronta, koji je dobio 19 posto podrške, te Aleksa Bečić iz Demokratske Crne Gore, koju je prije dva tjedna podržalo oko 10 posto birača. 

Milatović je treći predsjednik Crne Gore od neovisnosti 2006. Prije njega tu funkciju u dva mandata obnašao je Filip Vujanović i u jednom Milo Đukanović, obojica članovi Demokratske partije socijalista. 

Inauguracija Jakova Milatovića može se očekivati sredinom svibnja.  

Dva dana uoči predsjedničkih izbora Milo Đukanović raspustio je crnogorski parlament i zakazao izvanredne parlamentarne izbore za 11. lipnja.  

Pristigli prvi rezultati

Predsjednički kandidat Pokreta Europa sad Jakov Milatović dobio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori 60,1 posto glasova, privremeni su rezultati koje je objavio Centar za monitoring i istraživanje (CEMI). U drugom krugu predsjedničkih izbora sučelio se s kandidatom Demokratske partije socijalista, aktualnim predsjednikom Milom Đukanovićem, koji je dobio 39,9 posto.

Milo Đukanović, aktualni predsjednik Crne Gore, u prvom krugu 19. ožujka osvojio je 35 posto glasova. Milatović je u prvom krugu  osvojio 29 posto glasova.

Zabilježene manje nepravilnosti

Đukanović, kandidat Demokratske partije socijalista rekao je medijima da je ovo dobar početni trenutak da Crna Gora najavi svoj povratak na put europskog razvoja.

"Vjerujem da će rezultati izbora dati za pravo takvom očekivanju i da ćemo na parlamentarnim izborima 11. lipnja potvrditi takvu namjeru. Vjerujem da počinje novo, bolje vrijeme u kojem će se Crna Gora nastaviti kretati efikasno i stabilno ka svom europskom cilju", rekao je Đukanović.

Predsjednički kandidat Pokreta Europa sad Jakov Milatović poručio je da je siguran u svoju pobjedu i da je samo pitanje kolika će biti razlika između njega i Đukanovića. 

“Danas ćemo napraviti veliki korak naprijed kad je u pitanju pomirena, bogata, pravednija i konačno, Crna Gora svih nas”, rekao je Milatović, istaknuvši da će na taj način doći do konačnog poraza simbola prethodnog režima koji je upravljao Crnom Gorom u prethodnih 30 godina.

Tijekom izbornog dana zabilježene su manje nepravilnosti koje nisu mogle utjecati na rezultat glasanja, poput glasnog čitanja kandidata kojeg birač zaokružuje ili fotografiranja glasačkog listića, priopćile su lokalne nevladine udruge koje su pratile proces.

Izlaznost u drugom krugu veća je nego u prvom krugu koji je održan prije dva tjedna, objavio je Centar za monitoring.

 

Komentara 13

NI
Ninica
21:49 02.04.2023.

Sada treba vidjeti što će se dogoditi na parlamentarnim. Sve ide prema srpskom izlazu na more,

KI
Kinger
23:11 02.04.2023.

I sto kaze Jakov na presici...Stvaramo novi odnos snaga u regiji..

Avatar AngryBird
AngryBird
21:46 02.04.2023.

Međunarodna teroristička organizacija, SPC, u još jednom političkom pohodu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije