Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zaustavite Sorosa'

Zatvor za sve koji pomažu ilegalnim migrantima

Foto: Reuters/Pixsell
1/5
21.06.2018.
u 16:52

Mađarski je parlament promijenio Ustav kojim je onemogućio useljavanje “strane populacije” u Mađarsku. Nevladina organizacija Human Rights Watch čak je pozvala Europsku pučku stranku da isključi Fidesz ako usvoji taj zakon.

Vlada Viktora Orbána ne prestaje uzbuđivati europsku javnost. Jučer je u parlamentu vladajuća stranka Fidesz, koja ima dvije trećine mandata u zakonodavnom tijelu, usvojila zakon koji je dobio ime “Zaustavite Sorosa”.


 

Taj će zakon kriminalizirati pomaganje ilegalnim imigrantima, što će ovu zemlju ponovno staviti u središte europskih kontroverzi. Osim toga, Mađarska je jučer promijenila i Ustav pa je, po novom, zabranjeno živjeti u javnom prostoru, čime se kriminalizira beskućništvo, te se zabranjuje useljavanje strane populacije na mađarsko tlo, čime se Orbánova vlada otvoreno bori protiv europske solidarnosti na ovom polju.

Amandmani na mađarski ustav propisuju zadaću državi da brani kršćansku kulturu Mađarske te su date i upute sudovima kako tumačiti određene zakone, što su neki zapadni mediji već nazvali čistim miješanjem u neovisnost sudstva. S druge strane, usvojen je i tzv. Zaustavite Sorosa zakon.

“Oni koji ilegalnim imigrantima pruže financijsku pomoć ili redovito organiziraju te aktivnosti moći će biti kažnjeni zatvorom u trajanju do jedne godine”, stoji u zakonu koji je nazvan “antisorosevskim” jer su mu navodna meta neke organizacije koje financira upravo ovaj poznati investitor i filantrop. No, mahom su ga osudile međunarodne organizacije. Venecijanska komisija, savjetodavno tijelo Vijeća Europe koje se bavi ustavnim promjenama, najavila je da će u petak dati mišljenje o tom zakonu, no spretni su je mađarski konzervativci preduhitrili, iako je Vijeće Europe pozvalo Mađarsku da pričeka to mišljenje.

Nevladina organizacija Human Rights Watch čak je pozvala Europsku pučku stranku da isključi Fidesz iz svojih redova ako mađarska vladajuća stranka usvoji taj zakon. No, mađarska je vlada odlučila otići i korak dalje jer za one organizacije koje će se i dalje baviti migracijom predviđa oporezivanje od 25 posto. Ta je odredba ranije bila uključena u prvotni nacrt “antisorosevskog zakona”, no u utorak je ministarstvo financija najavilo da će se taj porez uvesti u zakonskom paketu koji Mađarska uklapa među neke porezne olakšice za 2019. godinu.

– Zaštita od ilegalne imigracije stvorila je dodatne troškove za naš proračun, što znači i za financije građana – obrazložilo je svoju odluku ministarstvo. Svojim je postupcima mađarska vlada uspjela zahtjeve za azil u svojoj zemlji svesti do 2017. godine na minimum.

Najsnažnija stranka opozicije u parlamentu, Socijalistička, u nedjelju je izabrala novog lidera, Bertalana Tótha koji je rekao da je dosad njegova stranka bila lijena, a njegov je cilj da ona predstavlja tradicionalne lijeve vrijednosti. Fideszov je svjetonazor opisao “postfašističkim”, što svjedoči koliko su dvije stranke trenutačno retorički udaljene jedna od druge.

1/28
Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
22:46 21.06.2018.

Bravo Orban :) ,,, to je vlada

I1
ing-12345
19:40 21.06.2018.

Bravo Orban. tako se čuva svoja država a razliku od masnog briselskog ćare Plenkovića

VI
virtual1
18:43 21.06.2018.

Bože daj nam našeg Orbana....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije