Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zastupnici EU protiv Direktive o autorskim pravima

Mišljenja su o Direktivi podijeljena, ali prevagnulo je lobiranje kritičara koji smatraju da će dovesti do uništenja interneta usvoji li se
05. srpnja 2018. u 19:31 2 komentara 614 prikaza
Europski zastupnici odbacili su Direktivu s 318 glasova protiv, 278 glasova za i 31 suzdržanim
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kontroverzni zakon o autorskim pravima koji je digao pravu političku buru danas je odbačen. Naime, europski zastupnici s 318 glasova protiv, 278 glasova za i 31 suzdržanim, barem za sada i u trenutačnom obliku, odbacili su Direktivu o autorskim pravima te je poslali na doradu do sljedećeg zasjedanja u rujnu.

YouTube Bez odobrenja ZAMP-a Fitness klub i direktorica kažnjeni s 8000 kn zbog glazbe s YouTubea

Mišljenja o Direktivi uvelike su podijeljena, a prevagnulo je, očito, jače lobiranje kritičara Direktive koji su smatrali da će dovesti do uništenja interneta usvoji li se. Stoga su današnje odbacivanje neki od njih proglasili svojom pobjedom, poput Julie Rede iz Piratske stranke, glavne lobistice koja se angažirala protiv Direktive.

Za razliku od nje nakladnici diljem EU, koji su za Direktivu, izjavili su da će se sada više aktivirati u tumačenju dobrobiti koje donosi korisnicima interneta, tehnosektoru te sveopćoj kreativnosti EU. S ovim mišljenjem slažu se i domaći diskografi i izdavači koji smatraju, vrlo jednostavno, da za sva autorska djela velike kompanije poput Googlea i Facebooka moraju platiti.

krađa ideje Miley Cyrus tuže zbog kršenja autorskih prava i traže 300 milijuna dolara

Hrvatski zastupnici također su se podijelili. Biljana Borzan, Tonino Picula (SDP), Ivan Jakovčić (IDS), Jozo Radoš i Ruža Tomašić pridružili su se protivnicima, dok su HDZ-ovi zastupnici glasali za Direktivu, kao i Marijana Petir. Kako nam kaže Biljana Borzan, oni načelno jesu za reguliranje prava nakladnika i autora na internetu, no trenutačni prijedlog, smatraju, treba doraditi jer je zakomplicirao provedbu. Tako su odlučili glasati da se Direktiva vrati nadležnom odboru da pokuša bolje sastaviti nova pravila.

Ivana Maletić (HDZ) smatra da je Direktivu trebalo pustiti, a ostaviti daljnjem procesu da izbistri neke nejasnoće vezane za provedbu. Direktiva je dobra, štiti male izdavače i trebalo ju je pustiti da se proces regulacije ubrza. Uvođenje novog, tzv. srodnog prava za izdavače i koncept prema kojem se odgovornost za kontrolu korištenja sadržaja u potpunosti prebacuje na internetske stranice dvije su sporne odredbe Komisijina prijedloga direktive o autorskim pravima.

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava DZNAP Povećane naknade koje press clipping agencije plaćaju za korištenje novinarskih autorskih djela

Cilj pisaca Direktive bio je uskladiti se s modernim digitalnim vremenima. Većinom su im potezi usmjereni protiv tehnodivova poput Googlea i Facebooka koji svaki na svom području uživaju u monopolističkom položaju. Frustracija EU svodi se na to da ne mogu pronaći način da uvedu pravila koja bi ih onemogućila u pokoravanju tržišta te da pri tom i naplate svoj dio i omoguće europskim tvrtkama da napreduju i inoviraju.

Predsjednik uprave 24sata Boris Trupčević | Autor : Igor Kralj/PIXSELL Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Mi se kao nakladnici zalažemo za Direktivu jer smatramo da autorska djela treba zaštititi na EU razini i uvesti reda u procese njihova korištenja. Direktiva EU možda ima sitnih manjkavosti no u osnovi se zalažu da autori i nakladnici dobiju pravednu naknadu za svoj rad. Protivnici Direktive mahom su oni koji smatraju da u ime slobode mogu koristiti tuđa autorska djela, sloboda podrazumijeva i odgovornost koja je trebala biti ugrađena ovom Direktivom. Krađa novinarskih uradaka i njihova zloupotreba u svrhu vlastitog profita ne može se zvati slobodom i inovacijom. I dalje ćemo lobirati da se ova Direktiva usvoji, kao i da se bolje zaštite autorska prava na lokalnoj odnosno hrvatskoj razini - rekao je predsjednik uprave 24sata Boris Trupčević.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Europski zastupnici odbacili su Direktivu s 318 glasova protiv, 278 glasova za i 31 suzdržanim
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • koraknaprijed:

    Nadam se da će naši "revolucionari" koji izlaze na ulice i zaustavljaju promet zbog visokih cijena goriva izići na ulice i tražit ukidanje Josipovićevog ZAMPA,ZAMP je ista stvar čemu euro parlamentarci suprostavljaju.

  • Avatar comparator
    comparator:

    Nadam de slobodi interneta i propasti direktive jer se novine moraju pokoriti vremenu ma kako to izgledalo korak unatrag.Novine će tsko morati slijediti vrijeme umjesto kreirati vrijeme.