Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Zašto smijem izaći na izbore ili otići na probni party, a ne smijem zagrliti prijatelje iz razreda'

Maturanti odlaze bez maturalca, bez norijade...
20. svibnja 2021. u 16:06 3 komentara 756 prikaza
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Od svojih se srednjoškolskih profesora diljem Hrvatske oprašta ovogodišnja generacija maturanata – na fizičkoj nastavi su još do sutra, a za posljednja dva dana škole – ponedjeljak i utorak – diljem Hrvatske izdana je preporuka da se za maturante nastava treba organizirati na daljinu. Tako ovogodišnja generacija maturanata, koja je prošlu školsku godinu većinom provela učeći kod kuće, a ovu, srećom, više učeći u školama jer su sve županije organizirale nastavu na način da su maturanti jedini srednjoškolci koji su imali najviše fizičke nastave, odlazi iz srednjoškolskog sustava bez maturalnog putovanja i bez norijade, zakinuti u dvije godine za barem 50 posto fizičke nastave.

Zagreb: Kandidat za gradonačelnika Davora Filipović obratio se medijima 7,5 milijardi kn za obrazovanje Reforma školstva: Cilj je nastava u jednoj smjeni

Zakinuti na svim područjima

S koliko znanja izlaze iz obrazovnog sustava, zbog pandemije koja ih je doista zakinula na svim područjima, bit će jasno već upisom na visokoškolske ustanove. Uputa da nema ni norijade, kako bi se spriječilo da na ispitima državne mature bude što manje zaraženih ili samoizoliranih učenika, nije naišla na odobrenje maturanata od kojih su neki i pisali ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu.

Ljutiti su jer su u dvije godine posve neobičnog načina školovanja izgubili sve izlete, terenske nastave i sve ono što su mnoge generacije prije njih imale. A suočili su se i s mnogim strahovima.

– Zašto smijem izaći na izbore, otići na probni party ili dočekati premijera, a ne smijem posljednji put zagrliti prijatelje iz razreda, pozdraviti razrednicu i sve drage i manje drage profesore? – stoji u pismu ministru koje je nedavno uputio maturant Prve riječke hrvatske gimnazije Erik Haidinger, dok je Antonija Golub, učenica Srednje škole Krapina, ministru Fuchsu napisala da zadnja dva dana nastave njezina generacija nije ni planirala doći jer, navodi, ovu školsku godinu ona ni njezini prijatelji nisu bili u školi, nego, kako kaže, u zatvoru.

Dan nakon potresa u Petrinji i okolnim selima PREDSTAVLJENA INICIJATIVA Zmajlović želi uvesti građanski odgoj u škole: Kod učenika se razvijaju vrijednosti poštivanja ljudskih prava

– Nema odmora vani, nema trenutka bez maske, na kraju krajeva nema ničeg lijepog – napisala je učenica Golub.

I dok će maturanti pokušati sami za sebe “spasiti” kraj nastave, prvi važni datumi u polaganju državne mature upisuju se 4. i 7. lipnja kada pristupaju prvom od tri obvezna predmeta – engleskom jeziku na višoj (4. lipnja) i osnovnoj razini (7. lipnja). Višu razinu testa hrvatskog jezika polažu 21. lipnja, osnovnu razinu 23. lipnja.

Eseju iz hrvatskog na višoj razini pristupit će 24. lipnja, a na nižoj razini 25. lipnja. Matematiku polažu u posljednjem tjednu – ispit više razine piše se 28. lipnja, a osnovne razine 29. lipnja.

Rezultati mature 14. srpnja

Objava prvih rezultata državne mature za sve učenike zakazana je za 14. srpnja, a podjela svjedodžbi u svim školama za maturante održat će se 23. srpnja. Već tada učenici će znati jesu li se unatoč dvije teške obrazovne godine uspjeli upisati na željene fakultete koji i ove godine imaju više upisnih mjesta nego je maturanata u cijeloj Hrvatskoj.

 

>> Pogledajte i ovaj video: Najbolji prošlogodišnji maturant Marijan Višić u studiju Večernjeg lista

morao se osvrnuti
Kakav peh! Dok je novinar izvještavao uživo s jezera, gledateljima pozornost privukao prizor u pozadini
Dacia Sandero Stepway
ROBUSTAN I SVESTRAN
Avanturistički duh plus dobar roštilj jednako dan za pamćenje
 • Avatar Flegmatik
  Flegmatik:

  Još jedno pitanje: ljeto 2020, u ZG i Slavoniji drama oko mladih i okupljanja u zatamnjenim birtijama, a onda HRT daje turističke snimke s mora gdje imamo mali trg, na njemu tisuću ljudi, svi zajedno stisnuti, nigdje maska za lice, ... prikaži još!, ponašamo se kao da COVIDa nikada nije bilo. I onda si mislim kako smo dvolični i licemjerni. Sijemo paniku, ali ako se bira između turizma i virusa onda se bira turizam. Znači vlasnik kafića na moru ima sva prava, a vlasnik kafića na kontinentu može izumrijeti. Činjenica je da je svaka kuna iz privatnog sektora 3x puta bitnija ako se radi o kontinentu, a ne o pomorskom ljetnom turizmu. Ali dobro, bitno je da se ljude plaši.

 • ovcicahdz:

  previše nešto razmišljaju ti maturanti, umjesto da pokorno slušaju uvažene stručnjake

 • slavenZadravec:

  Da li je odobrena i od vlasti organizirana norijada uopće norijada? Za ponorit.