Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
7,5 milijardi kn za obrazovanje

Reforma školstva: Cilj je nastava u jednoj smjeni

Zagreb: Kandidat za gradonačelnika Davora Filipović obratio se medijima
Matija Habljak/PIXSELL
13.05.2021.
u 13:45

Od ulaganja ukupne vrijednosti od 7,5 milijardi kuna, za investicije predviđene reformom obrazovnog sustava predviđeno je 5,1 milijardu kuna

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs predstavio je reforme i investicije Nacionalnog plana oporavka i otpornosti koje se odnose na obrazovanje, znanost i istraživanje.

Od ulaganja ukupne vrijednosti od 7,5 milijardi kuna, za investicije predviđene reformom obrazovnog sustava predviđeno je 5,1 milijardu kuna. Najveći dio sredstava odnosi se na infrastrukturne investicije koje uključuju izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola.

- S obzirom na nisku stopu sudjelovanja u ranom i predškolskom odgoju i obrazovanju te sustavne regionalne razlike, cilj je poboljšati dostupnost te osigurati dodatne kapacitete kako bi  sva djeca u dobi od 3 do 6 godina u RH do 2030. godine mogla pohađati vrtićke programe - priopćili su iz Ministarstva obrazovanja.

Važan dio u sklopu plana oporavka jest i projekt uvođenja cjelodnevne nastave, kao i smanjenje broja učenika u razredima.

- Osnovni preduvjet za cjelodnevnu nastavu jest da sve škole mogu izvoditi nastavu u jednoj smjeni. Cjelodnevna nastava znači bolje ishode, više rada u školi i manje domaće zadaće te veći broj obveznih sati nastave u čemu hrvatski učenici zaostaju u odnosu na svoje europske vršnjake. Predviđa se i optimizirati broj učenika prema razrednim odjelima u osnovnim i srednjim školama, omogućiti učinkovito upravljanje upisnim mjestima u srednjoškolskom sustavu, i izgraditi digitalni registar diploma.- poručio je ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

Za istraživačke i inovacijske  kapacitete predviđeno je 2,4 milijarde kuna. Od toga, preko milijardu kuna odnosi se na investiciju u istraživačku infrastrukturu koja uključuje izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje istraživačkih laboratorija i tehnoloških centara.

Ključne riječi

Komentara 2

DH
dalibor.hren
07:28 14.05.2021.

Prije 20 godina otvorena nova područna škola s 2 učionice za četiri čista razredna odjela! Kako će mađioničar Fuksi u toj školi, uvesti rad u jednoj smjeni???

DU
Deleted user
19:17 13.05.2021.

Sve to lijepo i krasno, samo što nisu svugdje kapaciteti škola isti, lakše će to izvesti gdje nema puno razreda (gdje su pak demografski problemi) nego po većim gradovima. A dobro, još jedan obrazovni pokus na djeci, možda ovaj uspije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije