Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto ratna odšteta ne bi bila uvjet Srbiji za pristupanje EU?

O ratnoj odšteti za NDH Lapaš kaže da je besmislica jer Republika Hrvatska nije sljednica te međunarodno nepostojeće države.
10. veljače 2018. u 08:02 164 komentara 3820 prikaza
Domovinski rat
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Njemački ministar vanjskih poslova Gabriel Sigmar nedavno je rekao kako bi ekspertna skupina mogla razmotriti poljski zahtjev za ratnom odštetom. Iako je za Berlin to davno riješeno jer se Poljska odrekla tog zahtjeva 1953., 1970. i 2004. Za lidera vladajućih konzervativaca Jarosława Kaczyńskog to je pitanje časti. I Poljska i Istočna Njemačka bile su sateliti SSSR-a u vrijeme odricanja, koje greškom nije predano u arhiv OUN-a. Hrvatski argument za traženje ratne odštete od Srbije jest u arhivu OUN-a još od 1996.

Ured predsjednice: Vučićeva isprika i ratna šteta nisu na dnevnom redu

Sporazum o normalizaciji odnosa SRJ i RH tamo je predao šef misije SRJ pri UN-u. Nakon replike Aleksandra Vučića kako je Hrvatskoj bolje da ne poteže pitanje ratne odštete, srbijanske Novosti, pozivajući se na izjavu Save Štrbca, direktora Veritasa, objavile su: “Hrvati nam traže 32, a dužni su 40 milijardi eura”. Štrbac se pozvao na beogradski obračun štete na imovini “400.000 protjeranih Srba iz Hrvatske”. Grčka je vlada 2015. postavila pitanje ratne odštete od 280 milijardi eura, na što je povjesničar Ulrich Herbert uzvratio pitanjem koliko bi onda Rusija mogla tražiti, sto bilijuna, kako prenosi Deutsche Welle.

Domovinski rat
1 / 8
Dubrovnik: Muzej Domovinskog rata

Bi li, tko, kako i što mogao tražiti? Presude Međunarodnog suda u Haagu za bivšu Jugoslaviju, i po mišljenju kaznenopravnih stručnjaka ne daju osnova za traženje ratne odštete od Srbije, jer se one odnose na pojedince pa nema potrebne formalnopravne veze ni kad se govori o udruženom zločinačkom pothvatu. Niti u tužbi protiv Srbije za genocid na Međunarodnom sudu, nije bilo osnove da se sudi za agresiju. “Međutim, nesumnjivo je utvrđen materijalni aspekt te štete, taj actus reus”, obrazlaže prof. dr. sc. Davorin Lapaš, s Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Plan posjeta Vučić ne dolazi sam, stižu i predstavnici 30 ključnih srpskih firmi

– S materijalno-pravnog aspekta čim postoji šteta, postoji i dužnost njezine naknade. Problem je što u međunarodnom pravu kad se suprotstavljene strane ne mogu sporazumjeti oko naknade, moraju se sporazumjeti o nadležnosti suda, arbitraže ili drugog foruma i tek nakon toga materijalno-pravni temelj za ratnu odštetu može biti ostvaren – obrazlaže Lapaš, a s obzirom na aktualnu političku klimu sasvim je jasno da Srbija na to ne pristaje.

Bez tog pristanka, pravne alternative nema. I Sporazum o normalizaciji obvezujući je međunarodni ugovor, ali provedba je također ovisna o bilateralnim odnosima. Svaka potpisnica može politički inzistirati pred UN-om ili EU na njegovoj provedbi, ali nema odredbe koja obvezuje na podvrgavanje nekom forumu, obrazlaže Lapaš. I srbijanski mediji svjesni su da Hrvatska može uvjetovati plaćanje ratne odštete u pregovorima oko ulaska Srbije u EU.

UDRUGA PRAVDA Odgovor na inicijativu o ratnoj odšteti? Srbi traže razgovor o '30.000 oduzetih stanova'

– Naravno, postoji ta mogućnost jer nema popisa danih uvjeta koje neka članica EU smije ili ne smije tražiti od druge države. To ima ograničenja u međunarodnom pravu, ali Slovenija je kod naših pristupnih pregovara postavljala uvjete s puno manje pravne osnove nego što bi bio uvjet o naknadi ratne štete – zaključuje Lapaš.

Teze o većem srbijanskom protuzahtjevu su iz političke sfere, a o spomenu NDH u tom kontekstu kaže:

– To je potpuno besmisleno. Ni po unutarnjem, a ni po, što je važnije, međunarodnom pravu, Hrvatska nije sljednica niti ima veze s tom međunarodnopravno nepostojećom državom. 

Ministar Kuščević osvrnuo se na pitanje ratne odštete Kuščević: Hrvatska ima pravo tražiti ratnu odštetu od Srbije Andrej Plenković Andrej Plenković: 'Ratna odšteta bit će tema mog razgovora s Vučićem' BURNA REAKCIJA Vučić: Bio sam iznenađen i zaprepašten temom koju je Plenković pokrenuo
iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar dmitarX
  dmitarX:

  S ovakvim bijednim političarima mi ćemo se ispričavati i plaćati odštete.

 • yumamic:

  Kakve ratne odštete. Kad Brisel i jednima i drugima kaže "mir, k nozi" ima da bidne bratstvo i jedinstvo kao za vrijeme Tita inače nema fondova, kredita i otvaranja tržišta za radnu snagu, sirotinju koja bježi s Balkana.

 • Zvjerko:

  Zato što će EU i SAD odmah dati po prstima kao što je to uvijek do sada bilo. Više samostalnih odluka mogli smo donijeti u bivšoj Jugi nego sada u "samostalnoj i neovisnoj" Hrvatskoj.