Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Odgovor na inicijativu o ratnoj odšteti? Srbi traže razgovor o '30.000 oduzetih stanova'

Predsjednik ove izbjegličke udruge od srbijanskog šefa države traži i aktiviranje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ
09. veljače 2018. u 13:32 58 komentara 2286 prikaza
Pogledajte galeriju 1/0

Udruga izbjeglica i raseljenih osoba "Pravda" zatražila je u petak otvorenim pismom od srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da tijekom posjeta Zagrebu 12. i 13. veljače s hrvatskim državnim dužnosnicima razgovara i o vraćanju 30.000 stanova oduzetih hrvatskim Srbima.

Vučićev dolazak Udovice hrvatskih branitelja najavile prosvjed, Božinović kaže da će policija odraditi svoj posao

Sugerirajući kako pomirenje nije moguće "ako računi nisu potpuno čisti", udruga traži povrat pokretne i nepokretne imovine.

"A hoćemo li se voljeti ili poštovati kao susjedi, neka svatko odluči ponaosob. Ali, neka nam vrate pokretnu i nepokretnu imovinu, ili neka isplate nadoknadu za sve i - sretno!", naveo je u otvorenom pismu srbijanskom predsjedniku predsjednik udruge "Pravda" Dragan Sekulović, navodeći kako izbjeglice i prognanici "očekuju i inzistiraju" da se aktivira sporazum o normalizaciji odnosa Hrvatske i tadašnje SR Jugoslavije iz 1996., koji jamči "slobodan i siguran povratak izbjeglica" i povrat njihove pokretne i nepokretne imovine. 

Sekulović spornim drži i način na koji Hrvatska tretira stanarsko pravo, navodeći kako je "u svim drugim državama nastalim raspadom Jugoslavije, osim u Hrvatskoj" stanarsko pravo bilo tretirano kao imovinsko. 

Predsjednik ove izbjegličke udruge od srbijanskog šefa države traži i aktiviranje Aneksa G Sporazuma o sukcesiji država nastalih iz bivše SFRJ, koji predviđa zaštitu prava i vraćanje pokretne i nepokretne imovina u državama sljednicama na koju su građani ili pravne osobe nekadašnje SFRJ polagale pravo zaključno s 31. prosincem 1990. Taj su sporazum, podsjeća Pravda, ratificirale Srbija, Hrvatska i BiH.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić boravit će u službenom posjetu Hrvatskoj 12. i 13. veljače na poziv hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, a od razgovora državnih izaslanstava očekuje se da na najvišoj razini potaknu rješavanje brojnih otvorenih pitanja među dvjema državama, među kojima su pitanja nestalih, ostvarivanja prava nacionalnih zajednica Srba i Hrvata u obje zemlje, pitanja granice, imovine, mirovina.

Vasiljkovićevo pismo Apel kapetana Dragana: Vučiću, spasi me! Predrag Matić KONTROVERZNE IZJAVE Matić komentirao Vulinovu izjavu: 'Samo se jedna stvar o njemu može reći – budala, bre' Reakcije Vulin: Vučića će dočekati ustaše. Jandroković: Neka Vulin pazi što govori
Severina najavila veliku regionalnu turneju "The Magic Tour"
NIJE JOJ BILO LAKO
Severina nakon 17 godina progovorila o čuvenoj snimci: 'Šest mjeseci nisam izašla iz kuće'
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • rightside:

    ajmo ispocetka drugovi srbi,,a zbog cega ste ostali bez tih stanova,sjecate li se??jel vas ko tjerao dizat ustanak protiv drzave u kojoj ste zivili?? e pa sad se zalite onima koji su vam obecali "med i mleko" kad se rat ... prikaži još! dobije, sa naglaskom na "kad se rat dobije"))))) i koji su vas podrzavali kad ste dizali ustanak i balvan revoluciju,,)))

  • Rizlman:

    Budući da ste vi nama porušili preko 137 tisuća stambenih objekata odnosno preko 300 tisuća stambenih jedinica, ovih 30 tisuća možemo odbiti. Dugujete nam još za oko 270 tisuća stanova, platite sve Crkve koje ste porušili, platite za nezakonito crpljenje ... prikaži još! nafte iz Đeletovaca i drgih izvora u Slavoniji, platite sve ono što ste oteli a nama je tebalo pripasti sukcesijom, platite 1,2 milijarde dolara duga prema INA-i, vratite pokradene umjetnine itd. Živote 402 malodobne djece koje ste ubili ne možete vratiti, ali možete biti ljudi pa kleknuti i ljudski se ispričati za taj sadistički čin.

  • Boaz:

    Kakva smo mi zemlja? Zašto se spuštamo na istu razinu sa Srbijom? Stalno neka prepucavanja. Iskoristimo našu poziciju jačega (članstvo u EU i NATO-u) i učimo od Slovenije koja nas nažalost uspješno ucijenjuje. Imamo mogućnost ostvariti nacionalne ciljeve. U tom ... prikaži još! kontekstu mi nije razumljivo i prihvatljivo da se u Hrvatskoj slušaju cajke i prate rezultate Đokovića itd. Navedena glazba je kulturni otpad a jugosfera više ne postoji. Potrebno je jasno odvajanje od toksične povijesti pa i na kulturnom planu.