Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prof. Davorin Lapaš
Povratak na članak

Zašto ratna odšteta ne bi bila uvjet Srbiji za pristupanje EU?

O ratnoj odšteti za NDH Lapaš kaže da je besmislica jer Republika Hrvatska nije sljednica te međunarodno nepostojeće države.

Komentari 164

Avatar dmitarX
dmitarX
08:32 10.02.2018.

S ovakvim bijednim političarima mi ćemo se ispričavati i plaćati odštete.

VL
Avatar yumamic
yumamic
09:02 10.02.2018.

Kakve ratne odštete. Kad Brisel i jednima i drugima kaže "mir, k nozi" ima da bidne bratstvo i jedinstvo kao za vrijeme Tita inače nema fondova, kredita i otvaranja tržišta za radnu snagu, sirotinju koja bježi s Balkana.

VL
ZV
Zvjerko
09:03 10.02.2018.

Zato što će EU i SAD odmah dati po prstima kao što je to uvijek do sada bilo. Više samostalnih odluka mogli smo donijeti u bivšoj Jugi nego sada u "samostalnoj i neovisnoj" Hrvatskoj.

VL
RO
Rope22
08:55 10.02.2018.

Sramotno ponašanje hrvatskih(pod navodnicima) političara.

VL
RE
Realnaprica
09:16 10.02.2018.

Ti ne znade mreti kraj slomljenog mača, Na poljima rodnim braneći ih časno, Kitio si cvećem svakog osvajača, Pevajuć mu himne,bestidno i glasno. Slobodu si večno ,zakržljala raso, Čekao da donesu tudji bajoneti, Po gorama svojim tudja stada paso, Jer Jer dostojno neznaš za slobodu mreti. Pokaži mi redom viteze tvog roda, Što balčakom sruku slomiše ti lance, Gde je Karadjordje tvojega naroda, Pokaži mi tvoje termopilske klance. Sa tudjinskom kamom si puzio po blatu, Krvološtvom zvera,pogane hijene, Da bi mučki udar sledja dao bratu, I ubio porod u utrobi žene. Još bezbrojna groblja zatravio nisi, A krvavu kamu u nedrima skrivaš, Sa vešala starih novi konop visi, U sumraku uma novu gazdu snivaš. Branio si zemlju od nejači naše, Iz kolevke pio krv nevine dece, Pod znamenje srama uz ime ustaše, Stavio si Hrista,slobodu i svece. U bezumlju gledaš ko će nove kame, Oštrije i ljuće opet da ti skuje, Čiju li ćeš pušku obesit o rame, Ko najbolje ume da ti komanduje.

VL
PI
PiratiSnebesa
09:04 10.02.2018.

Jugoelita ucjenjuje Srbiju da izvuče što bolje uvjete pregovora o ulasku u Europsku Uniju, drugim riječima dvije zvijeri natječu se za veći komad mesa..

VL
BU
Bubalamala
09:43 10.02.2018.

Vratite se u normalu i promislite kakav se to rat vodio i tko su ti ratnici.Tuđman i Milošević znali su da se po međunarodnom dogovoru granice ne mogu mijenjati a nisu htjeli prihvatiti BiH kao samostalnu državu.Pustili su domoljube sa jedne i druge strane, želne osvete da iz provociraju nerede a žrtve bi trebale potaknuti međunarodne čimbenike da dozvole promjene granica tj. podjelu BiH.

VL
GU
guner
11:54 10.02.2018.

Plenković je podsetio na član 7. Sporazuma o normalizaciji potpisanog 23.8. 1996. u Beogradu, u kom se govori da će u roku od šest meseci potpisati sporazum za naknadu za svu uništenu, Kako je rekao, taj sporazum nikad nije potpisan jer su razgovori bili prekinuti. Međutim, da bi Zagreb uopšte bio u prilici da traži ratnu odštetu, za to prvo neki sud mora da utvrdi da postoji povreda konkretne odredbe međunarodnog prava, za šta kao posledica sledi naknada štete. Kako je Međunarodni sud pravde već odlučivao po tužbi Hrvatske protiv Srbije, i odbacio ju je, njihov cilj ostaće nedostižan. Arbitraža bi mogla da bude druga opcija, ali za nju mora da postoji i saglasnost Beograda oštećenu i nestalu imovinu.

VL
NO
nogogaz
08:49 10.02.2018.

Nije posteno da bi trazili otstetu a ne bi platili za ustaske zocine. Ipak dugujemo jedni drugima prijateljstvo!

VL
KA
Kaj123
11:55 10.02.2018.

Lijepo je EU rekla da rata nije bilo, zato što ni mi ni Srbi nismo nikome nikada navijestili rat, što znači da nema ratne odštete, nema tako i svih ratnih zasluga od penzija na dalje?! I kada bi netko podignuoo parnicu protiv zbog davanja zasluga u RH, EU, bi proglasila parnicu dobivenom?

VL
Avatar Yugoslavia.Is.Back.In.Town
Yugoslavia.Is.Back.In.Town
08:31 10.02.2018.

Mislim da bi se dio odgovora mogao dobiti iz cinjenice da je prosjek IQ u EU znatno visi od 80.

VL
BO
bokica
09:05 10.02.2018.

Svakakvih komentara ima.Valjda Srbi starosjedioci u vojnoj krajini znaju kako su počimali ratovi.Za drugi znamo šta se dogodilo i da je napravljen genocid nad Srpskim narodom kakav dosad nije učinjen nigdje u svijetu što se tiče brutalnosti ubijanja. Što se tiče devedesetih ajte izvucite govore tadašnjh hadezovaca šta su govorili pa Srbi su se zgrožavali na te govore i pomislili eto 1941.Zar Hrvati nisu počeli prvi paliti Srpske kafiće po Zadru pobili porodizu Zec masakriranje civila u Gospići,napad na regularnu JNA itd.Pa da su Srbi ostali skrštenih ruku kao u drugom ratu kako je tadašnja omladina devedesetih bila napaljena da ubija Srbe isto bi se dogodio genocid ali se dogodilo protjerivanje pa je to slično.

VL
DU
Deleted user
08:28 10.02.2018.

zasto bi srbija platila ratnu odstetu ako se hrvatski vodeci politicari kgk plenki krste bozinovic i pejcinovic buricka haha i jandrokovic ne usude ni postaviti pitanje ratne odstete... nemamo mi orbana ...orban ga nebi ni primil u sluzbeni posjet bezz rjesenja tog pitanja..... hrvatski vodeci politicari ce moliti vucica da kaze gdje su nestali i onda ce nastaviti igrati ulogu zrtve... bas netko voli zrtve i slabije....kgk ce se naslikavati tri dana poslije posjeta i samohvaliti se o velikom diplomatskom uspjehu.... neka spomene vladu u egzilu tzv.rsk...i gotov sastanak...itd

VL
Avatar Ronin
Ronin
08:43 10.02.2018.

Franjo Tuđman nije nikada objavio rat Srbiji. Nije htio svoga druga Slobu dovesti u neugodan položaj.

VL
DO
donpablo
12:14 10.02.2018.

Ali, pricat cemo o ratnoj odsteti kad lijepa nasha NDH plati odstetu za WW 1 i 2 genocid, za oluju, za agresije na Republiku Srpsku 1991-1995, kao i za agresiju na SRJ 1999. Lijepa nasha da je najbogatija na svijetu, ni za milijun godina ne bi mogla platiti odstete za sve zlocine koje su Hrvati pocinili nad Srbima. Najbolje je rekao Vucic, to je isto kao kad bi Njemci trazili ratnu odstetu od Zidova.

VL
PL
plenkovaca
12:26 10.02.2018.

Ma klasična demagogija i ispoljavanje frustracija. Za razliku od tih njihovih glupavih dokumenata, oni su haškom presudom potvrđeni agresori u BiH, dok Srbija nije označena kao agresor ni u jednoj presudi. Tako da, ako mudžiborci počnu da leče svoje komplekse preko Hrvata, imaće savršen osnov da im izbiju milijarde iz džepova. Uz sagu o "Agrokoru", ološ će morati da prodaje ostrva da bi preživeo. Čak ni Grke nije potkačila takva sudbina, koliko su samo nesposobni i gl*pi...

VL
RV
rvati
12:23 10.02.2018.

A na osnovu koje to presude misle da traže odštetu, kad je njihova tužba zajedno sa našom kontratužbom odbačena? Taman kad pomislim da me ova pokatoličena b...ra, ne može više iznenaditi svojom glupošću, pojavi se neki novi šampion u toj disciplini...

VL
BA
banshee
12:20 10.02.2018.

Najjače kad pripadnici banana državice koja je u dugovima 60 milijardi pričaju o nekoj inflaciji i ostalim stvarima. Prijatelji, uopsteno da vam kažem, u go*nima ste.

VL
PE
pedi
11:42 10.02.2018.

tema ratne odštete u Hrvatskoj se dosad otvarala u nekoliko navrata, ali uvek od strane krajnjih desničara koji su tvrdili da Srbija treba da plati 32 milijarde evra Hrvatskoj. Dodaju i da je osuđeni ratni zločinac Slobodan Praljak, koji se nedavno ubio u haškoj sudnici, objavio brošuru "Procena ratnih šteta u Hrvatskoj" i izračunao da bi ratna odšteta trebalo da iznosi 40 milijardi dolara.

VL
Avatar zong
zong
14:08 10.02.2018.

Zašto ne... Zato što će Srbi namignuti Rusima onda će Amere zaboljeti želudac pa će izvršiti pritisak na EU(Njemačku, Francusku) da se Srbiju pusti u EU prije nego odu u zagrljaj Rusa a onda će Njemačka reći nama dosta ste se igrali dječice...

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.