Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas u večernjem

Zašto naši đaci ne žele biti inženjeri

naslovnica
Foto: VL
1/2
15.12.2015.
u 00:01

Djeca u dobi od deset godina imaju najpozitivnija stajališta o STEM zanimanjima te nakon toga polako gube interes za njih

Prema procjeni Europske komisije, u zemljama EU nedostaje oko 900 tisuća stručnjaka iz STEM područja (tehničke znanosti, matematika, fizika, računarstvo i sl.), a pojedinih profila inženjera, primjerice računarstva, već nedostaje i Hrvatskoj. Ako se među učenicima, koji su skloniji odabiru društvenih i umjetničkih nego inženjerskih zanimanja, taj trend ne promijeni, europsko pa i hrvatsko gospodarstvo naći će se u problemima.

Znanstvenik Josip Burušić iz Instituta Ivo Pilar, koji se godinama bavi obrazovanjem, upozorava da se već u osnovnoj školi učenike treba usmjeravati prema zanimanjima iz područja prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva, matematike i srodnih područja. Pitanjima je li moguće promijeniti interese učenika, koliko njihova postignuća i uspjeh u školi utječu na izbor zanimanja, mijenja li se taj izbor dok traje osnovnoškolsko obrazovanje te koliko na izbor zanimanja utječu obitelj i spol djeteta bavi se skupina znanstvenika iz Hrvatske, Francuske, SAD-a i Mađarske koji rade na projektu "Profesionalne aspiracije prema STEM zanimanjima tijekom osnovne škole".

Očekuje se da će se kroz taj projekt dobiti odgovori što treba napraviti da se poveća interes djece za STEM područje.

>>Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od utorka ili prelistajte u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme :

Frontex postaje nova europska granična straža: EU formira vojsku

Davor Šuker osniva HNS televiziju

Todorićev Konzum zagospodario i igračkama

Foto: VLm

Komentara 31

FE
fefellerunt
20:30 14.12.2015.

Hrvati su intelignetni zato ne idu u tehnička zanimanja , to je tamo gdje se stvara vrijendost , proizvodi , a to je prljavo , zato se više cijene blebetačka znaimanja poput prava ekonomije, pedagogije, filozofije .medicine gdje je vrhrh umnih sposobnosti naučiti tablicu množenja . Kako bi se završio FER , FSB, FKIT i slični treba razmišljati i uložiti trud uz znanje, a koliko se to cijeni vidjelo se na primjeru dekana pedagoške akademije koji naziva tečajevima više škole navedenih fakulteta. tečajevi na kojima 90% njegovih polaznika ne bi bilo sposobno dati ni prvu godinu , barem po kriterijima od prije 20 godina

Avatar lvan12
lvan12
20:30 14.12.2015.

Neka država prestane financirati školarine za društvene fakultete, pa da vidimo koliko će biti interesa za njima...

Avatar TvojUjko
TvojUjko
19:51 14.12.2015.

EU formira vojsku od 1500 zapovjednika....to je glavni naslov na Večernjaku koji zanima političare i narod..kakvo školovanje djece..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije