Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
24.11.2016. u 19:30

Borba protiv totalitarizma je nešto više od lokalnih izbora, pa i ako se radi o glavnom gradu.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije puno razmišljala o tome treba li iz svog prostranog ureda izbaciti portret Ante Starčevića, rad slikara Behaudina Selmanovića, koji je tamo postavio bivši ministar Zlatko Hasanbegović. Kako je riječ o portretu vrlo značajne povijesne osobe, koja ima posebno mjesto u velikom dijelu hrvatske javnosti (a pogotovo birača HDZ-a), valjalo bi istražiti zašto je ministrica reagirala tako munjevito. Da se ne zavaramo, nije samo riječ o estetici, nego možda još i više o političkoj poruci. Još bih mogao razumjeti da je ministrica željela na osobnoj razini pokazati odmak od svog prethodnika ili da je riječ i o političkom neznanju i nesnalaženju. Ministrica se voli predstavljati kao nestranačka osoba koja se ne bavi dnevnom politikom pa može biti da jednostavno nije mogla procijeniti da ovaj njezin potez ima i tu dimenziju. Bilo bi ohrabrujuće da je tajna samo u tome, ali se bojim da nije tako.

Prije će biti da je ovdje riječ o simboličnom prekidu s pravaškom politikom Zlatka Hasanbegovića koji je, uostalom, dobio jako puno glasova na izborima. Ako je to točno, onda je i uz najbolju volju teško naći bilo kakvo opravdanje za ministričin potez. Neshvatljivo je da ministrica kulture jedne konzervativne vlade pokazuje tako malo respekta prema Ocu Domovine i velikoj većini birača HDZ-a. S obzirom na to da ministrica Obuljen Koržinek nije bila na izborima te da nema izborni legitimitet, a onda ni jasan politički program, krajnje je vrijeme da jasnije definira svoja stajališta o ključnim političkim pitanjima. Što ona misli o Anti Starčeviću i uopće o pravaškoj političkoj misli? Je li pravaštvo samo dobar mamaca za HDZ-ove birače ili za njega ima mjesta i u izvršnoj vlasti? Kada smo već kod povijesnih osoba, bilo bi dobro da se Plenkovićeva Vlada izjasni o tome treba li jedan od najljepših trgova u državi i dalje nositi ime komunističkog zločinca. Tito nije samo problem prevrtljivog Milana Bandića ili nekog budućeg zagrebačkog gradonačelnika, nego je to problem o kojemu treba raspravljati u Hrvatskom saboru i Banskim dvorima.

Borba protiv totalitarizma je nešto više od lokalnih izbora, pa i ako se radi o glavnom gradu. Ministrica Obuljen nepodnošljivo šuti o ovim bitnim pitanjima, ali je zato bila vrlo poduzetna kada se trebala “obračunati” sa Starčevićem. Od tog čina samo je ciničnije njezino objašnjenje. Ministarstvo kulture tvrdi da je Matica hrvatska sliku dala na posudbu bivšem ministru Hasanbegoviću. Kao da se željelo reći da je ministrica morala vratiti sliku jer joj Matica hrvatska ne bi izišla u susret kao njezinu prethodniku. Naravno da to nije točno, ali u nedostatku nekog uvjerljivog argumenta za “deložiranje” Starčevića dobro dođe i ovako tanašan alibi. Uopće ne sumnjam da ministrici zbog toga plješće krug kulturnjaka oko nje, ali oni sigurno nisu hrvatska većina.     

>> Starčevićev portret otišao putem Apoksiomena

Komentara 6

BK
B Kosa
21:13 24.11.2016.

kao prvo ona to mjesto nije trebala ni dobiti

PI
pipnicar
22:16 24.11.2016.

Ma ne gospon Drazen, Nina je dobrocudno stvorenje, nebi ona. Pervan ju je fantasticno prikazao.

DU
Deleted user
11:01 26.11.2016.

Ocito ne voli slike . ne vidim razloga zasto bi smetala , radi se o slici i povijesno poznate osobe. A da li uopce treba dozvoliti Ministrima da o tome odlucuju. pa oni se mjenjaju , a prostori i namjestajj i dekoracije ne bi trebale da im smetaju. To mogu raditi u svojoj kuci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije