Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto je HDZ izbjegavao raspravu o Dinku Cvitanu

Bošnjaković: Nemamo zamjerke na rad Dinka Cvitana koji je savjesno i predano radio taj posao
18. travnja 2018. u 16:23 6 komentara 940 prikaza
Dinko Cvitan
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Zašto nije i je li HDZ trebao predložiti reizbor glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana? Koji je razlog tomu što nije dobio povjerenje za još jedan mandat? Je li rasprava i o tomu ako ne onemogućena a onda sužena s obzirom na to da je novi kandidat predložen politički “nekulturno”, u zadnji tren, što vladajućima prelazi u naviku, imajući u vidu kako je predložen predsjednik Vrhovnog suda i izabrana predsjednica Povjerenstva za sukob interesa.

Vlada RH ZAVRŠAVA MANDAT Vlada za glavnog državnog odvjetnika predložila Dražena Jelenića

Danas pozdravno slovo

U ocjeni tajminga i načina predlaganja dužnosnika koji treba personificirati odlučnost u borbi protiv kriminala i korupcije, vladajućima je otegotna okolnost i što o Cvitanovim godišnjim izvješćima za 2015. i 2016., a uskoro bi trebalo biti podneseno i izvješće za 2017., nije raspravljano u Hrvatskom saboru. I to sugerira da se željelo izbjeći raspravu o Cvitanu kako ne bi otišla u neželjenu smjeru za vladajuće. Tek na zahtjev Živog zida, koji je iskoristio novu poslovničku mogućnost, Cvitan će braniti izvješća danas u Hrvatskom saboru, a kad bi se pitalo HDZ (a i SDP jer nije podržao Živi zid) ispada da Cvitanu uopće ne bi ni bila dana mogućnost za pozdravno slovo. U svakom slučaju i to govori kako vladajući shvaćaju borbu protiv kriminala i korupcije odnosno kako se prema tomu odnose. Da im je to nešto važno, ni Cvitan ne bi imao takav tretman, što nije zaslužio s obzirom na sve dobro što je učinio od kada je na čelu USKOK-a ili DORH-a, još od 2005. kada ga je Mladen Bajić imenovao ravnateljem USKOK-a. Je li to poruka vladajućih Cvitanu s obzirom na to da je bio izbor Milanovićeve Vlade, a šefovao je u USKOK-u i kad se pisala optužnica HDZ-u.

Ostavština

U Cvitanovu mandatu optuženi su SDP-ovi kapitalci Marina Lovrić-Merzel, Željko Sabo i Nada Čavlović-Smiljanec te bivši SDP-ovac Tomislav Saucha, zatim gradonačelnik Milan Bandić i poduzetnik Petar Pripuz, Zdravko Mamić i HDZ-ovac Božidar Kalmeta, a pod istragu došao je i Ivica Todorić. Zasad je osuđen Sabo, nepravomoćno šefovi VSOA-e, a u drugim slučajevima suđenja traju ili tek trebaju početi, a neke optužnice još i nisu potvrđene

– Nemamo zamjerke na rad Dinka Cvitana – rekao nam je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

– Jednostavno, završio mu je mandat i Vlada je u poziciji da predloži novog državnog odvjetnika, a smatramo da je Dražen Jelenić dobro rješenje. Time ne želimo reći ništa protiv Dinka Cvitana. On je vrlo savjesno i predano radio taj posao, mnoge stvari nisu bile do njega, neke odluke je u odnosu na odluke Županijskog suda Vrhovni sud vratio na ponovni postupak, uključivao se Ustavni sud i tako dalje... Cvitan je bio samo jedan od dionika u tim procesima – obrazložio je odluku Vlade Bošnjaković.

Peđa Grbin Državni odvjetnik Grbin poručio Vladi: Radite svoj posao i uputite u proceduru svoj prijedlog

– Kao i u slučaju Dalije Orešković, i Cvitana smo zamijenili kada mu je istekao mandat. Jednostavno smo procijenili da je potrebna svježa krv, nema skrivenih poruka. Dražen Jelenić čovjek je s dobrim referencijama, bez repova. Svi s kojima sam razgovarao rekli su da je riječ o vrhunskom profesionalcu – komentirao je izbor Dražena Jelenića izvor iz vrha HDZ-a. Procjena u vodstvu HDZ-a, nastavio je taj izvor, bila je da je Jelinić najkvalitetniji kandidat za funkciju glavnog državnog odvjetnika.

Ima li političke volje

Kako god, da bi se korupcija progonila, a pogotovo ona na visokoj razini, potrebna je politička volja, a u Hrvatskoj je ona samo na deklarativnoj razini. Uostalom, ne treba zaboraviti da Cvitanu novi mandat ne želi produljiti Vlada u kojoj većinu čini stranka (HDZ) kojoj se sudi zbog korupcije, dok tu istu Vladu u Saboru podržavaju tri optuženika za ozbiljna kaznena djela; Tomislav Saucha i Milan Bandić (zloporabe položaja i ovlasti) te Branimir Glavaš (ratni zločin).

U takvoj situaciji, kada Cvitan figurativno rečeno, toj trojici, pa i HDZ-u radi o glavi, iluzorno je bilo očekivati da će mu mandat biti produljen.

Dinko Cvitan
1 / 7
Sjednica Sabora
Tamara Laptoš ISTEK MANDATA Laptoš od ponedjeljka v.d. ravnateljice Uskoka cvitanov kraj Hoće li branitelj optuženog HDZ-a biti novi glavni državni odvjetnik? Dinko Cvitan Državnoodvjetničko vijeće Izabrana varaždinska državna odvjetnica i imenovane dvije Cvitanove zamjenice
Zlatne poluge
U STAKLENKAMA ZA DŽEM
Kupili kuću za 130.000 eura i u njoj pronašli zlato vrijedno čak 650.000 eura
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Pogled iza scene: Što treba za kvalitetan nastup i kako je biti glazbenik u doba korone?
  • maziko:

    Procitas autore teksta i zgaditi se dalje citanje

  • ŠtoReći:

    " Bošnjaković: Nemamo zamjerke na rad Dinka Cvitana koji je savjesno i predano radio taj posao "- nemamo svi istu savjest

  • Gustirna:

    Zasigurno bi ga morali pitati za croatia osiguranje,peruansku narko , poreznu upravu, jakovinu, milanovica, sibirske bijele noci, vjetrenjace, istrazivanje podmorja, mracnu taritas,vesnu pusic,havc, .....