Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cvitanov kraj

Hoće li branitelj optuženog HDZ-a biti novi glavni državni odvjetnik?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
21.03.2018.
u 14:47

Ne stoje slučajno Cvitanova izvješća za 2015., 2016, a uskoro i za 2017., u Hrvatskom saboru. Očito nema šanse za reizbor

Glavnom državnom odvjetniku Dinku Cvitanu 23. travnja istječe četverogodišnji mandat.

Vrijeme je za pokretanje procedure njegova reizbora ili imenovanja novog čelnika DORH-a, a među kandidatima se spominju šefica tima u predmetu Todorić, županijska državna odvjetnica u Zagrebu Sani Ljubičić, zatim u istom ŽDO-u voditeljica Građansko-upravnog odjela, nekoć zamjenica ministra pravosuđa Barica Novosel, zamjenik glavnog državnog odvjetnika Darko Klier, županijski državni odvjetnik u Velikoj Gorici Dražen Diklić i odvjetnik Tomislav Penić. Šefa DORH-a imenuje Hrvatski sabor, na prijedlog Vlade i uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za pravosuđe. Formalno Vlada može opet predložiti Cvitana jer nema ograničenja mandata. Cvitan je na čelo DORH-a došao 2014., za vladavine SDP-a i Zorana Milanovića. Mladen Bajić ga je još 2005. postavio na čelo USKOK-a pa, koliko god se trudio, Cvitan nije mogao sa sebe skinuti etiketu “Bajićeva čovjeka”.

S Bajićem u dobru i zlu

U svakom slučaju, njih su dvojica najodgovornija za sve dobro, ali i loše što je proteklih 16 godina u Hrvatskoj učinjeno u borbi protiv korupcije i kriminala. Zajedno su radili i na antologijskom još uvijek aktualnom slučaju u kojem je prvi i jedini put optužena politička stranka, HDZ, i njezin bivši čelnik Ivo Sanader. Činjenica da Hrvatski sabor u svojim ladicama još drži Cvitanova izvješća o radu za 2015. i 2016. godinu, a uskoro bi trebali dobiti i izvješće za 2017. godinu, govori da Cvitan baš i nije u milosti vladajućih. Uostalom, još lani u rujnu predsjednik najznačajnijeg antikorupcijskog suda, Županijskog suda u Zagrebu, i sam uskočki sudac, u jednom je intervju za Jutarnji list rekao kako u javnosti prevladava stav, s kojim se i on slaže, kako je u Hrvatskoj splasnuo entuzijazam za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Ustvrdio je kako je manji priljev predmeta i kako za to postoje samo dva objašnjenja, ili je kriminala manje, ili tijela kaznenog progona nisu efikasna u otkrivanju. Kad se uzmu u obzir sve te okolnosti, mogućnost da Cvitan bude reizabran gotovo je pa nikakva. Čak i njegov jedini gaf kad se naslikavao s “istražiteljem” Andrejom Plenkovićem u vrijeme afere s Tomislavom Sauchom ne ide mu u prilog. Sve te okolnosti zapravo govore samo jedno: vrijeme je za promjene! A u tom slučaju, kao Bajićeva omiljena državna odvjetnica i Cvitanov izbor za čelnicu USKOK-a, Tamara Laptoš također baš i nema šanse kao kadar Bajićeva kontinuiteta.

Najizgledniji Tomislav Penić

Ako nije riječ o ispipavanju javnosti, prema dostupnim informacijama najizgledniji kandidat za novog šefa je Tomislav Penić, bivši tužitelj u Zagrebu, savjetnik u Tuđmanovu Uredu predsjednika RH, tajnik u Ministarstvu pravosuđa, direktor u Direkciji za poslove pravnog zastupanja u PBZ-u te ipak najpoznatiji kao odvjetnik koji je s Davorinom Budinom branio HDZ u Fimi mediji. To medijski jest intrigantno, ali to nije prepreka za imenovanje. 

Komentara 42

PO
pozornik66
14:52 21.03.2018.

Skinite udbaške sluge sa vrha pravosudja

TR
TrvtkoKomadina01
15:33 21.03.2018.

Bajića i Cvitana, tu udgašku bagru trebalo procesuirati i zatvoriti zbog služenja komunističkom zločinačkom pothvatu, kojima je glavni cilj bio ćuvati komunistićke zloćimce, kriminalce, pljačkaše, a sa UDBA-om praviti montirane procese hrvatskih domoljuba.

Avatar slaven0
slaven0
16:42 21.03.2018.

Drzavnog odvjetnika treba birati narod, kao i direktora HRTa, dok god ga biraju oni koje on treba kontrolirati glupo je za ocekivati od njega da radi svoj posao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije