Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE ŠEF

Zašto Barosso nije bio na rukoljubu kod Benedikta XVI.

papa Benedikt XVI.
20.05.2011.
u 14:54

Europskoj uniji priopćeno je da će nakon svečanosti Benedikt XVI. primiti predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya

VATIKAN – Srbijanski veleposlanik pri Svetoj Stolici napustio je svoje mjesto na Trgu svetog Petra tijekom svečane mise beatifikacije Ivana Pavla II., a predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso nije mogao otići na rukoljub Benediktu XVI.

Corriere della Sera u današnjem broju napisao je kako je Barossu bio onemogućen susret s Benediktom XVI. poslije beatifikacije Ivana Pavla II., na koji su išli predsjednici država i vlada. Šef ureda za tisak Svete Stolice, otac Federico Lombardi danas je izjavio kako je Bruxellesu bilo priopćeno koga će Papa primiti poslije svečane mise.

Europskoj uniji priopćeno je da će Benedikt XVI. nakratko primiti šefove država i vlada te kako će u tom kontekstu primiti predsjednika Europskog vijeća Hermana Van Rompuya. Prema tome, nije mogao primiti i Barossa kao predsjednika europske vlade. Sveta Stolica objavila je da je za nju bilo jako važno što su na svečanosti beatifikacije Ivana Pavla II. bili Van Rompuy, Barosso te predsjednik parlamenta Jerzy Buzek.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor išla je na rukoljub Papi, ali da je bio hrvatski predsjednik Ivo Josipović, sigurno bi  išao on. 

No, tijekom svečane mise dogodio se još jedan “incident”.

Srbijanski veleposlanik pri Svetoj Stolici Vladeta Janković napustio je Trg svetog Petra kada je vidio da nedaleko od njega sjedi predsjednik vlade Kosova Hashim Thaci. Sveta Stolica nije još priznala neovisnost Kosova, ali je Thaci došao na svečanost beatifikacije. Nije bio među službenim predstavnicima država, među premjerima i predsjednicima država, nego pri kraju hijerarhije uzvanika. Srbijansko izaslanstvo predstavljao je veleposlanik pri Svetoj Stolici jer nije stigao nitko iz vlade u Beogradu. Veleposlanici su bili u posljednjim redovima, poslije šefova država, šefova vlada, ministara, nakon kojih su bila izaslanstva promatrača, a to je bio i Tachi.

U Prištini je dolazak Thaciija na svečanost beatifikacije protumačen gotovo kao vatikansko priznanje Kosova. U Beogradu se Hashim Thaciije dolazak u Vatikan protumačio kao još jedan udarac Svete Stolice u srce Srbiji. A, sve je vrlo jednostavno. Ne može se zabraniti dolazak u Vatikan izaslanstvu niti jedne države, pa ni one koju Sveta Stolica još nije priznala. A reakcija srbijanskog veleposlanika nije bila nimalo diplomatska.

Komentara 24

OB
-obrisani-
15:32 20.05.2011.

heheheh...rukoljub...zrakomaltni pjat....ma da....papa je izvanmecnogalakticar.....

OB
-obrisani-
15:57 20.05.2011.

Zasto bi mu neko ljubio ruku. Ko je on? Zastitnik kardinala i biskupa pedofila. Direktor jedne od najbogatije banke. Presednik najmanje drzave u koj se nikad nije rodilo dete.

SI
sinaj
15:22 20.05.2011.

Srbijanski veleposlanik pri Svetoj Stolici Vladeta Janković napustio je Trg svetog Petra kada je vidio kako nedaleko od njega sjedi predsjednik vlade Kosova Ashim Tachi. ____________________________ E pa stvarno, smiješnog naroda. Zašto ne napusti planet Zemlju jer na njoj živi i Tachi?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije