Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaštitna krovna mreža radnicima spašava živote

10. studenoga 2008. u 16:56 12 prikaza

Valentin Levačić iz Novog Sela Roka izabran je za najboljeg međimurskog izlagača na 33. salonu inovacija i novih tehnologija s međunarodnim sudjelovanjem Inova 2008., održanom u Nedelišću pod pokroviteljstvom predsjednika Stjepana Mesića i Grada Čakovca. Njegov rad, zaštitna krovna ograda, osvojio je i zlatnu medalju, a uz pomoć te inovacije radnici koji rade na krovištima više neće morati strepjeti od pada.

– Cilj mi je i bio da spasimo građevinske radnike od padova koji mogu završiti teškim ozljedama, pa i smrću. Ako se spasi samo jedan život, vrijedilo je raditi na tom projektu – kaže V. Levačić, koji je i sam građevinar.

Taj inženjer građevinarstva o zaštitnoj je ogradi počeo razmišljati prije dvije godine, a završio ju je i prijavio kao patent ove godine. Krovna ograda nazvana ZKO-300 postavlja se na najnižoj točki “strehe”. Metalna konstrukcija koja nosi mrežu pričvršćuje se na rog krovišta, duga je 240 centimetara, no zahvaljujući sustavu klizača metalna mreža ima raspon i do tri metra. Ispod nje se može normalno kretati.


podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti