Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GOST SURADNIK

Zarobljavanje stranačkih umova

09.03.2007.
u 15:38

Da se u svim parlamentima, skupštinama, kongresima, dumama i saborima raspravlja, polemizira i glasuje u ime i po naređenju “vrhovnog stranačkog uma” dobro je poznato. Međutim, kad se opaka retorička uzrečica “Mi u ... (HDZ-u, SDP-u, HSP-u, HSS-u itd.) smatramo” počne širiti - kao što je to već dugo slučaj u Lijepoj našoj - na sve sfere javnosti (izvan Sabora), onda je to razlog za ozbiljnu zabrinutost za slobodu mišljenja, demokraciju i zdrav razum nacije.

Posebice kad se to događa u zemlji u kojoj je pojedinac stoljećima bio podređen različitim autoritarnim, totalitarnim i kolektivnim voljama i razumima. Zato i upućujem ovaj skromni javni apel moćnim stranačkim vrhovnicima da svojim “podanicima” dopuste da barem u javnosti i privatnom životu govore u vlastito ime: u prvom licu jednine, slobodno, bez straha da će ih kazniti stavljanjem na 7., 9. ili 13. mjesto na ovogodišnjim izborima.

Ovako, kako sada stvari stoje, ostaje dojam da su se sterilne i opake komunističke uzrečice “mi drugovi smatramo” ili “mi drugovi moramo” prenijele u mentalni sklop “demokratskih” stranaka. Stranačko zarobljavanje ljudskih misli sputava kreativnu snagu politike, svodeći je na odnose nadređenosti i podređenosti, dominacije i pokornosti. Riječju: zla i nevolje.

Slušajući mnoge moje saborske kolege koji u kavanskim i opuštenim razgovorima misle i govore “s osmijehom”, kao slobodni i dragi ljudi, a potom se u sabornici, na HTV-u ili na Novoj TV pretvaraju u agresivne i nesnošljive “zombije” - jurišnike vlastitih partijskih volja i stega - uvijek ćutim gubitak. Čak stječem dojam da su toliko pripitomljeni pod stranačkom stegom da se na nju pozivaju i u privatnom životu.

Primjerice, na ovaj način: “Dragi sine/kćeri, pripazi na ocjene iz matematike i hrvatskoga, jer ono puno znače za ugled nas u ...”.
Dakako, dok god labavljenje stranačkih uzdi, stega i bičeva (pojam “parlamentarni bič” uobičajen je u parlamentima: njime se izražava tehnika utjerivanja stranačke stege) zavisi od dobre volje predsjednika stranaka, malo je moguće postići. Znatno više moglo bi se i moralo postići izmjenama zakona o političkim strankama i izborima koje bi omogućile građanima da biraju one koji su podobni njima, a ne one koji su pokorni stranačkim gazdama.

Postojeći zakoni, neograničena moć predsjednika stranaka i naslijeđena kolektivistička politička kultura ne omogućavaju razvoj demokracije, već cementiranje strankovlašća - partitokracije. Zapravo, mala je šansa da stranački vrhovnici svojim “podanicima” dopuste slobodu javnog mišljenja. Zato nadu polažem u TV-voditelje: na televiziju ne bi trebalo pozivati ljude koji nikad ne govore u prvom licu jednine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije