Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zaraženo mlijeko bit će korišteno u bioplinskim postrojenjima

Proizvođači će biti samo dijelom obeštećeni. Koliko točno, Jakovina nije precizirao
24. veljače 2013. u 13:23 6 komentara 3 prikaza
tihomir jakovina,portal (1)
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Ministar Tihomir Jakovina predstavio je danas akcijski plan za problem s mlijekom. Naime, mlijeko s 400 farmi istočnog dijela Hrvatske koje dnevno proizvode 70.000 litara, a u kojemu je pronađen aflatoksin, Ministarstvo poljoprivrede će preuzeti i koristiti ga u bioplinskim postrojenjima. Preuzimanje takvoga mlijeka počet će već u utorak. Svi proizvođači, kako je najavio ministar, dijelom će biti obeštećeni za preuzeto mlijeko, te će dobiti upute kojih se moraju pridržavati kako bi što prije mogli proizvoditi kvalitetno mlijeko.

- Tamo gdje su pronađeni uzorci tim ćemo proizvođaćima dati ispravnu stočnu hranu kojom stoku moraju početi hraniti odmah. Na terenu će biti veterinarski inspektori i konstatno će se analizirati hrana, ali i mlijeko kako bismo riješili ovaj problem. Predviđamo da će biti potrebno sedam dana - rekao je Jakovina, te naglasio kako traži razumikevanje proizvođača.

Rekao je kako će se analiza mlijeka i stočne hrane ponavljati svaka tri dana dok se stvari ne dovedu u red. Naglasio je kako će proizvođači biti samo dijelom obeštećeni, a što to točno znači, koliko će novca dobiti oni, a i bioplinska postrojenja, nije želio reći. Tek je naznačio da je Ministarsvo za rješavanje ovog problema predvidjelo 5 milijuna kuna.

- Našli smo model kako će se zbrinuti mlijeko. Govorimo o neškodljivom načinu - poručio je ministar.

>>'Sustav je siguran, hrvatskoj je mlijeko najkvalitetnije u regiji'

 

Autombil, gorivo
Veliki vodič kroz goriva
Kako kaloričnost goriva utječe na vaš motor?

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar aaaasdefrr
  aaaasdefrr:

  Kako nema problema sa mlijekom iz Karlovačkog KIM-a ?

 • portugisac:

  "Zaraženo mlijeko bit će korišteno u bioplinskim postrojenjima" Hočeš reči uvozno jer naše je zdravo.

 • demokršćanin:

  MLADOŽENJA! Ministar je našao riješenje za nastali problem sa neotkupljenim mlijekom.Pitam se u kojim će se to bioplinskim postrojenjima iskoristiti to mlijeko.Koliko uopće imamo takvih postrojenja.Nikako ne može shvatiti u čemu je problem,a on je u ogromnoj količini viška mlijeka ... prikaži još! u prahu u Europi te su strani vlasnici mljekarske industrije u RH i izmislili "zagađenost" mlijeka.Slično je prije nekoliko godina nastao problem sa viškom maslaca u Europi.Nije dobro kada nečega ima previše a tim više kada to ugrožava naše farme.