Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Greenpeace

Zara, Calvin Klein, Diesel... koriste opasne kemikalije u izradi odjeće

odjeća, šoping, kupovina (1)
Zeljko Lukunic/PIXSELL
07.06.2013.
u 13:26

– Opasne tvari nismo pronašli baš na svakom komadu odjeće, ali na odjeći svake od tih tvrtki...U Zarinim jeans-hlačama proizvedenim u Pakistanu stručnjaci su pronašli tvari koje mogu prouzročiti rak – kaže Manfred Santen.

Mnoge poznate modne marke u izradi odjeće koriste opasne kemikalije koje mogu prouzročiti karcinom ili utjecati na hormonalni sustav zbog čega ih je kritizirao Greenpeace koji je to, kako tvrdi, dokazao istraživanjem koje je prošle godine proveo u nezavisnim laboratorijima.

Testirali su 141 komad odjeće iz 29 zemalja, a istraživanje je obuhvatilo robne marke poput Armanija, Benettona, Calvina Kleina, Diesela, Esprita, Gapa, Levi'sa, Zare, C&A, H&M-a, Jack&Jonesa, Levi'sa, Manga... donosi Deutsche Welle.

Greenpeaceov aktivist Manfred Santen ostao je šokiran rezultatima.

– Opasne tvari nismo pronašli baš na svakom komadu odjeće, ali na odjeći svake od tih tvrtki. Npr. na tekstilnim proizvodima Zare, marke koja pripada španjolskoj grupaciji Inditex. U Zarinim jeans-hlačama proizvedenim u Pakistanu stručnjaci su pronašli tvari koje mogu prouzročiti rak. Kemikalija je bilo i u jednoj dječjoj jakni – kaže Santen koji je ispričao kako modne marke zagađuju i okoliš.

– Modni brendovi rijeke diljem svijeta koriste kao kanale za odvod otpada – tvrdi Greenpeaceov aktivist Manfred Santen. No, on je optimističan i vjeruje da će proizvođači odjeće ubuduće svoje majice i hlače producirati "čišće", odnosno bez kemikalija koje se trenutačno koriste u procesu proizvodnje i prerade tekstilne robe, piše Deutsche Welle. 

>> U odjeći Zare, Levi'sa i C. Kleina pronađene opasne kemikalije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije