Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedinstvena manifestacija

Započinju X. Rimski dani: Vinkovci na tri dana postaju Rimkovci

U sklopu VII Rimskih dana u Vinkovcima su održane borbe gladijatora
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
15.06.2023.
u 14:01

Službeno ovogodišnji Rimski dani počinju u petak, 16. lipnja, kada se postavlja tabor. Za 17. sati je najavljeno otvaranje Rimskog sajma na kojem posjetitelje očekuju radionica lončarenja, izrade glinenog novca kao i keramičarska i cirkuska radionica

U Vinkovcima u petak, 16. lipnja, započinju X. Rimski dani, a od strane organizatora ističu kako je sve spremno za ovu jedinstvenu manifestaciju koja se održava u gradu gdje su rođena dva rimska cara. Ovogodišnji Rimski dani, koji se održavaju od 16. do 18. lipnja, održavaju se pod nazivom “Decenalija - deseti Rimski dani u Rimkovcima”. Prema programu uvod u ovogodišnje Rimske dane je večeras, kada će u Šokačkom stanu biti organizirana Rimska noć vina.

Službeno ovogodišnji Rimski dani počinju u petak, 16. lipnja, kada se postavlja tabor. Za 17. sati je najavljeno otvaranje Rimskog sajma na kojem posjetitelje očekuju radionica lončarenja, izrade glinenog novca kao i keramičarska i cirkuska radionica. Bit će prikazan i život rimske postrojbe dok će lokalni ugostitelji, uz podršku učenika i profesora iz Srednje strukovne škole Vinkovci, pripremiti Rimsku gozbu na kojoj će se naći rimske delicije. Večer je predviđena za koncert grupe Adastra.

VEZANI ČLANCI: 

Rimski dani nastavljaju se u subotu kada se Rimski sajam otvara u 10:00 sati te će on biti otvoren sve do kasno navečer. Bit će prikazan život u taboru, a organizatori najavljuju i prikazivanje nekoliko viteških filmova. Najavljeno je i održavanje radionica izrade nakita, rimskog mozaika, ručnog rada, zračne akrobacije… Za 19:00 sati najavljen je svečani mimohod legionara i konjanika ulicama grada u kojem će se gladijatori boriti za pažnju publike. Subotnji program završava koncertom Soul Fingersa.

U nedjelju je posljednji dan ovogodišnjih Rimskih dana koji također započinje rimskim sajmom i prikazom života u taboru. Posjetitelji će u nedjelju moći šetati ulicama Cibala uz licenciranog vodiča.

Treba svakako napomenuti kako se Vinkovci ponose s 8.200 godina kontinuiranoga života na području grada kao i da su rimske Cibale imale veliki značaj u vrijeme Rimskog carstva. O tome govore i brojni arheološki nalazi kao i saznanja. Poznato je i kako su u Vinkovcima rođena dva rimska cara – Valens i Valentinijan. 

VIDEO Druga od ukupno šest brodica Hitne usidrena u Zadru: 'Možemo biti ponosni na naša postignuća'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije